Bir kırsal kalkınma modeli olarak agroekoloji: TADYA örneği
Agroecology as a rural development model: The example of TADYA
  1. Tez No: 986771
  2. Yazar: RUKİYE İNEKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REYHAN ATASÜ TOPCUOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Agroekoloji, Agroecology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Tahtacıörencik köyünde gerçekleşen agroekolojik dönüşüm sürecini inceleyerek; bu sürecin mikro, mezzo ve makro düzeydeki yansımaları üzerinden agroekoloji ve kırsal kalkınma arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma ayrıca, yaşanan dönüşümü psikososyal ve politik değişimler ile toplumsal talepler ekseninde analiz ederek, kırsal sosyal hizmet uygulamaları için çıkarımlar yapmayı hedeflemektedir. Bu hedefi gerçekleştirmek için TADYA üyesi 21 kişiyle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş ancak 19 kişinin görüşme süreci analize tabi tutulmuştur. İlaveten bir süre (40 gün) köyde çiftçilerle birlikte yaşanarak katılımcı gözlemlerde bulunulmuştur. Yapılan derinlemesine görüşmeler Atlas.ti veri analiz programında şablon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, agroekolojiyi kapitalist üretim ilişkilerinin neden olduğu ekolojik tahribat, ekonomik eşitsizlikler ve psiko-sosyal sorunlar karşısında dönüştürücü bir paradigma olarak ele alarak kırsal kalkınma ve gıda egemenliği hedeflerini ne ölçüde gerçekleştirdiği/gerçekleştiremediği temelinde değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda TADYA üyelerinin agroekolojiye geçmeden önceki deneyimlerine, agroekoloji ile birlikte hayatlarına yeni giren agroekoloji ilkelerine uyum süreçlerine ve bütün bu dönüşümün biyo-psiko-sosyal ve politik yansımalarına ilişkin temalar oluşmuştur. Araştırmanın sonucunda TADYA üyelerinin agroekolojiye geçiş deneyimlerinden; ekonomik gelir elde etmekten ve ekolojik üretim yapmaktan memnun olduklarına, agroekolojik ilkeleri benimsemekte zaman zaman sorunlar yaşasalar da doğa dostu üretim yapmaktan ve yaşamaktan mutluluk duyduklarına; agroekolojinin bireysel yaşam doyumunu, memnuniyetini ve ekolojik bilinci artırdığına ilişkin sonuçlar ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgular ışığında; Türkiye'de agroekolojinin yaygınlaştırılmasına; tarım-gıda ve halk sağlığı politikaları özelinde sosyal politikalara entegre edilmesine yönelik öneriler geliştirilmiştir. Çalışmada ayrıca, agroekolojinin kırsal kalkınma odaklı sosyal hizmet uygulamaları için ideal bir uygulama modeli olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda; sosyal hizmet disiplininin 'sosyal adalet' perspektifini 'çevresel adalet' e doğru genişletmesi gerektiği ve yaşlılık, engellilik, bağımlılık veya suçluluk gibi alanlarda yürütülen rehabilitasyon süreçlerinde agroekolojiyi etkili bir araç olarak kullanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the agroecological transformation process in Tahtacıörencik village, aiming to reveal the relationship between agroecology and rural development through its micro, mezzo, and macro-level implications. Furthermore, the study analyses this transformation within the axis of psychosocial and political shifts and social demands to derive implications for rural social work practices. To achieve this objective, in-depth interviews were conducted with 21 members of TADYA (Tahtacıörencik Natural Life Collective); however, the interview processes of 19 participants were subjected to analysis. Additionally, participant observations were carried out by living with the farmers in the village for a period of 40 days. The in-depth interviews were analysed using template analysis in the Atlas.ti qualitative data analysis software. The findings evaluate agroecology as a transformative paradigm against the ecological degradation, economic inequalities, and psycho-social problems caused by capitalist production relations, assessing the extent to which it achieves goals of rural development and food sovereignty. Consequently, themes emerged regarding the TADYA members' experiences prior to agroecology, their adaptation processes to the newly introduced agroecological principles, and the bio-psycho-social and political reflections of this entire transformation. The results of the research indicate that TADYA members are satisfied with generating economic income and engaging in ecological production; despite occasional difficulties in adopting agroecological principles, they derive happiness from nature-friendly production and lifestyles; and agroecology enhances individual life satisfaction and ecological consciousness. In light of the findings, recommendations have been developed for the dissemination of agroecology in Turkey and its integration into social policies, specifically within the frameworks of agri-food and public health policies. The study further concludes that agroecology serves as an ideal intervention model for rural development-oriented social work practices. In this context, it is proposed that the discipline of social work should expand its“social justice”perspective toward“environmental justice”and utilize agroecology as an effective tool in rehabilitation processes conducted in fields such as aging, disability, addiction, or forensics.