(Z)-2-metoksı-4-(((3-(alkıl/arıl)-1-(morfolınometıl)-5-okso-1,5-dihidro-4h-1,2,4-trıazol-4-il)imino)metil)fenil furan-2-karboksılat bıleşıklerının spektral (FT-IR, NMR veuv–vıs.) ve moleküler analızı: deneysel ve teorık (DFT)çalışmalar
Spectral (FT-IR, NMR, and UV–vis) and molecular analysis of (Z)-2-methoxy-4-(((3-(alkyl/aryl)-1-(morpholinomethyl)-5-oxo-1,5-dihydro-4h-1,2,4-triazol-4-yl)imino)methyl)phenyl furan-2-carboxylate compounds: experimental and theoretical (DFT) studi̇es
  1. Tez No: 987019
  2. Yazar: SHAHLO PANJIYEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEVZİ AYTEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on, 4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazole-5-one
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, literatürde rapor edilen beş farklı heterosiklik 4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on türevli bileşiğin teorik olarak spektral özellikleri hesaplanmış ve elde edilen veriler deneysel sonuçlarla karşılaştırılarak yorumlanmıştır. Çalışma kapsamında, literatürde rapor edilmiş beş bileşik için en düşük enerjili ve en kararlı moleküler konformasyonun belirlenmesi amacıyla DFT/B3LYP ve DFT/B3PW91 yöntemleri kullanılarak geometrik optimizasyon işlemleri gerçekleştirilmiştir. Optimum yapılara ulaşılmasının ardından, bu yapılara ait titreşim frekansları hesaplanmıştır. Gaussian 09W paket programı ile elde edilen teorik IR frekanslarının titreşim türlerinin atanmasında Veda4f yazılımından yararlanılmıştır. Hesaplamalar sonucunda elde edilen titreşim frekansları, uygun skala faktörleri uygulanarak düzeltilmiş ve deneysel verilerle karşılaştırılmıştır. Ayrıca, her iki fonksiyonel için teorik IR spektrumları elde edilmiştir.Moleküllerin optimize edilen yapıları temel alınarak ¹H-NMR ve ¹³C-NMR kimyasal kaymaları GIAO yöntemi kullanılarak teorik olarak hesaplanmış ve bu değerler deneysel NMR sonuçları ile karşılaştırıldığında yüksek düzeyde uyum gösterdiği belirlenmiştir. Çalışmanın son aşamasında ise bileşiklerin DFT/B3LYP ve DFT/B3PW91 yöntemlerine göre teorik UV–VİS spektral özellikleri değerlendirilmiş ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the theoretical spectral properties of five different heterocyclic 4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one derivative compounds reported in the literature were calculated, and the obtained data were interpreted by comparing them with the experimental results. Within the scope of the study, geometric optimization procedures were carried out using the DFT/B3LYP and DFT/B3PW91 methods in order to determine the lowest-energy and most stable molecular conformations for the five compounds previously reported in the literature. Following the attainment of the optimum structures, the vibrational frequencies of these structures were calculated. The assignment of the vibrational modes of the theoretical IR frequencies obtained with the Gaussian 09W software was performed using the Veda4f program. The vibrational frequencies obtained from the calculations were corrected by applying appropriate scale factors and then compared with the experimental data. In addition, theoretical IR spectra were obtained for both functionals. Based on the optimized structures of the molecules, the 1H-NMR and 13C-NMR chemical shifts were theoretically computed using the GIAO method, and these values were found to be in strong agreement with the experimental NMR results. In the final stage of the study, the theoretical UV–Vis spectral properties of the compounds were evaluated according to the DFT/B3LYP and DFT/B3PW91 methods, and the resulting findings were interpreted.