Yetişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile kan parametreleri ve tiroid fonksiyonları arasındaki ilişki
Hematological and thyroid function parameters in primary care adults at risk for ADHD
- Tez No: 987081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: DEHB, Biyobelirteçler, İnflamasyon, TSH, ADHD, Biomarker, Inflammation, TSH
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada erişkin bireylerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) riski ile hematolojik ve tiroid parametreleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. DEHB riski, Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS) kullanılarak değerlendirilmiştir. Yöntem: Çalışmaya toplam 202 katılımcı dâhil edilmiştir. ASRS puanlarına göre bireyler yüksek risk (≥28 puan) ve düşük risk (<28 puan) gruplarına ayrılmıştır. Hematolojik (Hb, Hct, RDW, PLT, MCV) ve tiroid (TSH, T4) parametreleri gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Yüksek risk grubunda 68 (%33,7), düşük risk grubunda 134 (%66,3) birey yer almıştır. T4 düzeyleri yüksek risk grubunda daha yüksek eğilim göstermiş (p=0,016). Hematokrit (Hct) değerlerinde de sınırda farklılık izlenmiştir (p=0,069). Diğer parametreler (Hb, TSH, RDW, PLT, MCV) gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. Sonuç: Bulgular, erişkinlerde DEHB riski ile tiroid fonksiyonları (özellikle T4) arasında bir ilişki olabileceğini düşündürmektedir. Klinik açıdan, rutin tiroid fonksiyon testlerinin DEHB değerlendirmesine eklenmesi gerekli değildir; ancak klinik şüphe durumlarında faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the relationship between Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) risk, evaluated by the Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS), and hematological and thyroid parameters in adult individuals. Methods: A total of 202 participants were included. Based on ASRS scores, individuals were classified into a high-risk group (≥28 points) and a low-risk group (<28 points). Hematological (Hb, Hct, RDW, PLT, MCV) and thyroid (TSH, T4) parameters were compared between groups. Results: The high-risk group consisted of 68 participants (33.7%), while the low-risk group included 134 participants (66.3%). T4 levels showed a trend toward being higher in the high-risk group (p=0.016), Hematocrit values were borderline significant (p=0.069). Other parameters (Hb, TSH, RDW, PLT, MCV) did not differ significantly between groups. Conclusion: These findings suggest a potential association between ADHD risk and thyroid function, particularly T4 levels, in adults. Routine thyroid function testing in ADHD evaluation is not currently warranted but may be considered in clinically suspected cases.