Yoğun bakım ünitesinde yatan sepsis tanılı hastalarda monosit/HDL-kolesterol oranının mortalite üzerine etkisi
The effect of monocyte/HDL-cholesterol ratio on mortality in patients with sepsis in the intensive care unit
  1. Tez No: 987171
  2. Yazar: SERDAL AYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA YILMAZ AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, monosit/HDL oranı, sepsiste mortalite, monosit/HDL oranı ve sepsiste mortalite, Sepsis, monocyte/HDL ratio, mortality in sepsis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sepsis birçok hastalığa bağlı gelişebilen dünya genelinde önemli bir morbidite ve mortaliteye yol açan klinik bir sendromdur. Sepsis hastalarında mortalite açısından yüksek riskli hastaların önceden belirlenmesi mortaliteyi azaltmak için önemlidir. Bu çalışmamızda monosit/HDL oranının sepsis hastalarında mortalite ile ilişkisini incelemeyi amaçladık. Metot: Yoğun bakımımızda sepsis nedeniyle takip edilen 50 sepsis hastası ve sepsis olmayan 50 non-sepsis hastası prospektif olarak incelendi. Hastaların yatışa anında alınan hemogram, biyokimya, laktat, SOFA ve APACHE II skorları mortalite açısından incelendi. Ayrıca benzer faktörler sepsis ve sepsis olmayan hastalar arasında muhtemel farklılık açısından araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 100 hastanın 51'i yoğun bakım yatışı sonunda eksitus oldu. Hastaların yoğun bakım yatış süresi medyan değeri 7 gün (4-18) olarak hesaplandı. Sepsis grubundaki hastaların anlamlı olarak daha yüksek oranda eksitus olduğu gözlendi. Tüm hastaların monosit /HDL oranı medyan değeri 24,2 (14,3-45,6) olarak hesaplandı. Sepsis hastalarında monosit/HDL oranı medyan değeri 36,2 (17,5-59,3), kontrol grubunda medyan değer 20,4 (13,5-34,6) olarak hesaplandı. Sepsis hastalarında monosit/HDL oranının daha yüksek olması istatistiksel olarak anlamlı saptandı(p=0,003). Hastaların hemogram değerleri mortalite açısından incelendiğinde eksitus olan hastalarda beyaz küre, RDW ve nötrofil değerleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde taburcu hastalardan daha yüksek saptandı. Lenfosit sayısı ise eksitus olan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük saptandı. Hastaların biyokimya değerleri incelendiğinde laktat ve üre istatistiksel olarak anlamlı seviyede eksitus olan hastalarda taburcu hastalardan daha yüksek bulundu. Eksitus olan hastaların monosit/HDL medyan değeri 34,2 (16,6-61,3), taburcu hastaların monosit/HDL oranı medyan değeri 19,3 (13,5-35,8) olarak saptandı. Eksitus olan hastalarda monosit/HDL oranının daha yüksek olması istatistiksel olarak anlamlı saptandı(p değeri=0,003). Sadece sepsis hastaları değerlendirildiğinde eksitus olan ve taburcu hastaların RDW değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Sadece sepsis gelişen hasta grubunda taburcu ve eksitus olan hastaların biyokimya değerleri kıyaslandığında iki grup arasında laktat ve potasyum istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklı bulundu. Sepsis tanılı hastaların içerisinde taburcu ve eksitus olanların akut faz reaktanları ve klinik skorlamalar açısından incelendiğinde, SOFA ve APACHE II skorları eksitus olan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek saptandı. Sadece sepsis hastaları değerlendirildiğinde taburcu hastalarda monosit/HDL oranı medyan değeri 30,4 (17,9-48,6), eksitus olan hastalarda ise 37,2 (16,6-82,5) olarak hesaplandı. Eksitus olan hastalarda monosit/HDL oranının daha yüksek olması istatistiksel olarak daha anlamlı saptandı(p değeri=0,039). Sonuç: Çalışmamızda hem tüm hastalarda hem de sadece sepsis hastalarında değerlendirildiğinde monosit/HDL oranı ölen hastalarda anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Bu sonuç ışığında sepsis hastalarında mortalite riskini belirlemek için monosit/HDL oranı kullanılabilir. Ancak bu konuda genel bir kabul ve fikir birliği oluşması için daha çok çalışma yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF MONOCYTE/HDL-CHOLESTEROL RATIO ON MORTALITY IN PATIENTS WITH SEPSIS IN THE INTENSIVE CARE UNIT Purpose: Sepsis is a clinical syndrome that can develop due to many diseases and causes significant morbidity and mortality worldwide. In sepsis patients, predetermination of high-risk patients in terms of mortality is important to reduce mortality. In this study, we aimed to examine the relationship between monocyte/HDL ratio and mortality in sepsis patients. Methods: Fifty sepsis patients followed up for sepsis in our intensive care unit and 50 control patients without sepsis were prospectively analyzed. Hemogram, biochemistry, lactate, SOFA and APACHE II scores of the patients at the time of hospitalization were analyzed in terms of mortality. In addition, similar factors were investigated for possible differences between patients with and without sepsis. Results: 51 of the 100 patients included in the study died at the end of the intensive care unit admission. The median duration of hospitalization in the intensive care unit was calculated as 7 days (4-18). It was observed that patients in the sepsis group died at a significantly higher rate. The median value of the monocyte(103/mL)/HDL (mg/dL) ratio of the patients was calculated as 24.2 (14.3-45.6). The median value of the monocyte/HDL ratio in sepsis patients was 36.2 (17.5-59.3), and the median value was 20.4 (13.5-34.6) in the control group. The higher monocyte/HDL ratio in sepsis patients was found to be statistically significant (p value=0.003). When the hemogram values of the patients were examined in terms of mortality, White blood cells, RDW and neutrophil values were found to be statistically significantly higher in the deceased patients than in the discharged patients. The lymphocyte count was found to be statistically significantly lower in the dead patients. When the biochemistry values of the patients were examined, lactate and urea were found to be statistically significantly higher in the patients who died than in the discharged patients. The median monocyte/HDL value of the patients who died was 34.2 (16.6-61.3), and the median value of the monocyte/HDL ratio of the discharged patients was 19.3 (13.5-35.8). The higher monocyte/HDL ratio in deceased patients was not statistically significant (p value=0.003). When only sepsis patients were evaluated, a statistically significant difference was found between the RDW values of the deceased and discharged patients. When the biochemistry values of the discharged and deceased patients were compared only in the patient group with sepsis, lactate and potassium were found to be statistically different between the two groups. When the patients with sepsis diagnosis who were discharged and died were analysed in terms of acute phase reactants and clinical scoring, SOFA and APACHE II scores were found to be statistically significantly higher in deceased patients. When only sepsis patients were evaluated, the mean monocyte/HDL ratio was calculated as 30.4 (17.9-48.6) in discharged patients and 37.2 (16.6-82.5) in deceased patients. The higher monocyte/HDL ratio in dead patients was not statistically significant (p value=0.039). Conclusion: In our study, when evaluated both in all patients and only in sepsis patients, the monocyte/HDL ratio was found to be more significantly higher in patients with died. In the light of this result, the monocyte/HDL ratio can be used to determine the mortality risk in sepsis patients. However, more work needs to be done to create a general acceptance and consensus on this issue.