Sekonder osteoporoz nedenleri: Üçüncü basamak endokrin merkez deneyimi
Causes of secondary osteoporosis: Third stage endocrine center experience
- Tez No: 987170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER PEKKOLAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sekonder osteoporoz, Erişkin, Kemik mineral yoğunluğu, Osteoporoz, Secondary osteoporosis, Adult, Bone mineral density, Osteoporosis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada üçüncü basamak bir merkezde herhangi bir nedenle kemik mineral yoğunluğu bakılan erişkin hastalar arasından sekonder osteoporoz nedenlerini araştırmak hedeflenmiştir. Metod: Bu retrospektif çalışma 1 Ocak 2019- 31 Aralık 2021 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Hastanelerinin tüm ünitelerine başvurmuş ve herhangi bir nedenle kemik mineral yoğunluğu bakılmış hasta popülasyonu arasından yaşları 18-50 yaş olan ve Z skor < -2,0 SD altında olan sekonder osteoporoz tanımına uyan hastalarla yapılacaktır. Hasta dosyalarından sekonder osteoporoz nedenleri tam olarak irdelenmiş hastalar çalışmaya alınacaktır. Verilerin istatistiksel analizleri yapılacaktır. Bulgular: Toplam 5688 DEXA raporu incelenmiş olup 1686 hastanın yaşı 18-50 arasında saptandı. 245 hasta sekonder osteoporoz tanımına uymaktaydı. Verileri tam olan 184 hasta çalışmaya alındı. Çalışmaya dahil edilen 184 hastanın 77'i(%41,8) erkek, 107 hasta %58,2'i kadındı. Erkek hastaların yaş ortalaması 31,4 iken; kadın hastaların yaş ortalaması 30,6 yıl olarak tespit edilmiştir. Kadın erkek arasında yapılan Z skoru ile bakılan istatistiksel analizde erkeklerin Z skoru daha düşük bulunulmuş olup (p<0.01) anlamlı tespit edilmiştir. Erkeklerin Z skoru ortalaması- 3,4 iken, kadınlarda bu değer -2,98 olarak saptandı. İlaçlara bağlı osteoporozda en sık neden steroid olarak saptandı. Sekonder osteoprozlu hastaların %73,9'unda D vitamini düzeyi <30 ng/ml idi. Çalışma hastaları sekonder etyolojiler açısından değerlendirildiğinde hipogonadizm %12, talasemi %10,9, gluten enteropatisi %9,8, steroid kulanımı %8, bağ dokusu hastalıkları %7,6, hiperkalsiüri %7,1, idiopatik %7,1, D vitamini eksikliği %4,9, malabsorbsiyon %3,8, paratiroid adenomu %2,7 ile etyoloji olarak bulunmuştur. Sık görülen sekonder osteoporoz nedenleri ortalama Z skorları incelendiğinde Z Skoru: -4,0 ile paratiroid adenomu olan hastalar en düşük, en yüksek Z skoru -2,8 ile D vitamini eksikliği, hipofizer yetmezlik ve idiyopatik osteoporoz tanılı hastaların olduğu saptandı. Sonuç: Erişkin osteoporozlu popülasyonda yedi hastadan birinde sekonder osteoporoz mevcuttur. Sekonder osteoporoz kadınlarda daha sıktır. Erkeklerin kemik mineral yoğunluğu kadınlardan daha kötüdür. Etyolojik nedenler sıklık sırasına göre sırasıyla hipogonadotropik hipogonadizm, talasemi, çölyak hastalığı ve steroid kullanımı olarak saptanmıştır. Z skor paratiroid adenomlu hastalarda ve osteogenesis imperfecta da en düşüktür.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to investigate the causes of secondary osteoporosis among adult patients whose bone mineral density was evaluated for any reason in a tertiary center. Methods: This retrospective study was conducted among the patient population who applied to all units of Dicle University Hospitals between January 1, 2019 and December 31, 2021 and whose bone mineral density was checked for any reason, and those aged between 18-50 years and those who met the definition of secondary osteoporosis with a Z score < -2.0 SD. will be made with patients. Patients whose secondary osteoporosis causes were fully examined from the patient files will be included in the study. Statistical analyzes of the data were performed. Result: A total of 5688 DEXA reports were reviewed, and the age of 1686 patients was found to be between 18-50. 245 patients met the definition of secondary osteoporosis. 184 patients with complete data were included in the study. Of 184 patients included in the study, 77 (41.8%) were male, and 58.2% of 107 patients were female. While the mean age of male patients was 31.4; The mean age of female patients was 30.6 years. In the statistical analysis performed with the Z score between men and women, the Z score of men was found to be lower (p<0.01). While the mean Z score of men was 3.4, this value was -2.98 in women. Steroid was the most common cause of drug-induced osteoporosis. Vitamin D level was <30 ng/ml in 73.9% of patients with secondary osteoporosis. When the study patients were evaluated in terms of secondary etiologies, hypogonadism 12%, thalassemia 10.9%, gluten enteropathy 9.8%, steroid use 8%, 7.6% connective tissue diseases, 7.1% hypercalciuria, 7.1% idiopathic, 4% .9 vitamin D deficiency, 3.8% malabsorption, 2.7% parathyroid adenoma were found as etiology in the patient. When the mean Z scores of common causes of secondary osteoporosis were examined, it was found that patients with parathyroid adenoma with a Z Score of -4.0 had the lowest, and patients with a diagnosis of vitamin D deficiency, pituitary insufficiency and idiopathic osteoporosis with the highest Z score of -2.8. Conclusion: In the adult population with osteoporosis, one in seven patients has secondary osteoporosis. Secondary osteoporosis is more common in women. Men's bone mineral density is worse than women's. Etiological causes were determined as hypogonadotropic hypogonadism, thalassemia, celiac disease and steroid use, respectively, in order of frequency. Z score is lowest in patients with parathyroid adenoma and osteogenesis imperfecta.