Makineleşme bağlamında hareket unsurunun heykel sanatında plastik bir değer olarak kullanımı
The use of movement as a plastic value in sculpture art in the context of mechanization
- Tez No: 986934
- Danışmanlar: DOÇ. HALİL DAŞKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Disiplin toplumu, Güzel sanatlar, Disciplinary society, Fine arts
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
Özet
Heykel sanatında hareket, gerek görsel gerekse de fiziksel olarak yapıtın anlamını ve biçimsel niteliğini etkileyen bir unsurdur. Bu durum modernizm ile farklı bir boyut kazanmış, referansları ve çağrışımları ve hareketi niteleyen makine endüstrisinde üretim parçalarının heykele dönüştürülmesi ile fiziksel hareketi ve görsel hareketi birlikte yansıtan bir uygulama hareketi ortaya çıkmıştır. Ayrıca dönemin özelliklerini ve üretim anlayışını yansıtan sanatçıların örnek yapıtlarını üzerinde hareket ögesine dair çözümlemeler yapılarak malzemenin kullanım amacı etkileri konusunda karşılaştırmalar yapılarak ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In sculpture, movement is an element that affects the meaning and formal quality of the work, both visually and physically. This situation gained a different dimension with modernism, and an application movement that reflects physical movement and visual movement together emerged with the transformation of production parts into sculptures in the machine industry, which characterizes references, associations and movement. In addition, an attempt was made to present sample works of artists that reflect the characteristics of the period and the understanding of production by analyzing the element of movement and making comparisons regarding the intended use and effects of the material.