Protein tozları ve diğer gıda desteği ürenlerin helallik açısından değerlendirilmesi
Evaluation of protein powders and other dietary supplements in terms of halal compliance
- Tez No: 986772
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN TÜRK, DOÇ. DR. MAHMUT SAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Helal Gıda, Gıda Takviyesi, Protein Tozu, İstihale, İstihlak, Halal Food, Dietary Supplement, Protein Powder, Istihala, Istihlak
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Günümüzde, modern yaşam tarzlarının ve artan sağlık bilincinin etkisiyle gıda takviyeleri, özellikle protein tozları, dünya genelinde yaygın bir tüketim alanı bulmuştur. Bu ürünler, kas gelişimi, beslenme eksikliklerini giderme, kilo yönetimi ve yaşa bağlı fizyolojik ihtiyaçları karşılama gibi çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Müslüman tüketiciler için bu ürünlerin“helallik”statüsü hakkında önemli dini ve fıkhi soruları gündeme getirmektedir. Zira gıda takviyelerinin hammaddeleri, üretim süreçleri ve içerdiği katkı maddeleri, İslami prensipler açısından detaylı bir incelemeyi zorunlu kılmaktadır. Bu tez çalışması, protein tozları ve diğer gıda desteği ürünlerinin helallik açısından fıkhi bir değerlendirmesini yapmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, ürünlerin hammaddelerin tedarikinden başlayarak üretim, ambalajlama ve tüketime kadar olan tüm süreçleri incelenmiştir. Araştırma, nitel bir veri analizi olarak doküman incelemesi yöntemini benimsemiştir. Araştırma, gıda takviyelerinde kullanılan hayvansal, bitkisel ve sentetik hammaddelerin kaynaklarına odaklanmıştır. Bu hammaddelerin elde ediliş yöntemleri, üretim süreçlerindeki kritik helallik sorunları detaylıca incelenmiştir. İslam hukukunun helal ve haram, temel kavramları, gıda takviyelerinin bileşenleri ve üretim süreçleri bağlamında ayrıntılı bir fıkhi analizle değerlendirilmiştir. Ayrıca, istihale (dönüşüm) ve istihlak (yoğaltım) prensipleri ilişkisi bağlamında değerlendirilmiştir. Tez, Müslüman tüketicilere gıda takviyeleri konusunda daha bilinçli seçimler yapmaları için, üreticilere helal üretim süreçlerini benimseme ve tedarik zinciri şeffaflığını artırma konusunda yol göstermeyi ve helal gıda endüstrisinde gıda takviyeleri alanındaki fıkhi standartların gelişimine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In the contemporary context, shaped by modern lifestyles and increasing health awareness, dietary supplements—particularly protein powders—have become widely consumed across the globe. These products serve multiple purposes, including muscle development, addressing nutritional deficiencies, weight management, and meeting age-related physiological needs. For Muslim consumers, however, the halal status of such products raises significant religious and jurisprudential concerns. This is due to the nature of raw materials, production processes, and the presence of additives, all of which necessitate a comprehensive examination in light of Islamic principles. This thesis aims to provide a jurisprudential evaluation of protein powders and other dietary supplements from the perspective of halal compliance. To achieve this, the research investigates the entire process, starting from the procurement of raw materials to production, packaging, and consumption. The study adopts a qualitative research design, utilizing the document analysis method. The analysis focuses on animal-based, plant-based, and synthetic raw materials commonly used in dietary supplements. Particular attention is given to their methods of extraction, the critical halal-related issues that arise during production, and their evaluation within the framework of Islamic law. Core jurisprudential concepts, such as halal and haram, are systematically examined in relation to the components and production processes of dietary supplements. Furthermore, the principles of istihala (transformation) and istihlak (dilution/absorption) are assessed within this context. The findings of this study aim to assist Muslim consumers in making more informed decisions regarding dietary supplements, encourage producers to implement halal-compliant production practices and enhance transparency within the supply chain, and contribute to the development of jurisprudential standards in the halal food industry, particularly concerning dietary supplements.