Türkiye'deki satureja L. (lamiaceae) Türleri üzerine taksonomik araştırmalar
The taxonomic studies on satureja L. (lamiaceae) species in Turkey
  1. Tez No: 986878
  2. Yazar: MEHTAP ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI KOCA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki koruma, Bitki materyalleri, Bitki morfolojisi, Bitki sistematiği, Bitki taksonomisi, Bitki tanıma, Bitki çeşitliliği, Bitkiler, Botanik, Plant protection, Plant materials, Plant morphology, Plant systematic, Plant taxonomy, Plant recognition, Plant variety, Plants, Botany
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de, uzunca bir süre, Satureja L. (Lamiaceae) cinsi 15 tür ile temsil edilirken, son 20 yılda, İran'da yayılış gösteren 2 türün populasyonunun bulunması ve Erzincan'dan da 1 yeni türün bilim dünyasına kazandırılması ile tür sayısı, 6'sı endemik olmak üzere, 18'e çıkmıştır. Son yayınlanan yeni tür dışındaki 17 tür bu tez kapsamında morfoloji, palinoloji, anatomi ve numerik taksonomi bilim dallarının teknikleri ile detaylı incelenmiştir. Tüm türler arazi çalışmalarında toplanmış, yayılışları, tehlike kategorileri belirlenmiş, makro ve mikro morfolojik özellikleri tespit edilmiş, polen morfolojisi ve anatomik preparatları hazırlanmış hem ışık hem elektron mikroskobu incelemeleri tamamlanmış, elde edilen özellikler morfolojik veri, fenetik yöntemlerle analiz edilmiştir. Ayrıntılı betimleri, fenolojik gözlemleri, yeni yayılış alanları, yeni habitatları taksonomi bilimi düzeninde verilmektedir. Yeni bitki coğrafyası bölgeleri ve tehlike kategorileri önerilmiştir. Yeni bir tür teşhis anahtarı sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, the genus Satureja L. (Lamiaceae) was represented by only 15 species for a long time. However, over the past 20 years, the discovery of two species in Iran and the introduction of a new species from Erzincan to the scientific community has increased the number of taxa to 18, six of which are endemic. Seventeen of these taxa, excluding the newly published species, were studied in detail using morphological, palynological, anatomical, and numerical taxonomic techniques within the scope of this thesis. All taxa were collected during fieldwork. Their distribution and threat categories were determined. Their macro- and micro-morphological characteristics were identified. Pollen morphology and anatomical preparations were examined. Light and electron microscope examinations were performed. The morphological data obtained were analyzed using phenetic methods. This thesis provides detailed descriptions, phenological observations, new distribution areas, and new habitats in accordance with taxonomic science. New plant geography regions and threat categories are also proposed. A new species identification key is also provided.