Hipertansiyonun neden olduğu renal değişikliklerde aralıklı açlık uygulamasının etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of intermittent fasting on renal changes induced by hypertension
- Tez No: 986787
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR BANU BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Aralıklı açlık, Böbrek, Hipertansiyon, Intermittent fasting, Kidney, Hypertension
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Hipertansiyon zaman içerisinde böbrekte yapısal ve işlevsel değişikliklere yol açmaktadır. Aralıklı açlık uygulamalarının, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde yararlı etkileri olabileceği bildirilmektedir. Bu çalışmada, hipertansiyona bağlı kan basıncı, renal yapısal ve işlevsel değişiklikler ile inflamasyon, mitokondri dinamikleri ve apoptoz ile ilişkili bazı moleküllerin protein ifadeleri üzerine aralıklı açlık uygulamasının etkileri araştırılmıştır. Hipertansiyon erkek sıçanlara 12 hafta boyunca deoksikortikosteron asetat (DOCA)+tuz uygulamasıyla oluşturulmuştur. Aralıklı açlık, sıçanların su erişimleri kısıtlanmadan, yemleri saat 19:00 ile 07:00 arasında çekilerek uygulanmıştır. Hayvanların sistolik kan basıncı ve vücut ağırlıkları takip edilmiştir. Deneyin sonunda böbrek dokuları tartılmış, plazma BUN ve kreatinin düzeyleri ölçülmüştür. Böbrek dokusunda inflamasyonla ilişkili NLRP3, ASC, IL-1β ve GSDMD; mitokondri dinamikleri ile ilişkili DRP1, MFN2 ve PINK1, apoptozla ilişkili BAX ve BCL-2 protein ifadeleri Western Blot yöntemi ile incelenmiştir. Aralıklı açlık uygulaması sistolik kan basıncında düşüşe neden olmuştur. Hipertansif sıçanların vücut ağırlıklarındaki azalmayı aralıklı açlık etkilemezken, sağlıklı sıçanlarda vücut ağırlığını azaltmıştır. Aralıklı açlık uygulaması, böbrek ağırlığı ve böbrek ağırlığı/vücut ağırlığı oranındaki artışı engellerken, plazma BUN ve kreatinin düzeylerini değiştirmemiştir. Hipertansif grupta inflamasyon göstergesi NLRP3 ve ASC protein ifadesi değişmezken, pro-IL-1β ekspresyonu azalmış ve piropitoz göstergesi GSDMD ekspresyonu artmıştır. Mitokondri füzyon belirteci MFN2 ve fizyon göstergesi DRP1 ifadesi tüm gruplarda benzerdir. Hipertansif sıçanlarda pro-apoptotik protein BAX'ın ekspresyonu artarken anti-apoptotik BCL-2'nin ekspresyonu değişmemiştir. Aralıklı açlık PINK1 aracılı mitofajiyi arttırırken; inflamasyon, mitokondri dinamikleri ve apoptozla ilişkili molekülleri etkilememiştir. Bulgular aralıklı açlık uygulamasının; hipertansiyonda sistolik kan basıncı ve böbrek ağırlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu, fakat böbrek dokusunda inflamasyon, mitokondri dinamikleri ve apoptozla ilişkili molekülleri etkilemediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Hypertension causes structural and functional changes in the kidneys over time. Intermittent fasting (IF) has been suggested to have beneficial impacts in the prevention and treatment of metabolic and cardiovascular diseases. This study investigated the effects of IF on blood pressure, structural and functional changes in the kidneys, and the renal protein expression of certain molecules associated with inflammation, mitochondrial dynamics, and apoptosis in hypertension. Hypertension was induced by deoxycorticosterone-acetate (DOCA)-salt administration for 12 weeks in male rats. IF was applied with total food deprivation and ad libitum access to water from 19:00 pm to 19:00 am. The systolic blood pressure and body weights of the animals were monitored. At the end of the experiment, kidney tissues were weighed, and plasma BUN and creatinine levels were measured. The protein expressions of certain molecules related to inflammation (NLRP3, ASC, IL-1β, and GSDMD), mitochondrial dynamics (DRP1, MFN2, and PINK1), and apoptosis (BAX and BCL-2) in the kidney were examined using the Western Blot method. IF reduced the systolic blood pressure in hypertensive animals. IF did not affect weight loss in hypertensive rats, but it did reduce body weight in normotensive rats. IF prevented increases in kidney weight and kidney weight/body weight ratio but did not alter plasma BUN and creatinine levels. In the hypertensive group, while the expression of inflammatory markers NLRP3 and ASC protein remained unchanged, pro-IL-1β expression decreased, and GSDMD expression, a marker of pyroptosis, increased. The expression of mitochondrial fusion marker MFN2 and fission marker DRP1 in kidney tissue is similar in all groups. In hypertensive rats, the expression of pro-apoptotic protein BAX increased, while the expression of anti-apoptotic BCL-2 remained unchanged. IF increased PINK1-mediated mitophagy, while it did not affect molecules associated with inflammation, mitochondrial dynamics and apoptosis. The findings show that IF has positive effects on systolic blood pressure and kidney weight in hypertension, but no significant effect on molecules associated with inflammation, mitochondrial dynamics, and apoptosis in kidney tissue.