Psikolojik güçlendirme ve sessiz istifa ilişkisi üzerinde lider üye etkileşiminin düzenleyicilik rolünün araştırılması
An investigation of the moderating role of leader–member exchange on the relationship between psychological empowerment and quiet quitting
  1. Tez No: 987126
  2. Yazar: MEHMET HAKAN KIZILKAN
  3. Danışmanlar: PROF. ZEKİ UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik güçlendirme, Sessiz istifa, Lider-üye etkileşimi, Psychological empowerment, Quiet quitting, Leader–member exchange
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, psikolojik güçlendirme ile sessiz istifa arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu ilişkide lider-üye etkileşiminin düzenleyici rolünü ortaya koymaktır. Araştırma, nicel araştırma yöntemine dayalı olarak gerçekleştirilmiş ve veriler yapılandırılmış anket tekniğiyle toplanmıştır. Çalışmanın örneklemini farklı sektörlerde görev yapan toplam 350 çalışan oluşturmaktadır. Araştırmada psikolojik güçlendirme, sessiz istifa ve lider-üye etkileşimi değişkenlerini ölçmek amacıyla literatürde geçerliliği ve güvenilirliği kanıtlanmış ölçeklerden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analizlere tabi tutulmuş; güvenilirlik, faktör, korelasyon ve regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları, psikolojik güçlendirme ile sessiz istifa arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Buna göre, çalışanların işlerini anlamlı bulmaları, kendilerini yeterli hissetmeleri, özerklik algılarının yüksek olması ve iş sonuçları üzerinde etkili olduklarını düşünmeleri, sessiz istifa eğilimlerini azaltmaktadır. Ayrıca araştırma bulguları, lider-üye etkileşiminin psikolojik güçlendirme ile sessiz istifa arasındaki ilişkide anlamlı bir düzenleyici role sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Lider-üye etkileşiminin yüksek olduğu durumlarda, psikolojik güçlendirmenin sessiz istifa üzerindeki azaltıcı etkisi daha güçlü hale gelmektedir. Buna karşılık lider-üye etkileşiminin düşük olduğu koşullarda bu etki zayıflamaktadır. Araştırma sonuçları, örgütlerde sessiz istifa eğiliminin azaltılmasında psikolojik güçlendirme uygulamalarının ve nitelikli lider-üye ilişkilerinin önemini vurgulamaktadır. Elde edilen bulguların, hem literatüre katkı sağlaması hem de yöneticilere çalışan bağlılığını artırmaya yönelik uygulamalara ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between psychological empowerment and quiet quitting and to investigate the moderating role of leader–member exchange in this relationship. The research was conducted using a quantitative research design, and the data were collected through a structured questionnaire. The sample of the study consists of 350 employees working in different sectors. Valid and reliable measurement scales widely used in the literature were employed to assess psychological empowerment, quiet quitting, and leader–member exchange. The collected data were analyzed using statistical techniques, including reliability analysis, factor analysis, correlation analysis, and regression analysis. The results of the analyses indicate a significant and negative relationship between psychological empowerment and quiet quitting. Accordingly, employees' perceptions of meaningful work, feelings of competence, autonomy in their jobs, and their perceived impact on work outcomes significantly reduce their tendencies toward quiet quitting. Furthermore, the findings reveal that leader–member exchange has a significant moderating effect on the relationship between psychological empowerment and quiet quitting. When the quality of leader–member exchange is high, the negative effect of psychological empowerment on quiet quitting becomes stronger. Conversely, this effect weakens when leader–member exchange is low. The results of the study highlight the importance of psychological empowerment practices and high-quality leader–member relationships in reducing quiet quitting tendencies within organizations. It is expected that the findings will contribute to the literature and provide practical implications for managers in developing strategies to enhance employee commitment.