Türkiye'de enflasyon muhasebesi uygulamasının kurumlar vergisi mükellefleri üzerindeki etkisi
The effect of inflation accounting on corporate tax payers in Turkey
- Tez No: 987238
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, enflasyon muhasebesi, enflasyon düzeltmesi, VUK geçici 33. madde, VUK mükerrer made 298/A, VUK mükerrer madde 298/Ç, Inflation, inflation accounting, inflation adjustment, VUK provisional 33rd article, VUK duplicated 298/A article, VUK duplicated 298/Ç article
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
Özet
Yüksek enflasyon tüm dünyada olduğu kadar Türkiye'de de bir sorun olmuştur ve dünya ülkeleri her ne kadar bu sorunu aştıysa da bu sorun Türkiye'de devam etmektedir. Enflasyon kelimesi Latince“inflare”kelimesinden gelmektedir ve bu kelime“üflemek”veya“şişirmek”anlamlarına gelmektedir. Enflasyon ya da herkesin de bildiği tabiriyle“enflasyon vergisi”, Latince kökeninde olduğu gibi malların ve hizmetlerin fiyatlarını şişirerek yukarıya çekerken bahse konu tabir gibi herkesin gelirlerini ve satın alma gücünü eritmektedir. Bu yüzden de bu durumun muhasebenin temel tabloları olan ve birçok hesabı“iktisadi”kıymetlere dayanan, bilanço ve gelir tablolarını etkilemesi kaçınılmazdır. Bu bağlamda ülkemizde Vergi Usul Kanunu (VUK) geçici 33. madde ile uygulanmaya başlanan enflasyon düzeltmesi uygulamasını incelemeden önce muhakkak enflasyon terimini incelemekte fayda vardır. Bu nedenle bu çalışmada öncelikle enflasyonun tanımı ve maliye yazınındaki yeri incelenecek, ardından tezimizin başlığından da anlaşılacağı üzere enflasyon düzeltmesinin hukuki ve idari boyutu, gerçek kurumlar vergisi mükelleflerinin sahip olduğu bilanço ve gelir tabloları üzerinden irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
High inflation rates have always been, and is still a problem for Turkey as much as other countries, and although other countries have solved this problem, it still remained as a problem for Turkey. Inflation term comes from Latin“inflare”word, and this word has meanings of“blowing”or“pumping up”.“Inflation”or“inflation tax”, which is known by everyone, increases the prices of goods and services by pumping up like the Latin word mentioned before, on the other hand it melts down everyone's earnings and purchasing power. For this very reason, it is impossible not to affect financial statements nor income statement, which are fundamental tables of accounting. In this context, it is surely beneficial to examine inflation term before examing the inflation adjustment regulation, which started to apply by VUK temporary 33rd article. So, on the first hand, inflation's meaning, and the importance of in Public Finance literature will be examined, on the latter hand, the legal, and administrative aspects of inflation adjustment will be discussed on real-world taxpayer's financial statements and income statements.