Psikiyatri hekimlerinin aleksitimi ve empati düzeylerinin sosyal medya kullanımı ile ilişkisi
The relationship between alexithymia levels, empathy, and social media use among psychiatry physicians
- Tez No: 987036
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR GENİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Alexithymia, Empathy, Social Media Addiction, Psychiatry Physicians
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Psikiyatri Hekimlerinin Aleksitimi Düzeylerinin Empati Düzeyi ve Sosyal Medya Kullanımı ile İlişkisi Giriş ve Amaç: Psikiyatri hekimleri, mesleki rollerinin doğası gereği duygusal farkındalık, empati ve kişilerarası iletişim becerileri açısından özel bir grubu oluşturmaktadır. Bu çalışma, psikiyatri hekimlerinde aleksitimi düzeylerinin empati ve sosyal medya kullanım özellikleriyle ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu çalışma, Türkiye'de çalışan 318 psikiyatrist ile gerçekleştirilmiş, kesitsel anket çalışmasıdır. Katılımcılardan sosyodemografik bilgi formu, 20 maddeli Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ), 20 maddeli Jefferson Hekim Empati Ölçeği (JHEÖ) ve 41 maddeli Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği (SMBÖ) doldurmaları istenmiştir. Araştırmanın temel amacı psikiyatristlerin yaşam tarzları ve ölçekler arası ilişkileri belirlemektir. Bulgular: Psikiyatri hekimlerinin TAÖ, SMBÖ ve JHEÖ ortalamaları sırasıyla 44,44±11,42; 90,3±31,6 ve 82,37±9,33 bulunmuştur. Katılımcıların %10,1'inin (n=32) aleksitimi düzeyinin kesme puanını aştığı görülmüştür. Bekarlarda(p=0,015), çalışma yılı fazla olanlarda(p<0,001), depresyon tanısı olanlarda(p<0,001), tükenmişlik yaşayanlarda(p<0,001) TAÖ anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. TAÖ toplam puanı ile SMBÖ arasında pozitif ve JHEÖ toplam puanları arasında negatif ilişki (p<0,001) bulunmuştur. SMBÖ toplam puanında artışın(p<0,001), kendisine veya ailesine vakit ayırmaya(p=0,001), mutlu ve dengeli bir yaşama sahip olmaya(p=0,023), ruhsal sağlığa verilen önemin düşük olmasının(p=0,042) ve çalışma yılının az oluşunun(p=0,001), daha yüksek TAÖ puanlarını öngördüğü; kendisine veya aileye vakit ayırmaya(p<0,001) ve ruhsal sağlığa verilen önemin(p=0,012) ve çalışma yılının daha yüksek oluşunun(p<0,001) JHEÖ puanlarını öngördüğü bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma, Türkiye'de görev yapan psikiyatri hekimlerinde aleksitimi, empati ve sosyal medya kullanım bozukluğu arasındaki ilişkileri kapsamlı biçimde ortaya koymuştur. Aleksitimi arttıkça empati düzeyinin azaldığı, buna karşılık sosyal medya kullanım bozukluğunun arttığı saptanmıştır. Bu durum, duygularını tanımlama ve düzenleme güçlüğü yaşayan hekimlerin, hem dijital ortamlara daha fazla yöneldiğini hem de hasta ilişkilerinde empatik yaklaşımı sürdürmekte zorlanabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Alexithymia Levels, Empathy, and Social Media Use Among Psychiatry Physicians Introduction and Aim: Psychiatry physicians constitute a unique group due to the emotional awareness, empathy, and interpersonal communication skills required by their professional roles. This study aims to examine the relationship between alexithymia levels and empathy and social media use among psychiatry physicians. Methods: This cross-sectional survey study was conducted with 318 psychiatrists working in Türkiye. Participants completed a sociodemographic information form, the 20-item Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), the 20-item Jefferson Scale of Physician Empathy (JSPE), and the 41-item Social Media Addiction Scale (SMAS). The primary aim was to assess lifestyle characteristics and interscale relationships among psychiatrists. Results: Mean TAS, SMAS, and JSPE scores were 44,44±11,42, 90,3±31,6, and 82,37±9,33, respectively. Overall, 10,1% (n=32) exceeded the alexithymia cut-off. Alexithymia scores were significantly higher among unmarried participants (p=0,015), those with fewer years of practice (p<0,001), participants with a depression diagnosis (p<0,001), and those experiencing burnout (p<0,001). TAS scores were positively correlated with SMAS and negatively correlated with JSPE (p<0,001). Higher TAS scores were predicted by increased SMAS scores (p<0,001), reduced time allocated to oneself or family (p=0,001), lower perceived life balance (p=0,023), lower importance placed on mental health (p=0,042), and fewer years of professional experience (p=0,001). Higher empathy scores were predicted by allocating time to oneself or family (p<0,001), greater importance placed on mental health (p=0,012), and longer years of practice (p<,001). Conclusion: This study provides a comprehensive overview of the relationships among alexithymia, empathy, and social media use disorder in psychiatry physicians in Türkiye. As alexithymia increases, empathy decreases, while problematic social media use increases. These findings suggest that physicians who struggle with emotional recognition and regulation may be more inclined toward digital environments and may experience greater difficulty maintaining empathic interactions with patients.