Perkütan tedavi edilen semptomatik karotis arter hastalarında hastane içi serebrovasküler olayların öngörülmesinde Karotis Arter Risk (CAR) Skoru'nun değeri
The value of the Carotid Artery Risk (CAR) Score in predicting in-hospital cerebrovascular events in symptomatic carotid artery disease patients treated with percutaneous intervention
  1. Tez No: 987125
  2. Yazar: ALİ NURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BARAN KARATAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: CAR skoru, karotis arter stentleme, ECST-2, Risk Değerlendirmesi, CAR score, carotid artery stenting, ECST-2, risk assessment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İnme, önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olup etiyolojisinde aterosklerotik karotis arter hastalığı önemli yer tutmaktadır. Karotis arter hastalarında karotis arter stentleme (KAS), uygun hasta seçimiyle etkili bir revaskülarizasyon seçeneğidir. Bu çalışmada, KAS uygulanan semptomatik karotis arter hastalarında hastane içi serebrovasküler olayların insidansı, ilişkili prediktif faktörler ve Karotis Arter Risk (CAR) Skoru'nun bu olayları öngörmedeki değeri değerlendirilmiştir. Yöntem: Retrospektif olarak 1019 hasta; demografik, klinik, laboratuvar ve görüntüleme sonuçları ile birlikte karotis arter stentleme işlemine ait görüntüler, kullanılan malzemeler, klinik seyir notları ve ilaç kullanım bilgisi incelenerek verileri kaydedildi. Hastane içi total komplikasyonların oranı ve komplikasyon tipleri; total kohort ile birlikte yaş ve başvuru semptomu durumuna göre yapılan alt grup analizlerinde belirlendi. Belirlenen tüm gruplarda, tüm değişkenlerin hastane içi serebrovasküler olay ile ilişkisi sırasıyla tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile gösterildi. Lojistik regresyon analizinde de anlamlılığını koruyan CAR skorunun hastane içi olumsuz serebrovasküler olayları öngörme performansı ROC (Receiver Operating Characteristic) eğrisi analizi ile değerlendirildi. Eğri altında kalan alan (AUC; Area Under the Curve), modelin ayırt ediciliğini göstermesi açısından hesaplandı. Alt gruplar ile karşılaştırmalı ROC eğrisi analizleri ve total kohortta CAR skorunun eşik değeri ile bu değerin senstivite ve spesifitesi“Youden indeksi”kullanılarak hesaplandı. Bulgular: Tek değişkenli analizde anlamlı saptanan tüm parametreler (<0.10) çok değişkenli regresyon analizine tabii tutuldu. Çok değişkenli regresyon analizi ile CAR Skoru(p<0.01) bağımsız prediktif faktör olarak saptandı. Çalışmanın ana konusu olan CAR skorunun ROC analizinde, hastane içi serebrovasküler olayı öngörme kapasitesi anlamlı bulundu (AUC = 0.737, %95 GA: 0.709–0.764, p < 0.01). Youden indeksine göre belirlenen optimal eşik değeri %14 olup, bu düzeyde duyarlılık %89.47 ve özgüllük %50.83 olarak saptandı. Sonuç: Tedavi stratejisini belirlemede kullanılan CAR skoru, karotis arter stentleme uygulanan semptomatik hastalarda hastane içi serebrovasküler olayları öngörmede anlamlı bulunmuştur. Risk modellemesinin kritik olduğu karotis arter hastalığında, CAR skorunun yalnızca medikal tedavi–revaskülarizasyon ayrımı için değil, aynı zamanda yüksek riskli karotis arter stentleme adaylarının belirlenmesinde yardımcı bir araç olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Bu bulguların doğrulanması için çok merkezli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Stroke is a major cause of morbidity and mortality, with atherosclerotic carotid artery disease playing a significant role in its etiology. In patients with carotid artery disease, carotid artery stenting (CAS) represents an effective revascularization option with appropriate patient selection. This study evaluated the incidence of in-hospital cerebrovascular events, associated predictive factors, and the value of the Carotid Artery Risk (CAR) Score in predicting these events in symptomatic carotid artery disease patients undergoing CAS. Methods: Retrospective data from 1019 patients—including demographic, clinical, laboratory, imaging findings, procedure-related images of carotid artery stenting, utilized materials, clinical course notes, and medication records—were analyzed and recorded. The rate and types of total in-hospital complications were determined in the total cohort and in subgroup analyses based on age and presenting symptoms. In all defined groups, the association between all variables and in-hospital cerebrovascular events was demonstrated by univariate and multivariate logistic regression analyses, respectively. The predictive performance of the CAR score, which remained statistically significant in logistic regression analysis, in estimating adverse in-hospital cerebrovascular events was evaluated using Receiver Operating Characteristic (ROC) curve analysis. The Area Under the Curve (AUC) was calculated to assess the discriminatory ability of the model. Comparative ROC analyses of subgroups and the optimal cutoff value of the CAR score in the total cohort, along with its sensitivity and specificity, were determined using the Youden index. Results: All parameters found statistically significant in univariate analysis (<0.10) were included in the multivariate regression model. In multivariate regression analysis, the CAR Score (p < 0.01) was identified as independent predictive factors. In the ROC analysis of the CAR score, which constitutes the main focus of this study, its predictive capability for in-hospital cerebrovascular events was found to be significant (AUC = 0.737, 95% CI: 0.709–0.764, p < 0.01). According to the Youden index, the optimal cutoff value was determined as 14%, with a sensitivity of 89.47% and a specificity of 50.83%. Conclusion: The CAR score, which is used to guide treatment strategy, was found to be a significant predictor of in-hospital cerebrovascular events in symptomatic patients undergoing carotid artery stenting. In carotid artery disease, where risk modeling is critical, the CAR score may serve not only for distinguishing between medical therapy and revascularization but also as a supportive tool in identifying high-risk candidates for carotid artery stenting. Multicenter, prospective studies are needed to validate these findings.