Sağlık haberleri ile biyoteknoloji tutumu arasındaki ilişkide sağlık sistemine güvensizliğin rolü
The role of distrust in the health system in the relationship between health news and biotechnology attitudes
  1. Tez No: 986908
  2. Yazar: BÜŞRA ŞÜHEDA KAYADELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan sağlık, Kapsayıcı sağlık sistemi, Perceived wellness, Inclusive healthcare system
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, bireylerin sağlık haberlerine yönelik algıları ile biyoteknoloji tutumları arasındaki ilişkide sağlık sistemine duyulan güvensizliğin aracılık rolünü sınamayı amaçlamaktadır. Bir devlet üniversitesinin İletişim Fakültesi'nden kolayda ve küme örnekleme yolu ile 624 öğrenciden veri toplanmıştır. Veri toplama aracı, dört bölümlük çevrim içi anket olup; Sağlık Haberi Algısı Ölçeği, Biyoteknolojiye Yönelik Tutum Ölçeği ve Sağlık Sistemlerine Güvensizlik Ölçeği kullanılmıştır. Analizler IBM SPSS ve AMOS ile yürütülmüş; önce DFA ile ölçüm modelleri doğrulanmış, ardından SEM ile aracılık testi yapılmış; dolaylı etki için bootstrap güven aralıkları raporlanmıştır. Bulgular, sağlık haberleri algısının biyoteknolojiye yönelik tutumlarla anlamlı ve pozitif ilişkili olduğunu ve sağlık sistemine duyulan güvensizliğin bu ilişkide anlamlı bir aracı değişken olarak rol oynadığını göstermektedir. Ayrıca sağlık haberciliğine duyulan güven arttıkça biyoteknolojiye yönelik tutumların olumluya evrildiği tespit edilmiştir. Dolayısıyla medya profesyonelleri ve politika yapıcılar için, haberlerde kanıt düzeyi ve belirsizliklerin açık bildirimi ile çıkar çatışması şeffaflığının kurumsallaştırılması, hem habere hem de sağlık sistemine güveni güçlendirerek biyoteknolojik yeniliklere toplumsal açıklığı artırabilir önerisi yapılabilir. Sağlık iletişimini şeffaflık–doğruluk–güven ekseninde kuran, medya okuryazarlığını artıran ve doğrulama mekanizmalarıyla destekleyen kurumsal bir yaklaşım, yanlış bilginin etkisini azaltarak sağlık sistemine güveni ve biyoteknolojiye toplumsal kabulü güçlendirebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the mediating role of distrust in the health system in the relationship between individuals' perceptions of health news and their attitudes toward biotechnology. Data were collected from 624 students in the Faculty of Communication at a public university using convenience and cluster sampling methods. The data collection instrument was an online questionnaire consisting of four sections, including the Health News Perception Scale, the Attitude Toward Biotechnology Scale, and the Distrust in Health Systems Scale. Analyses were conducted using IBM SPSS and AMOS. Measurement models were validated through confirmatory factor analysis (CFA), followed by a mediation test using structural equation modeling (SEM), and bootstrap confidence intervals were reported for indirect effects. Findings revealed a significant and positive relationship between perceptions of health news and attitudes toward biotechnology, with distrust in the health system playing a significant mediating role in this relationship. Moreover, it was observed that as trust in health journalism increased, attitudes toward biotechnology became more positive. Accordingly, it can be suggested that for media professionals and policymakers, institutionalizing transparency in evidence levels, uncertainty reporting, and conflict of interest disclosures in news production could strengthen trust both in news and in the health system, thereby enhancing public openness to biotechnological innovations. A systematic approach to health communication grounded in transparency, accuracy, and trust, and supported by media literacy and fact-checking mechanisms may reduce the impact of misinformation while reinforcing public confidence in the health system and acceptance of biotechnology.