Türkiye'de diş hekimliği, Dişçilik Âlemi Dergi'sinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (1924-1927)
Dentistry in Turkey: Transcription and evaluation of the Journal Dişçilik Âlemi (1924–1927)
  1. Tez No: 986788
  2. Yazar: REYHAN KURAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY ATAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Dişçilik Tarihi, Dişçilik Âlemi, Türkiye, Dişçilik, History of Dentistry, Dişçilik Âlemi, Turkey, Dental Profession
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Dişçilik Âlemi Dergisi sağlık konularını ele alan ve dişçilik mesleğinin gelişimi amacıyla çıkarılan süreli yayınların ikincisi olması özelliğini taşıyan dergidir. Cumhuriyet'in ilk senelerinde (1924-1927), diş hekimi olan Ferit Ramiz tarafından kaleme alınmış, derginin sahibi ve temsilcisi olan Ferit Ramiz kendi gayret ve çabalarıyla dergiyi çıkarmıştır. Ayrıca Dişçilik Âlemi Dergisi hem sağlık konularını hemde dişçilik mektebinin ıslahı konusunda makaleler yayınlamıştır. Dergi ağız sağlıyla ilgili bilgiler verirken aynı zamanda diş hekimliği mesleği ile ilgili Avrupa'da gelişen tedavi yöntemleri de tanıtılmıştır. Dişçilik mesleğinin pek önemsenmediği ve bu alanda yapılan çalışmaların yetersiz olduğu vurgulanmıştır. Bu konuda Avrupa'da alınan kararların biran önce Türkiye'de de uygulanması gerektiği belirtilmiştir. Diş hekimliği konusunda Avrupa'da yayınlanmış bir çok bilimsel kitabın çevirilerine derginin çeşitli sayılarında yer verildiği görülmüştür. Böylece mesleki gelişimin sağlanması amacıyla dişçilere bilgi verilmesi hedeflenmiştir. Dergide dişçilik mesleğinin gelişimi için hekimlere bilgiler sunulurken, ağız ve diş sağlığının önemsenmesi için de okuyuculara uyarılarda bulunulmuştur. Özellikle diş hekimliği mektebi üzerinde yapılması gereken yenilikler hakkında bilgiler verilmiş ve bu hususta bilimsel makaleler yayınlamıştır. Ayrıca dergi halk sağlığı içinde önemli bilgiler sunmuştur. Derginin transkripsiyonunun yapılması ile“Dişçilik Âlemi”nin değinmiş olduğu konular ve sunmuş olduğu bilgiler doğrultusunda diş hekimliği mesleği hakkında Türkiye'de yapılan çalışmaların geçirdiği aşamaların ortaya konulabilmesi hedeflenmiştir. Dişçilik Âlemi Dergi'sinin transkripsiyonunun yapılması suretiyle Türkiye'de ağız, diş sağlığı ve diş hekimliği tarihi konularında yapılacak yeni araştırmalara kaynak olacak bir çalışma ortaya koyulmak istenmiştir. Dişçilik Âlemi Dergi'sinin“1923, 1924, 1925, 1926, 1927”yıllarına ait(1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 26), nüshalarının transkripsiyonu yapılması, Diş hekimliği mesleğinin geçirmiş olduğu kurumsallaşma, bilimselleşme ve meslek kimliğini oluşturma süreci hakkındaki bilgiler bu sayılara göre aydınlatılmaya çalışılmıştır. Dişçilik Âlemi Dergi'sinin transkripsiyonu edilen sayılarının incelenmesi neticesinde ulaşılan bilgiler değerlendirme bölümünde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Dişçilik Alemi Dergisi (Dişçilik Alemi Journal) is the second periodical to be published focusing on health issues and promoting the development of the dental profession. Written by Ferit Ramiz, a dentist, in the early years of the Republic (1924-1927), the magazine's owner and representative, Ferit Ramiz, brought the magazine into being through his own efforts. Additionally, Dişçilik Alemi Dergisi published articles on both health issues and the improvement of dental schools. The journal provided information on oral health and also introduced treatment methods developed in Europe for the dental profession. It emphasized that the profession of dentistry is undervalued and that the studies conducted in this field are inadequate. It stated that the decisions taken in Europe on this matter should be implemented in Türkiye as soon as possible. Translations of numerous scientific books on dentistry published in Europe have been included in various issues of the journal. This aims to provide dentists with information to foster professional development. The journal provides information for physicians regarding the development of the dental profession and encourages readers to prioritize oral and dental health. It particularly provides information on necessary innovations in dentistry schools and publishes scientific articles on this topic. The journal also provides important information on public health. The journal's transcription, along with the topics covered and information provided by“Dentistry World,”provides insights into the profession of dentistry.The aim was to reveal the stages of research conducted in Türkiye. By transcribing the Journal of the World of Dentistry, the aim was to create a study that would serve as a resource for new research on oral and dental health and the history of dentistry in Türkiye. The transcription of the issues of the Dental World Journal for the years 1923, 1924, 1925, 1926, and 1927 (issues 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 19, 20, 21, 22, 23, 24, and 26) was used to shed light on the processes of institutionalization, scientificization, and professional identity formation within the profession of dentistry. The information obtained from the analysis of the transcribed issues of the Dental World Journal is explained in the evaluation section.