Tip 2 diyabet ve obezite yönetiminde insülin glarjin/liksisenatid ve eksenatid tedavisi alan hastaların karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparison of insulin glargine/lixisenatide and exenatide in the management of type 2 diabetes and obesity
  1. Tez No: 987203
  2. Yazar: MURAD JALILOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER CANDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Internal diseases, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Eksenatid, GLP-1 reseptör agonisti, insülin glarjin/liksisenatid (iGlarLixi), obezite, tip 2 diyabetes mellitus, Exenatide, GLP-1 receptor agonist, ınsulin glargine/lixisenatide (iGlarLixi), obesity, type 2 diabetes mellitus
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada tip 2 diyabet (T2DM) ve obezite tanısı olan hastalarda eksenatid ile insülin glarjin/liksisenatid ko-formulasyonu tedavilerinin altı aylık klinik, metabolik ve güvenlilik sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Çalışmaya toplam 109 hasta dahil edildi. Hastaların 49'u eksenatid, 60'ı iGlarLixi tedavisi almaktaydı. Hastaların demografik özellikleri, vücut ağırlığı, beden kitle indeksi (BKİ), laboratuvar parametreleri, yan etki profilleri ve tedaviye devam durumları 0. ve 6. aylarda değerlendirildi. Sürekli değişkenlerin grup içi ve gruplar arası karşılaştırmalarında uygun parametrik ve nonparametrik testler kullanıldı. Kategorik değişkenler için Ki-kare ve Fisher'in kesin testi uygulandı. Bulgular: Altı aylık takip süresince her iki grupta da vücut ağırlığı ve beden kitle indesinde (BKİ) anlamlı azalma saptandı (p<0,001). Kilo ve BKİ değişimlerine ait delta (Δ) analizlerinde eksenatid grubunda kilo kaybının insulin glarjin/liksisenatid (iGlarLixi) grubuna göre daha belirgin olduğu görüldü (p=0,005 ve p=0,003). Laboratuvar parametreleri açısından her iki grupta alanin amino transferaz (ALT) düzeylerinde anlamlı azalma gözlenirken, glikozile hemoglobin (HbA1c), açlık glukozu ve lipid parametrelerinde gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Toplam yan etki sıklığı ve gastrointestinal sistem intoleransı eksenatid grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0,001). Tedavi bırakma oranları eksenatid grubunda iGlarLixi grubuna kıyasla belirgin olarak yüksekti. Sonuç: Eksenatid ve insülin glarjin/liksisenatid (iGlarLixi ) tedavileri tip 2 diyabetli ve obez hastalarda etkili tedavi seçenekleri olmakla birlikte, eksenatid daha belirgin kilo kaybı sağlarken iGlarLixi daha iyi tolerabilite ve tedaviye devam oranları ile öne çıkmaktadır. Tedavi seçimi yapılırken hastaya özgü klinik özellikler ve tolerabilite dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the six-month clinical, metabolic, and safety outcomes of exenatide and insulin glargine/lixisenatide co-formulation in patients with type 2 diabetes and obesity. Materials and Methods: A total of 109 patients were included in the study; 49 patients received exenatide and 60 received insulin glargine/lixisenatide (iGlarLixi). Demographic characteristics, body weight, body mass index (BMI), laboratory parameters, adverse events, and treatment discontinuation rates were evaluated at baseline and at 6 months. Appropriate parametric and nonparametric tests were used for within-group and between-group comparisons. Categorical variables were analyzed using chi-square or Fisher's exact test. Results: Significant reductions in body weight and body mass index (BMI) were observed in both groups during the six-month follow-up period (p<0.001). Delta (Δ) analyses showed greater weight and BMI reduction in the exenatide group compared with the insulin glargine/lixisenatide (iGlarLixi) group (p=0.005 and p=0.003). Both groups showed significant decreases in alanine aminotransferase (ALT) levels, however, no significant differences were observed between groups in terms of glycated hemoglobin (HbA1c), fasting glucose, or lipid parameters. The overall incidence of adverse events and gastrointestinal intolerance were significantly higher in the exenatide group (p<0.001). Treatment discontinuation rates were also higher in the exenatide group. Conclusion: Both exenatide and insulin glargine/lixisenatide (iGlarLixi) are effective treatment options for patients with type 2 diabetes and obesity. While exenatide is associated with greater weight loss, iGlarLixi demonstrates better tolerability and higher treatment persistence. Individual patient characteristics and tolerability should be taken into account when selecting treatment.