Bağlanma stilleri ve internet oyun bağımlılığının agresyon üzerindeki etkisi
The effects of attachment styles and internet gaming addiction on aggression
  1. Tez No: 987080
  2. Yazar: MUSAB FURKAN SAYILGAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ ILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişim psikolojisi, İnsan psikolojisi, Development psychology, Human psychology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı bağlanma stilleri ve yetişkin dijital oyun bağımlılığının agresyon üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmada nicel veri analizine dayalı bir araştırma yöntemi temel alınmıştır. Çalışma kapsamında 18-60 yaş arası 447 yetişkin birey ile anket çalışması yapılmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler SPSS 26 programı ile frekans, açımlayıcı faktör, güvenilirlik, korelasyon ve regresyon analizlerine tabi tutulmuştur. Çalışmada ele alınan kavramlara ait boyutlar arası korelasyon ilişkisi saptanmıştır. Literatürden elde edilen hipotezleri test etmek amacıyla, bağlanma stilleri ve yetişkin dijital oyun bağımlılığının alt boyutlarının agresyon alt boyutları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre bağlanma stillerinden kayıtsız bağlanma stilinin agresyonun öfke, fiziksel ve sözel saldırganlık boyutları üzerinde pozitif anlamlı bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Buna göre bebeklik döneminde ihtiyaçları ihmal edilen ve bakım vereni ile güvenli bir ilişki kuramayan bebeklerin yetişkinlik döneminde -diğerlerine karşı olumsuz algılara sahip olmasına bağlı olarak- agresyon davranışı sergileme oranının yüksek olduğu söylenebilir. Güvenli bağlanma stilinin ise öfke, düşmanlık ve fiziksel saldırganlık boyutları üzerinde negatif anlamlı bir etkisi olduğu bulgulanmıştır. Buna göre bebeklikte bakım vereni ile güvenli bir bağ kurmuş bireylerin yetişkinlikte öfke, düşmanlık ve fiziksel saldırı eğiliminin daha az olduğunu söylemek mümkündür. Bir diğer analize göre korkulu bağlanma fiziksel saldırganlık boyutunu negatif olarak etkilerken; düşmanlık boyutunu pozitif olarak etkilemektedir. Buradan hareketle korkulu bağlanmanın fiziksel saldırı eğilimini azalttığı fakat düşmanlık eğilimini artırdığı söylenebilir. Araştırmada yapılan bir diğer inceleme ise; yetişkin dijital oyun bağımlılığının agresyon üzerindeki etkisidir. Yapılan analiz sonuçlarına göre, yetişkin dijital oyun bağımlılığının başa çıkma boyutu öfke ve fiziksel saldırganlık üzerinde pozitif bir etkiye sahiptir. Buna göre dijital oyunları gerçek dünyadaki sorunlardan kaçmak için başa çıkma mekanizması olarak görmenin, bireylerin öfke düzeyini artırdığı ve fiziksel saldırı eğilimine sebep olduğu ileri sürülebilir. Çalışmada ayrıca öfkeli ve üzüntülü yoksunluk boyutlarının fiziksel ve sözel saldırıyı pozitif etkilediği tespit edilmiştir. Yani dijital oyunlara önem atfetmenin, bu oyunlardan yoksun kalmaya bağlı olarak gelişen öfke ve üzüntünün, fiziksel ve sözel saldırıya sebebiyet verdiği görülmektedir. Son olarak bağlılık boyutunun düşmanlığı pozitif etkilediği bulgular arasındadır. Çalışmada istatiksel analizlerin yanı sıra literatür araştırmaları da yapılmıştır. Güncel bir önem arz eden dijital oyun bağımlılığı ve psikoloji literatürünün insan davranışları çözümlenmesinde önemli bir yere sahip olan bağlanma ve agresyon kavramları, geniş çaplı bir şekilde kavramsal olarak ele alınmıştır. Verilerden elde edilen analiz bulgularının alan yazın tarafından kısmen desteklendiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of attachment styles and adult digital game addiction on aggression. A research method based on quantitative data analysis was employed. Within the scope of the study, a survey was conducted with 447 adult individuals aged between 18 and 60. The data obtained from the survey were analyzed using SPSS 26 software through frequency, exploratory factor, reliability, correlation, and regression analyses. Correlational relationships between the dimensions of the concepts discussed in the study were identified. In order to test the hypotheses derived from the literature, the effects of sub-dimensions of attachment styles and adult digital game addiction on the sub-dimensions of aggression were examined. According to the analysis results, the dismissive-avoidant attachment style was found to have a significant positive effect on the anger, physical aggression, and verbal aggression dimensions of aggression. Accordingly, it can be inferred that individuals who were neglected during infancy and failed to form a secure relationship with their caregiver tend to exhibit higher levels of aggressive behavior in adulthood due to negative perceptions of others. Conversely, the secure attachment style was found to have a significant negative effect on anger, hostility, and physical aggression. This finding suggests that individuals who formed a secure bond with their caregiver during infancy are less likely to exhibit anger, hostility, and physical aggression in adulthood. Another analysis revealed that fearful attachment negatively affects physical aggression while positively affecting hostility. Based on this, it can be concluded that fearful attachment reduces tendencies toward physical aggression but increases tendencies toward hostility. Furthermore, the study also investigated the impact of adult digital game addiction on aggression. The analysis revealed that the coping sub-dimension of digital game addiction has a positive effect on anger and physical aggression. This suggests that perceiving digital games as a coping mechanism for real-life problems may increase individuals' anger levels and their tendencies toward physical aggression. Additionally, the withdrawal sub-dimensions characterized by anger and sadness were found to positively affect physical and verbal aggression. In other words, attributing excessive importance to digital games and experiencing anger or sadness due to deprivation from them may lead to increased physical and verbal aggression. Lastly, the involvement dimension of digital game addiction was found to positively influence hostility. In addition to statistical analyses, an extensive literature review was conducted. The concepts of digital game addiction—which holds growing significance today—and attachment and aggression—which occupy a central role in understanding human behavior in psychological literature—were addressed comprehensively on a conceptual level. The findings obtained from the data analyses were found to be partially supported by the existing literature.