Siyah nohut unu ile glutensiz ekmek üretiminde bitki tozu ilavesinin ekmeklerin teknolojik ve besinsel özellikleri üzerine etkisi
Effect of herb powder addition in gluten-free bread production with black chickpea flour on technological and nutritional properties of bread
- Tez No: 923327
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE AYBÜKE KARAOĞLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: glutensiz ekmek, siyah nohut, çemen otu, bamya, ayva çekirdeği, gluten-free bread, black chickpeas, fenugreek, okra, quince seeds
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çölyak hastalığı; buğday gluteni ve diğer tahıllardaki benzer proteinlerin tüketilmesi sonucunda ortaya çıkan bir gıda intoleransıdır. Glutensiz ürünlerde gözlemlenen hacim azlığı, tekstür sertliği, lezzet kaybı, besin içeriğindeki düşüklük nedeniyle bu konuda araştırmalar yapılmaktadır. Bu tez çalışmasında; glutensiz ekmek üretiminde bitki tozlarının kullanılması ile ekmeğin teknolojik ve besinsel değerleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Kullanılan bitki tozları çemen otu, bamya kurusu ve ayva çekirdeğidir. Seçilmiş olan bu bitki tozları tek veya birbiriyle olan kombinasyonlarıyla birlikte glutensiz ekmek yapımında kullanılmıştır. Bitki tozu ilave edilen glutensiz ekmeklerin teknolojik özelliklerinin analiz sonuçlarına göre; örneklerin ortalama yükseklik değerleri 2,87 ile 3,11 cm, spesifik hacim değerleri değerleri 2,36±0,04 cm3/g ile 4,23±0,18 cm3/g, ekmek örneklerinin iç nem değerleri %43,96±2,11 ile %49,64±2,55, kabuktaki kabuk nem değerleri %17,11±0,41 ile %25,11±0,27, toplam nem değerleri %32,49±3,24 ile %33,71±2,08, kabuk a* değerleri 11,14±1,79 ile 12,98±1,08, kabuk b*değerleri 19,38±0,36 ile 23,15±0,69 arasında değişim göstermektedir. SEM analiz sonuçları bitki tozu ilavesinin ekmek örneklerinde daha yüksek gözeneklilik oluşmasına neden olduğunu; özellikle HD2 (%100 bamya kurusu), HD6 (%50 bamya kurusu - %50 ayva çekirdeği), HD7 (%33,3 çemen otu - %33,3 bamya kurusu - %33,3 ayva çekirdeği) en yüksek gözenekliliğine sahip örnekler olduğunu göstermiştir. Bitki tozu ilave edilen glutensiz ekmeklerin besin içerikleri incelendiğinde; ortalama kül değerlerinin %0,85±0,17 ile 1,74±0,08, protein değerlerinin %9,78±0,17 ile %10,74±1,44, yağ değerlerinin %2,37±0,54 ile %5,61±0,33, karbonhidrat değerlerinin 48,49±0,24 ile 52,84±1,38, enerji değerlerin 265,02±12,95 kcal ile 286,28±5,40 kcal, diyet lif değerleri %5,95±0,48 - %6,97±0,4 arasında değişiklik gösterdiği belirlenmiştir. Bitki tozu ilave edilen örneklerin ortalama hızlı sindirilebilir nişasta (HSN) değerleri 39,27±1,78 g/100 g KM ile 42,99±0,57 g/100 g KM, yavaş sindirilebilir nişasta (YSN) değerleri 18,43±1,23 g/100 g KM ile 27,45±1,03 g/100 g KM, toplam sindirilebilir nişasta (TSN) değerleri 25,92±1,55 g/100 g KM ile 59,49±1,24 g/100 g KM, dirençli nişasta (DN) değerleri 2,65±0,24 g/100 g KM ile 6,25±0,89 g/100 g KM, toplam nişasta (TN) değerleri 30,31±1,06 g/100 g KM ile 55,31±13,04 g/100 g KM arasında tespit edilmiştir. Örneklerin tahmini glisemik indeks (tGI) içerikleri 88,06 ile 100,56 arasında belirlenmiştir. Duyusal analiz sonuçlarına göre, panelistler tarafından en yüksek genel beğeni puanını HD2 kodlu (%100 bamya kurusu), en düşük genel beğeni puanını HD4 kodlu (%50 çemen otu tozu, %50 bamya kurusu) glutensiz ekmek örneğinin aldığı görülmüştür. Bitki tozu ilaveli glutensiz ekmek örneklerinin hepsinde 1016-1018 cm-1, 1742-1744 cm-1 ve 3272-3279 cm-1 de yüksek pikler gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, ekmeklerde bamya kurusu ilavesinin teknolojik ve besinsel olarak faydalı olduğu, duyusal analizlerde de panelistler tarafından bamya kurusu ilavesinin genel beğeniyi aldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Celiac disease is a food intolerance that occurs as a result of consuming wheat gluten and similar proteins in other grains. Research is being conducted on this subject due to the lack of volume, firm texture, loss of flavor, and low nutritional content observed in gluten-free products. In this thesis, the use of plant powders in gluten-free bread production and their effects on the technological and nutritional values of bread were investigated. The plant powders used were fenugreek, dried okra, and quince seeds. These selected plant powders were used alone or in combination with each other in the production of gluten-free bread. According to the analysis results of the technological properties of gluten-free breads to which plant powder was added; the average height values of the samples varied between 2.87 and 3.11 cm, specific volume values varied between 2.36±0.04 cm3/g and 4.23±0.18 cm3/g, internal moisture values of the bread samples varied between 43.96±2.11% and 49.64±2.55%, crust moisture values in the crust varied between 17.11±0.41% and 25.11±0.27%, total moisture values varied between 32.49±3.24% and 33.71±2.08%, crust a* values varied between 11.14±1.79 and 12.98±1.08, crust b* values varied between 19.38±0.36 and 23.15±0.69. The results of the SEM analysis revealed that the addition of plant powder increased the porosity in the bread samples, particularly in HD2 (100% dried okra), HD6 (50% dried okra - 50% quince seed), and HD7 (33.3% fenugreek - 33.3% dried okra - 33.3% quince seed). It was determined that average ash values varied between 0.85±0.17% and 1.74±0.08%, protein values varied between 9.78±0.17% and 10.74±1.44%, fat values varied between 2.37±0.54% and 5.61±0.33%, carbohydrate values varied between 48.49±0.24% and 52.84±1.38, energy values varied between 265.02±12.95 kcal and 286.28±5.40 kcal, and dietary fiber values varied between 5.95±0.48% and 6.97±0.4%. The average rapidly digestible starch (RDS) values of the samples with added plant powder were 39.27±1.78 g/100 g DM and 42.99±0.57 g/100 g DM, slowly digestible starch (SDS) values were 18.43±1.23 g/100 g DM and 27.45±1.03 g/100 g DM, total digestible starch (TSS) values were 25.92±1.55 g/100 g DM and 59.49±1.24 g/100 g DM, resistant starch (RS) values were 2.65±0.24 g/100 g DM and 6.25±0.89 g/100 g DM, total starch (TS) values were 30.31±1.06 g/100 g DM and 55.31±13.04 g/100 g DM was determined. The estimated glycemic index (tGI) contents of the samples were determined to be between 88.06 and 100.56. According to the sensory analysis results, it was seen that the HD2-coded (%100 dried okra) gluten-free bread sample received the highest general appreciation score from the panelists, and the HD4-coded (%50 fenugreek powder and %50 dried okra) gluten-free bread sample received the lowest general appreciation score. High peaks were observed at 1016-1018 cm⁻¹, 1742-1744 cm⁻¹, and 3272-3279 cm⁻¹ in all gluten-free bread samples with plant powder addition. It was determined that the addition of dried okra in breads was technologically and nutritionally beneficial, and the sensory analysis also determined that the addition of dried okra received general appreciation by the panelists.