Yıkılma riski bulunan binalar için CBS destekli otomatik yol kapanma modeli geliştirilmesi ve ağ analizleri ile entegrasyonu
Development of a gis supported automatic road closure model for buildings at risk of collapse and its integration with network analysis
  1. Tez No: 987190
  2. Yazar: SEFANUR DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RESUL ÇÖMERT, DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Afet yönetimi, Deprem, Disaster management, Earthquake
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, deprem sonrası bina yıkılmalarına bağlı yol kapanmalarını tahmin etmek amacıyla Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) destekli bir Otomatik Yol Kapanma Tespit Modeli geliştirilmiş ve bu model ağ analizi uygulamaları ile entegre edilmiştir. Model, yıkılan binalardan kaynaklanan moloz yayılımına bağlı doğrudan kapanan yolları belirlemekte; ayrıca kullanıcı tercihine göre geçiş genişliği 3,5 metrenin altına düşen yolları kapalı kabul edebilmekte ve belirsizlikleri azaltmak için Monte Carlo Simülasyonu (MCS) uygulanabilmektedir. Model, doğrudan kapanan yolları değerlendirebildiği gibi 3,5 m koşulu ve/veya MCS seçeneklerini tek başına ya da birlikte kullanabilmektedir. Doğruluk performansı üç senaryo altında test edilmiştir: (i) doğrudan kapanan yollar ve MCS, (ii) doğrudan kapanan yollar ve 3,5 m koşulu, (iii) doğrudan kapanan yollar, 3,5 m koşulu ve MCS. Moloz yayılımının hesaplanmasında bina yüksekliğine dayalı 8 formül test edilmiştir. Bu testler, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminde Elbistan'da kapanan yollar dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, H/2 formülünün en iyi sonuçları verdiğini ve F1-skorunun sırasıyla 0,77, 0,76 ve 0,77 olarak belirlenmiştir. Modelin ağ analizine entegrasyonu Eskişehir Tepebaşı ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, 71 riskli binanın yıkılmasıyla kapanacak yollar belirlenmiştir. Bu kapanmaların, hastane ve acil sağlık istasyonlarına ulaşım süresini etkileyerek erişim süresini yaklaşık iki katına çıkardığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, a Geographic Information Systems (GIS)-supported Automatic Road Closure Detection Model was developed to predict road closures caused by building collapses after earthquakes, and this model was integrated with network analysis applications. The model identifies roads that are directly closed due to debris spread from collapsed buildings; it can also consider roads with a passage width below 3,5 meters as closed, depending on user preference, and Monte Carlo Simulation (MCS) can be applied to reduce uncertainties. The model can evaluate directly closed roads and can use the 3,5 m condition and/or MCS options individually or in combination. Accuracy performance was tested under three scenarios: (i) directly closed roads and MCS, (ii) directly closed roads and the 3,5 m condition, (iii) directly closed roads, the 3,5 m condition, and MCS. Eight formulas based on building height were tested in calculating debris spread. These tests were conducted considering the roads closed in Elbistan during the February 6, 2023 Kahramanmaraş earthquake. The analyses revealed that the H/2 formula yielded the best results, with F1 scores determined as 0,77, 0,76, and 0,77, respectively. The model was integrated into the network analysis in the Tepebaşı district of Eskişehir. Within this scope, the roads that would be closed due to the collapse of 71 risky buildings were determined. It was observed that these closures would affect the travel time to hospitals and emergency health stations, approximately doubling the access time.