Geçmişten bugüne akustik miras değeri olan seslerin işitsel peyzaj yaklaşımıyla belirlenmesi : Ankara Atpazarı meydanı örneği
Geçmişten bugüne akustik miras değeri olan seslerin işitsel peyzaj yaklaşımıyla belirlenmesi : Ankara Atpazarı Meydanı örneği
- Tez No: 987336
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞEN AKIN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İşitsel peyzaj, Akustik miras, İşitsel kimlik, Ankara Atpazarı Meydanı, Soundscape, Acoustic heritage, Auditory identity, Ankara Atpazarı Square
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, geçmişten günümüze akustik miras değeri taşıyan seslerin belirlenmesine yönelik kuramsal ve yöntemsel bir çerçeve sunmayı ve bu çerçeveyi Ankara'nın tarihsel kent dokusundaki önemli odaklarından biri olan Atpazarı Meydanı örneğinde uygulamayı amaçlamaktadır. Literatür taraması ve mevcut yöntemlerin incelenmesiyle oluşturulan yaklaşım, iki aşamalı bir yapıdadır: İlk aşamada, 13–20. yüzyıllar arasındaki tarihsel sesler, yazılı-görsel belgeler, sözlü tarih kaynakları ve kültürel bellek çalışmaları üzerinden Peirce'in göstergebilimsel yöntemiyle analiz edilmiş; elde edilen bulgularla Schafer'in işitsel peyzaj yaklaşımı doğrultusunda sembol sesler belirlenmiştir. İkinci aşamada ise günümüz ses ortamı saha gözlemleri ve yarı yapılandırılmış anketlerle incelenmiştir. Araştırma bulguları, Atpazarı Meydanı'nın geçmişte ticaret, üretim ve toplumsal etkileşimle şekillenen zengin bir işitsel kimliğe sahip olduğunu, ancak bu kimliğin kentsel dönüşüm süreçleriyle büyük ölçüde değişime uğradığını ortaya koymuştur. Çalışma, tarihsel ve güncel işitsel verilerin göstergebilimsel analiz, işitsel peyzaj yaklaşımı, saha gözlemleri ve kullanıcı deneyimlerine dayalı anketlerle bütüncül biçimde değerlendirilmesinin, akustik mirasın belirlenmesi için kullanılabilecek bir yöntemsel yaklaşım sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to propose a theoretical and methodological framework for identifying sounds with acoustic heritage value from the past to the present, and to apply this framework to Atpazarı Square, one of the historically and culturally significant urban centers of Ankara. The proposed two-stage approach was developed through a comprehensive literature review and analysis of existing methods. In the first stage, historical sounds from the 13th to 20th centuries were examined through written and visual documents, oral history sources, and cultural memory studies, and analyzed using Peirce's semiotic theory. These findings were then interpreted through the components of Schafer's soundscape approach. In the second stage, the current sound environment of Atpazarı Square was investigated through systematic field observations and semistructured questionnaires. The findings reveal that Atpazarı Square once had a rich auditory identity shaped by commerce, craftsmanship, and social interaction, but this identity has significantly transformed due to urban redevelopment processes. The study demonstrates that a comprehensive methodological approach combining semiotic analysis, soundscape theory, field observations, and user experience-based surveys offers a practical tool for identifying acoustic heritage.