İş yargılamasında tanıklık
Testifying in labor litigation
- Tez No: 987201
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CEM BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk iş hukuku, Turkish labor law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yargılama sürecinde maddi vakıaların ispatı ile delil kavramının işlevini ele alarak özellikle tanıklığın hukuk sistemlerindeki yerini kapsamlı biçimde incelemektedir. Bir davada ileri sürülen hakkın gerçekten mevcut olup olmadığının anlaşılabilmesi, maddi hukukun o hakka bağladığı vakıaların doğru şekilde tespit edilmesine bağlıdır. Bu nedenle ispat faaliyetinin temelini, taraflar arasında çekişmeli olan ve uyuşmazlığın çözümünde belirleyici nitelik taşıyan olgular oluşturmaktadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 187. maddesi uyarınca delil, çekişmeli vakıaların ispatına yönelik araçlar olarak tanımlanmakta ve yargılama sürecinin merkezinde yer almaktadır. Bu delil türleri içinde tanıklık, uyuşmazlık konusu olaya ilişkin bilgileri hâkim önünde aktaran kişiler aracılığıyla gerçekliğe ulaşmayı amaçlayan önemli bir ispat vasıtasıdır. Çalışma kapsamında katı medeni usul hukukundaki tanıklığa ilişkin düzenlemesinin iş yargılamasında görülmekte olan davalar yönünden kuralların yumuşatılması iş hukukunda tanığın hukuki niteliği, kimlerin tanık olarak dinlenebileceği, tanıklığın sınırları ve tanıklara tanınan haklar ile getirilen yükümlülükler medeni usul ve iş hukuku kapsamında ele alınmıştır. Tanığın üçüncü kişi olması gerekliliği, tarafsızlık ilkesi ve beyanların güvenilirliği açısından değerlendirilmiş; ayrıca Anglo-Sakson hukukunda tanık kavramının daha geniş bir içerikle ele alınmasının sonuçları tartışılmıştır. Bu yönüyle çalışma, tanıklığın yargılama sürecindeki fonksiyonunu hukuki, kuramsal ve uygulamaya yönelik boyutlarıyla ortaya koymayı amaçlamakta; ispat hukukunun temel kavramlarına ilişkin kapsamlı bir bakış açısı sunmaktadır. İş yargılamasında görülmekte olan iş davalarında Yargıtay kararları kapsamında tanık delilinin özellikleri ele alınarak kapsamlı bir şekilde anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study comprehensively examines the role of testimony in legal systems, particularly by addressing the role of the concept of evidence and the proof of material facts in the trial process. Understanding whether a right asserted in a case truly exists depends on accurately identifying the facts that substantive law attributes to that right. Therefore, the basis of the proving activity is the facts that are in dispute between the parties and are decisive in resolving the dispute. According to Article 187 of the Code of Civil Procedure, evidence is defined as a means of proving contested facts and is central to the trial process. Among these types of evidence, testimony is a crucial means of proof that aims to reach the truth through the individuals who convey information about the event in dispute before the judge. This study examines the legal nature of a witness, who may be heard as a witness, the limits of testimony, and the rights and obligations granted to witnesses within the framework of civil procedural law. The requirement that the witness be a third party is evaluated in terms of the principle of impartiality and the reliability of the statements; Additionally, the implications of considering the concept of witness in Anglo-Saxon law within a broader context are discussed. In this respect, the study aims to reveal the function of testimony in the trial process, with its legal, theoretical, and practical dimensions, and offers a comprehensive perspective on the fundamental concepts of the law of evidence.