Çocuklarda kardiyovasküler sağlık davranışlarını geliştirmeye yönelik uygulanan hemşirelik müdahalelerinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of nursing interventions implemented to improve cardiovascular health behaviors in children
  1. Tez No: 987047
  2. Yazar: ÖZGE SÜREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ÖZTÜRK EYİMAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: 3D sanal dünyalar, Halk sağlığı hemşireliği, Okul hemşireliği, 3D virtual worlds, Community healt nursing, School nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Çocuklarda kardiyovasküler sağlık davranışlarını geliştirmeye yönelik uygulanan hemşirelik müdahalelerinin etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan bu çalışma ön-test son-test randomize kontrollü deneysel bir tasarıma sahiptir. Araştırma verileri Mart-Mayıs 2025 tarihinde toplanmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara ili, Mamak ilçesinde basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 2 ortaokul, örneklemini ise çalışmaya katılmayı kabul eden ve katılım kriterlerini sağlayan toplam 90 öğrenci oluşmuştur. Çalışmaya başlamadan önce deney ve kontrol gruplarında yer alacak öğrenci sayısını belirlemek amacıyla güç analizi yapılmıştır. Deney ve kontrol grubuna dahil edilecek öğrenciler basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Deney grubuna sanal gerçeklik destekli çocuklarda kardiyovasküler sağlık davranışlarını geliştirmeye yönelik 5 haftalık hemşirelik müdahaleleri uygulanmış, kontrol grubuna girişim yapılmamıştır. Verilerin toplanmasında Sosyo-Demografik Veri Toplama Formu ve Çocuklar İçin Kardiyovasküler Sağlık Davranışı Ölçeği (ÇKSDÖ) kullanılmıştır. Araştırmanın yapılabilmesi için gerekli kurum izni, etik kurul izni ve ebeveynlerden yazılı onam alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 25 paket programı kullanılmıştır. Sürekli değişkenlere ait veriler ortalama, standart sapma, medyan ve çeyreklikler arası aralık değerleri kullanılarak raporlanmıştır. Kategorik değişkenlere ait verilerde sayı ve yüzde kullanılmıştır. İki gruba sahip bağımlı ölçümlerde, normal dağılım sağlayan sürekli değişkenlerde Paired samples t test, normal dağılım sağlamayan sürekli değişkenlerde Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılmıştır. İki gruba sahip bağımsız ölçümlerde, normal dağılım sağlayan sürekli değişkenlerde Independent samples t test, normal dağılım sağlamayan sürekli değişkenlerde Mann-Whitney U test kullanılmıştır. Tüm testlerin analizinde p değeri <0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bu çalışma, ClinicalTrials protokol kayıt sistemine NCT06812156 numarası ile kaydedilmiştir. Çalışma bulgularına göre deney grubundaki öğrencilerin yaş ortalaması 11,28±0,50; kontrol grubunda 11,34±0,48'dir. Öğrencilerin ÇKSDÖ ön test puan ortalaması deney grubunda 58,21±9,15, kontrol grubunda 51,32±9,34; son test puan ortalamaları deney grubunda 47,91±10,75, kontrol grubunda 54,60±9,89 olarak bulunmuştur. Deney grubu ÇKSDÖ alt boyutları ön test puan ortalamaları beslenme 13,49±2,89, egzersiz yapma 11,00±3,70, sedanter yaşam 9,23±2,59, sigara içme 5,84±3,00, kendini sevme 7,86±1,86 ve stres 10,79±3,11; son test puan ortalamaları beslenme 11,53±3,45, egzersiz yapma 7,58±2,86, sedanter yaşam 7,67±2,84, sigara içme 4,95±2,52, kendini sevme 6,77±2,79 ve stres 9,40±3,32 olarak bulunmuştur. Ön test deney ve kontrol grubu ÇKSDÖ puan ortalaması arasında anlamlı fark varken, son test deney grubunun puanları kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşmüştür. Bu çalışma çocuklar için sanal gerçeklik destekli kardiyovasküler sağlık davranışlarını geliştirme müdahalelerinin etkili olduğunu ve çocukların sağlık davranışını olumlu yönde değiştirdiğini göstermiştir. Ayrıca sanal gerçeklik destekli eğitimin öğrenmeyi ve davranış değişikliğini destekleyici bir araç olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlardan yola çıkarak ortaokul çağındaki öğrencilere, ileride karşılaşabilecekleri kronik kalp hastalıkları riskini azaltmak amacıyla erken dönemde önlem alma ve kardiyovasküler sağlığı koruyucu davranışlar kazandırmaya yönelik eğitimler verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study, which was conducted to evaluate the effectiveness of nursing interventions applied to improve cardiovascular health behaviors in children, has a pre-test post-test randomized controlled experimental design. The research data were collected between March-May 2025. The universe of the study consisted of 2 secondary schools selected by simple random sampling method in Mamak district of Ankara province, and the sample consisted of 90 students who agreed to participate in the study and met the participation criteria. Before starting the study, a power analysis was conducted to determine the number of students to be in the experimental and control groups. Students to be included in the experimental and control groups were selected by simple random sampling method. 5-week nursing interventions to improve cardiovascular health behaviors in children with virtual reality support were applied to the experimental group, and no intervention was made to the control group. The Socio-Demographic Data Collection Form and the Cardiovascular Health Behavior Scale for Children (CBHD) were used to collect data. The necessary institutional permission, ethics committee permission and written consent from the parents were obtained for the study. SPSS 25 package program was used to evaluate the data. Data for continuous variables were reported using mean, standard deviation, median and interquartile range values. Number and percentage were used in data for categorical variables. In dependent measurements with two groups, Paired samples t test was used for continuous variables with normal distribution, and Wilcoxon signed ranks test was used for continuous variables without normal distribution. In independent measurements with two groups, Independent samples t test was used for continuous variables with normal distribution, and Mann-Whitney U test was used for continuous variables without normal distribution. In the analysis of all tests, p value <0.05 was considered statistically significant. This study was recorded in the ClinicalTrials protocol registration system with the number NCT06812156. According to the study findings, the mean age of the students in the experimental group was 11.28±0.50 and in the control group was 11.34±0.48. The students' MCSDS pre-test mean score was 58.21±9.15 in the experimental group and 51.32±9.34 in the control group; The post-test mean scores were found to be 47.91±10.75 in the experimental group and 54.60±9.89 in the control group. The mean pre-test scores of the MCDS sub-dimensions of the experimental group were found as nutrition 13.49±2.89, exercise 11.00±3.70, sedentary lifestyle 9.23±2.59, smoking 5.84±3.00, self-love 7.86±1.86 and stress 10.79±3.11; the mean post-test scores were found as nutrition 11.53±3.45, exercise 7.58±2.86, sedentary lifestyle 7.67±2.84, smoking 4.95±2.52, self-love 6.77±2.79 and stress 9.40±3.32. While there was a significant difference between the mean pre-test experimental and control group MCDS sub-scale scores, the scores of the experimental group in the post-test significantly decreased compared to the control group. This study showed that virtual reality-supported cardiovascular health behavior development interventions for children were effective and positively changed the health behaviors of children. It was also concluded that virtual reality-supported education can be used as a tool to support learning and behavioral change. Based on these results, it is recommended that middle school students be given training to take early precautions and gain cardiovascular health-protective behaviors in order to reduce the risk of chronic heart diseases that they may encounter in the future.