Arapça kaynaklara göre I. Haçlı Seferi
The First Crusade according to Arabic sources
  1. Tez No: 986910
  2. Yazar: SEMİH TOKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça, Eser, Haçlı Seferleri I, Kaynak bellek, Tarih, Tarih araştırmaları, Arabic, Trace, Crusades I, Source memory, History, History research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Haçlı Seferleri, dünya tarihini derinden etkileyen ve ortaya çıkışlarından itibaren sonuçları günümüze kadar uzanan önemli bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. 11. yüzyıl Avrupası'nın siyasi ve toplumsal yapısı bu seferlerin çoğunlukla dini amaçlı girişimler şeklinde anlatılmasına yol açsa da gerçekte ekonomik ve sosyal güdüleyiciler belirleyici olmuştur. Avrupa'nın Doğu'ya yönelen bu askeri hareketliliği, bölgedeki tarihsel gidişatı büyük ölçüde değiştirmiştir. Süreç, 1095 yılında Fransa'da toplanan Clermont Konsili'nde Papa II. Urbanus'un Haçlı Seferi çağrısında bulunmasıyla başlamıştır. Çağrı öncelikle şövalyelere yönelik olmakla birlikte, seferlere katılacak olan tüm Hristiyanlara çeşitli vaatlerde bulunulmuştur. Katılımcılara hem hac yapma fırsatı sunulmuş hem ekonomik sıkıntılardan kurtulabilecekleri umudu verilmiş, hem de işledikleri günahların tamamen affedileceği müjdesi duyurulmuştur. Ayrıca, ahirette daha önce duymadıkları mükâfatlarla ödüllendirilecekleri de söylenmiştir. Bu söylem kısa sürede tüm Avrupa'da yankı bulmuş ve geniş halk kitleleri Haçlı ordusuna katılmak için büyük istek göstermiştir. Çağrının ardından, 1096 yılının Ağustos ayında ilk Haçlı kafilesinin yola çıkacağı duyurulmuştur. Ancak ilk dalga, çoğunlukla savaş tecrübesi olmayan halktan oluştuğu için kısa sürede dağılmıştır. Buna karşılık, ikinci dalga daha donanımlı ve tecrübeli askerlerden meydana gelmiş ve bu durum Doğu'da çeşitli Haçlı kontluklarının kurulmasıyla sonuçlanmıştır. Hatta bu kontlukları sürdürebilmek adına Bizans İmparatoru'na verdikleri sözleri göz ardı etmekten çekinmemişlerdir. Bu eser, I. Haçlı Seferi'ne ilişkin bu bilgileri Arapça kaynaklar ve bu kaynakların müelliflerinin perspektifi üzerinden ele alarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Crusades emerge as a significant phenomenon that profoundly influenced world history, with consequences that have extended to the present day since their inception. Although the political and social structure of 11th-century Europe has often led to these expeditions being described primarily as religious undertakings, in reality economic and social motivations were decisive. This military mobilization of Europe toward the East greatly altered the historical trajectory of the region. The process began in 1095 with Pope Urban II's call for a Crusade at the Council of Clermont convened in France. Although the call was directed primarily at knights, various promises were made to all Christians who would participate in the expeditions. Participants were offered the opportunity to perform pilgrimage, the hope of escaping economic hardship, and the promise that the sins they had committed would be completely forgiven. It was also stated that they would be rewarded in the afterlife with blessings they had never heard of before. This discourse quickly resonated throughout Europe, and large masses of people showed great eagerness to join the Crusader army. Following the call, it was announced that the first Crusader contingent would set out in August 1096. However, the first wave, consisting mostly of ordinary people without military experience, dispersed within a short time. By contrast, the second wave was composed of more equipped and experienced soldiers, and this situation resulted in the establishment of various Crusader counties in the East. They did not even hesitate to disregard the promises they had given to the Byzantine Emperor in order to sustain these counties. This work aims to examine and evaluate the aforementioned information regarding the First Crusade through Arabic sources and the perspectives of the authors of these sources.