Sağlıklı bireylerde, prediyabet ve tip 2 diyabet hastalarında serum adropin, asprosin ve irisin düzeylerinin kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkisi
The relationship between serum adropin, asprosin and irisin levels and cardiovascular disease risk in healthy individuals, prediabetic and type 2 diabetes patients
  1. Tez No: 987079
  2. Yazar: ESRA KARAPINAR GÖZE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR ÜRÜN ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diabetes Mellitus, Prediyabet, Adropin, Asprosin, İrisin, Framingham Risk Skorlaması, Type 2 Diabetes Mellitus, Prediabetes, Adropin, Asprosin, Irisin, Framingham Risk Score
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tip 2 diyabet prevalansı giderek artan, toplumsal ve bireysel yükü fazla olan kronik metabolik bir bozukluktur. Metabolizma üzerine etkileri nedeniyle dikkat çeken adropin, asprosin ve irisinin kardiyovasküler hastalık riski ve diyabet ile olan ilişkisi henüz netlik kazanmamış ve kılavuzlarda da yer almamaktadır. Çalışmada sağlıklı bireylerde, prediyabet ve tip 2 diyabet hastalarında serum adropin, asprosin ve irisin düzeylerinin kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniğine 01.07.2024-31.12.2024 tarihleri arasında başvuran 30 Tip 2 Diabetes Mellitus tanılı hasta, 30 prediyabet tanılı hasta ve 29 sağlıklı birey dahil edildi. Örneklem hesabı G-Power protokolü ile gerçekleştirildi. Çalışma Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi etik kurulunun 07.05.2024 tarihli 2024/252 sayılı kararı ile onaylandı. Katılımcılara sosyodemografik anket formu uygulandı ve Framingham risk skoru hesaplandı. Boy, ağrılık, bel çevresi, kan basıncı ölçümleri ve biyokimya tetkikleri (hemogram, açlık kan glukozu, insülin, HbA1c, lipid profili) kaydedildi. Serum adropin, asprosin ve irisin düzeyleri ELISA kiti ile çalışıldı. Tüm veriler SPSS 21.0 istatistik paket programı kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Framingham risk skoru, bel çevresi, sistolik kan basıncı, WBC, glukoz, HbA1c, HOMA-IR değerleri diyabet grubunda daha yüksekti (p<0.001, p=0.019, p=0.003, p=0.042, p<0.001, p=0.023, p<0.001). Katılımcılarda dolaşımdaki adropin, asprosin ve irisin düzeyleri hem Framingham risk düzeyi hem de diyabet olma durumu ile kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Framingham risk skorunun; yaş, VKİ, bel çevresi, sistolik ve diastolik kan basıncı, glukoz, trigliserit, HOMA-IR, HbA1c düzeyleri ile pozitif yönde, HDL düzeyleri ile negatif yönde korelasyon gösterdiği saptandı (r=0,560; p<0,001, r=0,301; p=0,004, r=0,267; p=0,011, r=0,626; p<0,001, r=0,294; p=0,005, r=0,607; p<0,001), r=0,371; p<0,001, r=0,235; p=0,026, r=0,665; p<0,001, r=-0,382; p<0,001). Doğrusal regresyon analizinde VKİ'deki bir birimlik artışın adropini 30,622 birim azalttığı; bel çevresindeki bir birimlik artış adropini 8,694 birim azalttığı; Framingham skorundaki bir birimlik artışın adropini 10,70 birim azalttığı; HOMA-IR'deki bir birimlik artışın adropini 24,89 birim azalttığı; yaştaki bir birimlik artışın irisini 0,49 birim azalttığı ve VKİ'deki bir birimlik artışın asprosini 2,24 birim azalttığı saptandı. Hastaların diyabet olma durumlarına göre adropin, irisin ve asprosin tertilleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda dolaşımdaki adropin, asprosin ve irisin düzeylerinin glukoz metabolizma bozukluklarında ve kardiyovasküler riski belirlemede istatistiksel olarak anlamlı bir eğilim göstermediğini tespit ettik. Bu proteinlerin seviyelerini etkileyen pek çok faktör olduğundan, diyabet hastalarında kardiyovasküler riski öngörmede veya diyabetin erken tanısında tek başına kullanımlarının yeterli olmayacağını düşünüyoruz. Çalışmamızda örneklemi çok katı dışlama kriterleriyle sınırlamak yerine, çalışmamızın karşılaşabileceğimiz gerçek klinik popülasyonu temsil etmesi kararını verdik. Sunulan çalışma metabolizma ile ilişkili bu üç parametreyi bir arada değerlendirmesi ve diyabetik hasta gruplarında kardiyovasküler risk değerlendirmesi üzerinde bu proteinlerin etkilerinin görülmesi açısından literatür için oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Type 2 diabetes is a chronic metabolic disorder with increasing prevalence and significant social and individual burdens. Adropin, asprosin, and irisin, which attract attention due to their effects on metabolism, have not yet been clearly established in terms of their relationship with cardiovascular disease risk and diabetes and are not included in guidelines. The aim of this study was to investigate the relationship between serum adropin, asprosin, and irisin levels and cardiovascular disease risk in healthy individuals, prediabetes, and type 2 diabetes patients. Materials and Methods: The study included 30 patients diagnosed with type 2 diabetes mellitus, 30 patients diagnosed with prediabetes, and 29 healthy individuals who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic of Selçuk University Faculty of Medicine between July 1, 2024, and December 31, 2024. Sample size calculation was performed using the G-Power protocol. The study was approved by the Ethics Committee of Selçuk University Faculty of Medicine on May 7, 2024, with decision number 2024/252. Participants completed a sociodemographic questionnaire, and the Framingham risk score was calculated. Height, weight, waist circumference, blood pressure measurements, and biochemical tests (complete blood count, fasting blood glucose, insulin, HbA1c, lipid profile) were recorded. Serum adiponectin, asprosin, and irisin levels were measured using an ELISA kit. All data were analyzed using the SPSS 21.0 statistical software package. Results: The Framingham risk score, waist circumference, systolic blood pressure, WBC, glucose, HbA1c, and HOMA-IR values were higher in the diabetes group (p<0.001, p=0.019, p=0.003, p=0.042, p<0.001, p=0.023, p<0.001). There were no statistically significant differences in circulating levels of adropin, asprosin, and irisin when compared to both Framingham risk level and diabetes status. The Framingham risk score was found to be positively correlated with age, BMI, waist circumference, systolic and diastolic blood pressure, glucose, triglycerides, HOMA-IR, and HbA1c levels, and negatively correlated with HDL levels (r=0.560; p<0.001, r=0.301; p=0.004, r=0.267; p=0.011, r=0.626; p<0.001, r=0.294; p=0.005, r=0.607; p<0.001), r=0.371; p<0.001, r=0.235; p=0.026, r=0.665; p<0.001, r=-0.382; p<0.001). In the linear regression analysis, a one-unit increase in BMI reduced adropin by 30.622 units; a one-unit increase in waist circumference reduced adropin by 8.694 units; a one-unit increase in the Framingham score reduced adropin by 10.70 units; a one-unit increase in HOMA-IR reduced adropin by 24.89 units; a one-unit increase in age reduced irisin by 0.49 units; and a one-unit increase in BMI reduced asprosin by 2.24 units. When the tertiles of adropin, irisin, and asprosin were compared according to the patients' diabetes status, no statistically significant differences were found. Conclusion: In our study, we found that circulating adropin, asprosin, and irisin levels did not show a statistically significant trend in glucose metabolism disorders and determining cardiovascular risk. Since there are many factors affecting the levels of these proteins, we think that their use alone will not be sufficient in predicting cardiovascular risk in diabetic patients or in the early diagnosis of diabetes. Instead of limiting the sample in our study with very strict exclusion criteria, we decided that our study would represent the real clinical population that we may encounter. The presented study is very important for the literature in terms of evaluating these three parameters related to metabolism together and seeing the effects of these proteins on cardiovascular risk assessment in diabetic patient groups.