Silan sonlu hibrit poliüretan kaplamaların hazırlanması ve karakterizasyonu
Preparation and characterization of silane-terminated hybrid polyurethane coatings
  1. Tez No: 986877
  2. Yazar: CEM KARACAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. MEHMET ARİF KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Silan, Poliüretan, Prepolimer, Hibrit, Kaplama, Silane, Polyurethane, Prepolymer, Hybrid, Coating
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Polimer Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, uç grupları silan ile sonlandırılmış hibrit poliüretan kaplamaların sentezi ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın temel amacı, farklı yapısal özelliklere sahip silan türlerinin poliüretan prepolimerleri ve nihai ürün üzerindeki etkisini incelemek ve elde edilen kaplama malzemelerinin reolojik, kimyasal ve mekanik performansını optimize etmektir. Çalışmada ilk olarak, IPDI bazlı bir izosiyanat ile poliolün reaksiyona girmesiyle prepolimer sentezi gerçekleştirilmiş, ardından çeşitli aminofonksiyonel silanlar kullanılarak uç gruplar modifiye edilmiştir. Reaksiyonlar sırasında %NCO değerleri titrimetrik analiz ile takip edilmiş, silan eklemesi sonrasında NCO gruplarının tamamen kapanması hedeflenmiştir. Prepolimerlerin ve silan-sonlu ürünlerin karakterizasyonunda FT-IR spektroskopisi kullanılarak NCO ve Si-O-Si bağlarının varlığı incelenmişti. Ayrıca viskozite ölçümleri, silan yapısının ürün reolojisi üzerindeki belirleyici etkisini ortaya koymuştur. NCO içeriği ile viskozite arasında ters orantılı bir ilişki gözlenmiş, optimum %NCO seviyesinin %1–2 aralığında olduğu belirlenmiştir. Bu aralıkta ürün hem işlenebilirliğini korumuş hem de mekanik özelliklerini kaybetmemiştir. Çeşitli silan türleri kıyaslandığında, N-(n-bütil)-3-aminopropiltrimetoksisilan (BAPTMS) ile modifiye edilen sistemler, düşük çapraz bağlanma, uygun viskozite ve yüksek reaksiyon verimi sayesinde en iyi performansı göstermiştir. Diğer silan türlerinde ise aşırı çapraz bağlanma ve jelleşme eğilimi nedeniyle yüksek viskozite ve işlenebilirlik sorunları ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, silan-sonlu hibrit poliüretan kaplamaların sentezinde uygun silan tipi ve reaksiyon koşullarının belirlenmesinin, nihai ürün özelliklerinin kontrolünde kritik rol oynadığını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, poliüretan bazlı kaplamaların performansının geliştirilmesine yönelik endüstriyel uygulamalara doğrudan katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the synthesis and characterization of hybrid polyurethane coatings terminated with silane-functionalized end groups were carried out. The main objective of the study was to investigate the effect of silane types with different structural properties on polyurethane prepolymers and final product to optimize the rheological, chemical, and mechanical performance of the resulting coating materials. First, the prepolymer was synthesized by reacting an IPDI-based isocyanate with a polyol, followed by modification of the end groups using various amino-functional silanes. During the reactions, the %NCO values were monitored by titrimetric analysis, aiming for complete closure of the NCO groups after silane addition. FT-IR spectroscopy was used to characterize the prepolymers and silane-terminated products, investigating the presence of NCO and Si-O-Si bonds. Furthermore, viscosity measurements revealed the decisive effect of the silane structure on the product rheology. An inverse relationship was observed between NCO content and viscosity, determining the optimum %NCO level to be in the range of 1–2%. Within this range, the product retained its processability and did not lose its mechanical properties. When comparing various silane types, systems modified with N-(n-butyl)-3-aminopropyltrimethoxysilane (BAPTMS) have demonstrated the best performance due to low crosslinking, suitable viscosity, and high reaction yield. Other silane types, however, exhibited high viscosity and processability issues due to excessive cross-linking and gelation tendencies. In conclusion, this study demonstrates that determining the appropriate silane type and reaction conditions in the synthesis of silane-terminated hybrid polyurethane coatings plays a critical role in controlling the final product properties. The results obtained directly contribute to industrial applications aimed at improving the performance of polyurethane-based coatings.