Optimization of land leveling by out of kilter algorithm (OKA)
  1. Tez No: 2905
  2. Yazar: ŞÜKRAN ÖZTUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: arazi tesviyesi, en küçük kareler yönte- temi, OKA, ulaştırma modeli. -iv, Land leveling, least squares method, OKA, transportation model. -iii
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET OUT OF KILTER ALGORİTMASI İLE ARAZİ TESVİYESİ OPTİMİZASYONU ÖZTUNA, Şükran Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Müh. Böl. Tez Yöneticisi : Doç. Orhan Yüksel Şubat 1988, 88 sayfa Bu tezde büyük arazi parçalarının sulama, drenaj veya başka amaçlarla tesviye edilmesi gereği ortaya çık tığında sorunun optimum çözümünün nasıl yapılacağı ince lenmiştir. Tesviye problemi optimum kazı ve dolgu hacimlerinin bulunduğu bir bölüm ile hangi kazıdan hangi dolguya, ne miktar malzemenin hangi makinelerle götürüleceği sorusunu cevaplayan bir diğer bölümden oluşmaktadır. En uygun tesviye düzleminin bulunması en küçük ka reler yöntemi, kazı ve dolgu hacimlerinin hesabı toplama yöntemi ile yapılmıştır, ikinci bölümde optimum taşıma nın bulunması şebekelerde akım problemini inceleyen OKA ile yapılmıştır. Tesviye probleminin OKA'na adaptasyonu ve OKA bilgisayar programının hazırlanmasında karşılaşı lan güçlükler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZATION OF LAND LEVELING BY OUT OF KILTER ALGORITHM (OKA) ÖZTUNA, Şükran M.S. in Civil Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Orhan Yüksel February 1988,88 pages In this thesis, optimal solution for the problem of leveling large pieces of land for various purposes such as irrigation and drainage has been studied. The first phase of leveling problem is the deter mination of optimum cut and fill volumes. In the second phase, the distribution of earth, the amount and the appropriate construction equipment is determined. The optimum leveling plane was determined by the least squares method and the cut and fill volumes were calculated by the summation method. Then the calculation of optimum hauling was performed by OKA which examines the flow problem in networks. Also, the application of leveling problem to OKA and the difficulties encountered in the preparation of OKA computer program are discussed.