Cumhuriyet hükûmetleri döneminde planlama geleneği ve devlet planlama teşkilatı
The tradition of planning and the state organization during the Republican governments
- Tez No: 987202
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bürokrasi, Devlet Planlama Teşkilatı, Kalkınma planları, Kurumsallaşma, Siyaset, Bureaucracy, State Planning Organization, Development plans, Institutionalization, Politics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
“Cumhuriyet Hükûmetleri Döneminde Planlama Geleneği ve Devlet Planlama Teşkilatı”başlığını taşıyan çalışma, Osmanlı Devleti'nden devralınan iktisadi miras üzerine yeni devletin inşa sürecinde hâkim kılınan ekonomik yapıyı ve düşünceyi değerlendirmeye yöneliktir. Çalışmanın ana unsurunu 30 Eylül 1960'ta kurulan Devlet Planlama Teşkilatı oluşturmaktadır. Ancak, çalışma Devlet Planlama Teşkilatı'nın sadece kurumsal kimliğini ele almamıştır. Cumhuriyet'in ilanıyla beraber temelleri atılan yeni devlet düzeninin planlama anlayışla şekillendiği dönemden itibaren başlayan süreci de ele almıştır. Cumhuriyet Hükûmetleri döneminde planlama geleneğinin neticesi olan DPT Türk ekonomi ve bürokrasi hayatı üzerindeki yönlendirici gücünü ve etkilerini, Cumhuriyet Hükûmetlerinin planlama konusuna ne ölçüde önem verdiği ve DPT'nin planlı ekonomik hayata katkısının ne olduğu incelenmiştir. Yapılan çalışmada kronolojik süreç ön planda tutulmakla beraber; olay ve olgular, dönemin hem iç hem de uluslararası siyasetinde yarattığı etkiler, tepkiler ve değişimler göz önünde bulundurmak suretiyle ele alınmıştır. Çalışmada planlardan genel hatlarıyla bahsedilirken planların hazırlık ve oluşum sürecinde yaşanan siyasi ve iktisadi gelişmeler de ele alınmış; hükûmetlerin hazırlanan veya hazırlanmakta olan planlara bakışı döneminin siyasi koşulları altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study titled“The Planning Tradition During the Republican Governments and the State Planning Organization”focuses on evaluating the historical process of the economic planning and understanding shaped by the economic legacy inherited from the Ottoman Empire and the economic structure and mentality established during the formation of the new state. One of the central components of the study is the State Planning Organization (SPO), founded on 30 September 1960. The research examines not only the establishment of the SPO but also the identity it acquired within this process. With the proclamation of the Republic, a new state order was established, and the historical development of planning practices shaped by this new order is analyzed from that point onward. The study addresses the influence of the planning tradition that emerged during the Republican era on Turkish economic life and bureaucratic structures, as well as the extent to which Republican governments prioritized planning and contributed to its development. The analysis follows a chronological structure, examining events and phenomena alongside their domestic and international political effects, reactions, and transformations. While the study outlines the general characteristics of development plans, it also evaluates the political and economic developments experienced during the preparation of these plans. Furthermore, the attitudes of governments toward the plans prepared or being prepared have been examined within the political context of the period.