Meslek folkloru bağlamında Osmaniye'de pazarcılık ve seyyar satıcılık
Street vending and market trading in the context of occupational folklore in Osmaniye
- Tez No: 986803
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DOĞANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Osmaniye, pazarcı, seyyar satıcı, meslek folkloru, İsneyn Pazarı, Osmaniye, market vendor, street seller, occupational folklore, İsneyn Market
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Osmaniye'de faaliyet gösteren pazarcı ve seyyar satıcıların oluşturduğu meslek folkloru incelenerek, bu grupların sosyo-kültürel işlevleri ortaya konulmuştur. Osmaniye'de resmi kayıtlı pazarcılar, bunların dışında pazaryerinin çevresinde geçici tezgâh açan satıcılar ve seyyar satıcılar ile ekonomik, sosyal, kültürel ilişkide bulunan müşteri arasındaki ilişki, bir kültür ortamı oluşturmuştur. Pazarcılar ve seyyar satıcılar, belirli bir işi yürütmek için bir araya gelen gruplar olarak değerlendirilmiş ve bu bağlamda meslek folkloru kapsamında incelenmiştir. Çalışmada iş ve meslek kavramlarının tanımı yapıldıktan sonra pazarcılık ve seyyar satıcılık mesleği mensuplarının ne iş yaptığından bahsedilmiştir. Daha sonra bu iki mesleğin Osmaniye'deki tarihi göz önünde bulundurularak günümüzdeki işleyişi ve işlevi hakkında bilgiler verilmiştir. Pazarcı ve seyyar satıcıların bulundukları mekânlar, zaman; kullandıkları araç, gereçler ve dil ayrı başlıklarla verilmiştir. Bu mesleklerin icrasında üretici, satıcı ve alıcı arasında gerçekleşen diyaloglar verilmiş; gelenekler, sosyal yapı ve algıların bu mesleklere etkisi üzerinde durulmuştur. Göçün bu iki meslekle ilişkisi üzerinde durularak iç ve dış göç ile gelen kişilerin bu iki mesleği tercih etmesindeki sebepler incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, ürün satıcıları ve hizmet sunucuları ayrı ayrı değerlendirilmiş ve sınıflandırılmıştır. Bu sınıflamayı yaparken elde edilen veriler saha çalışmasıyla elde edilmiştir. Osmaniye il ve ilçelerinde bulunan pazarcılar, seyyar satıcılar dışında tüketici ile de görüşmeler yapılarak değerlendirmelere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the occupational folklore formed by market traders and street vendors operating in Osmaniye has been examined, and the socio-cultural functions of these groups have been revealed. The relationship between officially registered market traders, sellers who set up temporary stalls around the marketplace, street vendors, and the customers with whom they engage in economic, social, and cultural interactions has created a cultural environment. Market traders and street vendors have been evaluated as groups that come together to carry out a specific occupation, and in this context, they have been analyzed within the framework of occupational folklore. After defining the concepts of work and occupation, the study describes the tasks carried out by market traders and street vendors. Then, considering the history of these two professions in Osmaniye, information has been provided regarding their current operation and functions. The places and times in which market traders and street vendors operate, as well as the tools, equipment, and language they use, are presented under separate headings. Dialogues between producers, sellers, and buyers during the execution of these professions are included, with emphasis on the influence of traditions, social structure, and perceptions on these occupations. The relationship between migration and these two professions has been discussed, analyzing the reasons why individuals who migrated internally and externally have chosen these occupations. In the third part of the study, product sellers and service providers have been separately evaluated and classified. This classification has been based on data obtained through fieldwork. In addition to market traders and street vendors in Osmaniye province and its districts, interviews were also conducted with consumers, leading to further evaluations.