Yaşlılarda yalnızlık ile nütrisyon ilişkisinin değerlendirilmesi
Evolution of the relationship between loneliness and nutrition in order adults
  1. Tez No: 987117
  2. Yazar: NEŞE SELAMET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAH TÜZÜN, DR. ERKAN GÖKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, yalnızlık, yaşlılar için yalnızlık ölçeği, MNA kısa form, sosyal yalnızlık, duygusal yalnızlık, malnütrisyon, Elderly, loneliness, Loneliness Scale for the Elderly, MNA short form, social lon
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yaşlanmayla birlikte vücutta fizyolojik değişiklikler olmaktadır. Bu çalışmada aile sağlığı merkezine kayıtlı 65 yaş ve üstü hastalarda yalnızlık düzeyleri ile nütrisyon durumları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte olan çalışmaya 01.11.2025-30.11.2025 tarihleri arasında İstanbul Fatih Merkez Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 65 yaş ve üstü 307 kişi katılmıştır. Çalışmaya katılan bireylere yaşlılar için yalnızlık ölçeği ve mini nütrisyon tarama testi uygulanmıştır. Çalışmamızda kullanılan verilerin istatistiksel analizleri IBM SPSS 290 programı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Toplam 307 hasta değerlendirilmiştir. Katılımcıların büyük çoğunluğu (%98.7) normal nütrisyonel durumdayken.4 katılımcı (%1.3) malnütrisyon riski altındadır. Malnütrisyonlu hiçbir katılımcı bulunmamaktadır. Yalnızlık bakımından katılımcıların yarıya yakını (%48.5) yalnızlık hissetmiyor sayılırken, %46.3ükabul edilebilir yalnızlık hissetmektedir.14 katılımcı (%4.6) çokyalnız hissederken, 2 katılımcıda (%0.7) çokyoğun yalnızlık hissetmektedir. Sonuç: Katılımcıların MNA ölçeği ile yaşlılar için yalnızlık öiçeğinden aldıkları toplam skorlar arasında bir ilişki olup olmadığı incelenmiş, analiz sonuçlarına göre MNA skorları ile YİYO toplam skorları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the relationship between the level of loneliness and the nutritional status of individuals aged 65 and over who are registered at a family health center. Materials and Methods: A total of 307 volunteers aged 65 and over participated in this cross-sectional study conducted between November 1, 2025, and November 30, 2025. The Loneliness Scale for the Elderly and the Mini Nutritional Assessment (MNA) – Short Form were applied to the individuals participating in the study. Statistical analysis was performed using the IBM SPSS 29.0 program. The study was conducted at the Fatih Central Family Health Center in İstanbul. Results: A total of 307 patients were evaluated. The majority of participants (98.7%) were in normal nutritional status, while 4 participants (1.3%) were at risk of malnutrition. No participants were malnourished. In terms of loneliness, almost half of the participants (48.5%) did not feel lonely, while 46.3% felt acceptable levels of loneliness. Fourteen participants (4.6%) felt very lonely, and 2 participants (0.7%) felt very intense loneliness. Conclusion: The relationship between participants' total MNA scores and their Loneliness Scale for the Elderly scores was examined. According to the analysis results, no significant relationship was found between the MNA scores and the total YİYO scores.