Servikal kanser hücrelerinde timokinon ve karvakrolün kombine uygulamasının antikarsinojen etkilerinin araştırılması
Investigation of the anticarcinogenic effects of combined application of thymoquinone and carvacrol in cervical cancer cells
  1. Tez No: 986804
  2. Yazar: MELİS BULUT TUNÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURKADIN DEMİR EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antikanser, Anticancer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Servikal kanser, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde önemli bir sağlık sorunudur. Konvansiyonel tedavilerin sınırlılıkları nedeniyle doğal bileşiklere yönelik alternatif yaklaşımlar önem kazanmaktadır. Bu çalışma, Nigella sativa kaynaklı timokinon ile kekik türlerinden elde edilen karvakrolün HeLa servikal kanser hücreleri üzerindeki bireysel ve kombine etkilerini incelemiştir. Kontrol hücre grubu olarak, insan embriyonik böbrek hücre hattı olan 293T hücreleri kullanılmıştır. Deney gruplarında hücre canlılığı analizi ve sitotoksik etkinin belirlenmesi MTT assay testiyle, hücre migrasyonu yara deneyi ile ve bu ajanların apoptotik etkileri immunositokimyasal yöntemle Bax/Bcl-2 analizi ile gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel analiz GraphPad Prism 8 programı kullanılarak yapılmıştır. 125 µM ve üstü konsantrasyonlarda timokinon HeLa ve 293T hücreleri üzerinde sitotoksik etki göstermiştir. Timokinonun yüksek dozlarda hücre migrasyonunu azalttığı belirlenmiştir. Karvakrolün fiziksel olarak muamele edilmediği ancak karvakrol eklenen hücrelere komşu kuyularda hücre canlılığının belirgin derecede azaldığı tespit edilmiştir. Yüksek karvakrol dozlarına komşuluk hücre canlılığını daha da azaltmıştır (p<0,05). Aynı etki timokinon ve karvakrolün kombine uygulamasında da belirlenmiştir. Karvakrolün buhar formu ve timokinon+karvakrolün kombine uygulamasının, HeLa hücrelerinde migrasyonu kontrollere göre azalttığı belirlenmiştir. İmmünositokimyasal boyama skorlamalarına göre karvakrolün buhar halinde HeLa hücrelerinde Bax/Bcl-2 oranını kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde arttırtığı gözlenmiştir (p<0,0001). Mevcut veriler gerek timokinon ve karvakrolün tek başlarına gerekse kombine uygulamalarının servikal kanserin tedavisi açısından umut vaadedici niteliktedir. Diğer taraftan çalışmamız sonucunda belirlenen karvakrolün buhar fazının antikarsinojenik etkileri ileri çalışmalar ile detaylı incelenmelidir.
Özet (Çeviri)
Cervical cancer is a significant public health concern, particularly in low- and middle-income countries. Due to the limitations of conventional treatments, alternative approaches based on natural compounds have gained increasing importance. This study investigated the individual and combined effects of thymoquinone derived from Nigella sativa and carvacrol obtained from Origanum species on HeLa cervical cancer cells. The human embryonic kidney cell line 293T was used as the control group. In the experimental groups, cell viability and cytotoxicity were evaluated using the MTT assay, cell migration was assessed with the scratch assay, and apoptotic effects were analyzed by immunocytochemical Bax/Bcl-2 staining. Statistical analyses were performed using GraphPad Prism 8. Thymoquinone exhibited cytotoxic effects on both HeLa and 293T cells at concentrations of 125 µM and above, and high doses were found to reduce cell migration. Although carvacrol was not directly applied to the cells, a marked decrease in cell viability was observed in wells adjacent to carvacrol-treated wells, which became more pronounced at higher doses (p<0.05). A similar effect was observed in the combined thymoquinone–carvacrol treatment. Both vapor-phase carvacrol and the combined application of thymoquinone and carvacrol were found to reduce migration in HeLa cells compared with controls. Immunocytochemical scoring demonstrated that vapor-phase carvacrol significantly increased the Bax/Bcl-2 ratio in HeLa cells compared with the control group (p<0.0001). Overall, the present findings indicate that both thymoquinone and carvacrol, individually or in combination, hold promise as potential therapeutic agents for cervical cancer. However, the anticancer effects of vapor-phase carvacrol identified in this study warrant further detailed investigation.