Servikal radikülopatisi olan hastalarda sakroiliak eklem mobilizasyonunun ağrı ve elastikiyet üzerine etkisi
The effect of sacroiliac joint mobilization on pain and elasticity in patients with cervical radiculopathy
- Tez No: 987057
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL DÜRÜSTKAN ELBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Multisegmental Manuel Terapi, Myofasyal Gevşetme Teknikleri, Sakroiliak Eklem Hipomobilitesi, Servikal Radikülopati, Torakolumbar Fasya, Multisegmental Manual Therapy, Myofascial Release Techniques, Sacroiliac Joint Hypomobility, Cervical Radiculopathy, Thoracolumbar Fascia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, servikal tedaviye ek olarak lomber omurgaya uygulanan çok segmentli mobilizasyon ve fasya gevşetme tekniklerinin, servikal radikülopatili hastalarda ağrı, fonksiyonel durum ve doku elastikiyeti üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Servikal radikülopati tanısı almış 40 hasta rastgele seçilerek çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılar iki gruba ayrılmıştır. Grup 1'e yalnızca servikal bölgeye yönelik tedavi uygulanırken, Grup 2'ye servikal tedaviye ek olarak çok segmentli tedavi uygulanmıştır. Her iki gruba birer hafta arayla toplam iki seans tedavi uygulanmış, seanslar yaklaşık 50 dakika sürmüştür. Uygulama protokolü, hedeflenen segmentlere uygulanan mobilizasyon teknikleri ile bu bölgeleri takiben gerçekleştirilen fasya gevşetme tekniklerinden oluşmuştur. 2.grupta servikal tedaviye ilaveten L1–L5, sakroiliak eklem ve sakruma mobilizasyon ile torakolumbal fasya ve iliopsoas grubuna yönelik fasya gevşetme uygulanmıştır. Değerlendirme araçları olarak Servikal Radikülopati Etki Skalası (CRIS), Boyun Özürlülük İndeksi (NDI), McGill Ağrı Anketi-Kısa Form (SF-MPQ), Görsel Analog Skalası (VAS), elektrogonyometre, algometre ve myotonometre kullanılmıştır. Her iki grupta da ağrı ve fonksiyonel parametrelerde anlamlı iyileşmeler gözlenmiştir (p<0,001). Grup 2'de CRIS, NDI ve SF-MPQ puanlarında daha yüksek etki büyüklüğü (Cohen's d) hesaplanmıştır. Ayrıca her iki grupta eklem hareket açıklığında anlamlı artış gözlenmiş, sağ ve sol rotasyon gibi bazı parametrelerde Cohen's d>1,7 ile yüksek etki büyüklüğü saptanmıştır. Ancak gruplar arası farkların çoğu istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Servikal radikülopatili bireylerde yalnızca servikal bölge ile sınırlı kalmayan, torakolumbal fasya ve sakroiliak eklem gibi diğer segmentleri de kapsayan bütüncül bir değerlendirme ve tedavi programının uygulanması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of multi-segmental mobilization and fascia release techniques applied to the lumbar spine, in addition to cervical treatment, on pain, functional status, and tissue elasticity in patients with cervical radiculopathy. Forty patients diagnosed with cervical radiculopathy were randomly selected to be included in the study. The participants were divided into two groups. Group 1 received treatment directed solely at the cervical region, while Group 2 received multi-segment treatment in addition to cervical treatment. Both groups underwent a total of two treatment sessions one week apart, with each session lasting approximately 50 minutes. The application protocol consisted of mobilization techniques applied to the targeted segments, followed by fascia release techniques for those areas. In the Group 2, mobilization of L1–L5, the sacroiliac joint, and the sacrum, along with fascia release targeting the thoracolumbar fascia and iliopsoas group, was implemented in addition to cervical treatment. Evaluation tools used included Cervical Radiculopathy Impact Scale (CRIS), Neck Disability Index (NDI), McGill Pain Questionnaire-Short Form (SF-MPQ), Visual Analogue Scale (VAS), digital goniometer, algometer, and myotonometer. Significant improvements in pain and functional parameters were observed in both groups (p<0.001). In Group 2, higher effect sizes (Cohen's d) were calculated for CRIS, NDI, and SF-MPQ scores. Additionally, a significant increase in range of motion was observed in both groups, with some parameters such as right and left rotation showing high effect sizes (Cohen's d>1.7). However, most of the differences between groups were not found to be statistically significant (p>0.05). It is thought that a holistic evaluation and treatment program should be implemented in individuals with cervical radiculopathy, not only limited to the cervical region but also including other segments such as the thoracolumbar fascia and sacroiliac joint.