C2 SİNİRİ VE KOMŞU YAPILARIN ANATOMİK DISEKSIYONU VE 3D MODELLENMESI
DİSSECTİON AND 3D MODELING OF THE C2 NERVE AND ADJACENT ANATOMICAL STRUCTURES
- Tez No: 987116
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM YİLMAZ, DR. SAİME AYÇA ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Anatomi, Neurosurgery, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: C2 siniri, 3D modelleme, Kadavra diseksiyonu, Servikal pleksus, Servikal kaslar, C2 nerve, 3D modeling, cadaver dissection, cervical plexus, cervical muscles
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, C2 spinal sinirinin ve komşu anatomik yapıların makroskopik diseksiyon yöntemi ile detaylı olarak incelenmesi ve elde edilen verilerin fotogrametri tabanlı 3D modelleme yöntemiyle dijital ortama aktarılmasıdır. C2 sinirinin dallanma paternlerinin, varyasyonlarının ve komşu yapılarla olan ilişkilerinin anatomik olarak ortaya konması ve üç boyutlu görselleştirme ile belgelendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Yeditepe Üniversitesi Uğur Türe Mikronöroşirürji Laboratuvarı'nda, formalin ile fikse edilmiş erişkin insan kadavraları üzerinde yürütülmüştür. Servikal bölgeye yönelik anatomik diseksiyon katman katman gerçekleştirilmiş; C2 siniri, ilgili dalları ve komşu kas, fasya ve vasküler yapılar ile ilişkileri mikroskopik büyütme altında ayrıntılı olarak tanımlanmıştır. Diseksiyon sürecinde elde edilen yüksek çözünürlüklü görseller, Agisoft Metashape yazılımı aracılığıyla fotogrametri yöntemiyle işlenerek üç boyutlu modeller oluşturulmuştur. Bulgular: Diseksiyonlar sonucunda, C2 sinirinin dallanma paternlerinde bireyler arası anatomik varyasyonlar gözlenmiş, bazı olgularda sinirin medial veya lateral konumlandığı, dallanma sayısında ve yönelmesinde farklılıklar tespit edilmiştir. Sinirin n. occipitalis major ve minor ile olan çıkış noktaları ve komşu kas yapılar ile topografik ilişkisi net bir şekilde gösterilmiştir. Elde edilen 3D modeller, diseksiyon bulgularını yüksek doğrulukla yansıtmış ve yapılar arası anatomik ilişkilerin dijital ortamda analizine olanak sağlamıştır. Sonuç: Bu çalışma, C2 spinal siniri ve komşu yapıların makroskopik ve dijital anatomi açısından detaylı değerlendirmesini sunarak hem eğitim hem de klinik cerrahi planlamaya yönelik anatomik referans veriler sağlamaktadır. 3D modelleme, klasik diseksiyonu tamamlayıcı bir yöntem olarak anatomik yapıları görsel olarak belgelemekte ve anatomik varyasyonların analizinde yenilikçi bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the C2 spinal nerve and adjacent anatomical structures in detail through macroscopic dissection and to transfer the obtained data into digital format using a photogrammetry-based 3D modeling method. It is intended to reveal the branching patterns, variations, and anatomical relationships of the C2 nerve and to document them through three-dimensional visualization. Materials and Methods: The study was conducted on formalin-fixed adult human cadavers at the Uğur Türe Microneurosurgery Laboratory of Yeditepe University. Layer-by-layer anatomical dissection of the cervical region was performed. The C2 nerve, its branches, and its relationships with adjacent muscular, fascial, and vascular structures were identified in detail under microscopic magnification. High-resolution images obtained during dissection were processed using Agisoft Metashape software and converted into three-dimensional models via photogrammetry. Results: Anatomical variations in the branching patterns of the C2 nerve were observed between individuals. In some cases, medial or lateral positioning of the nerve, differences in the number of branches, and direction of branching were noted. The emergence points of the greater and lesser occipital nerves and their topographic relationships with neighboring muscles were clearly demonstrated. The resulting 3D models accurately reflected the dissection findings and allowed for digital analysis of anatomical relationships. Conclusion: This study provides a detailed macroscopic and digital anatomical evaluation of the C2 spinal nerve and adjacent structures, offering anatomical reference data for both educational and clinical surgical planning purposes. 3D modeling complements classical dissection by visually documenting anatomical structures and presents an innovative approach to the analysis of anatomical variations.