Sinoviyum ve yağ dokusudan elde edilen allojenik mezenkimal kök hücrelerin normal ve osteoartritli kondrosit hücre hatları üzerine olan etki ve etki mekanizmasının in vitro ortamda incelenmesi
In-vitro investigation of the effects and mechanisms of allogeneic mesenchymal stem cells obtained from synovium and fat tissues on healthy and osteoarthritic chondrocyte cell lines
- Tez No: 987386
- Danışmanlar: PROF. DR. FEZA KORKUSUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Spor, Histoloji ve Embriyoloji, Orthopedics and Traumatology, Sports, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Kök hücreler, Osteoartrit, Osteoartrit-diz, Rejeneratif tıp, Stem cells, Osteoarthritis, Osteoarthritis-knee, Regenerative medicine
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Osteoartrit (OA) yavaş gelişen, ilerleyici eklem ağrısı ve hareket kısıtlılığı ile karakterize, ek morbiditelere neden olabilen kronik bir hastalıktır. OA tedavisinde kullanılan çeşitli tedavi seçenekleri, fizik tedavi yöntemleri, rehabilitasyon egzersizleri, basit analjezikler, nonsteroid anti-inflamatuvar ilaçlar, intraartiküler kortikosteroid, trombositten zengin plazma (TZP) ve hyaluronik asit enjeksiyonları ve çeşitli cerrahi yöntemlerdir. Son yıllardaki güncel bir diğer tedavi seçeneği ise mezenkimal kök hücre (MKH) uygulamalarıdır. OA tedavisinde MKH uygulamalarının etkisini ve bu etkiyi hangi yollarla gerçekleştirdiğini göstermek ve farklı dokulardan elde dilen MKH'lerin etkilerini karılaştırmak adına OA'lı kondrositler ile üç sağlıklı bireyden elde edilmiş patella altı (P) ve cilt altı (C) yağ dokusu ve sinoviyum (S) kökenli MKH'ler birlikte kültüre edildi. 7. ve 14. günlerde ko-kültür süpernatanları analiz için toplandı. ELISA yöntemi ile OA'lı kondrositlerde P ve S kaynaklı MKH'ler ile birlikte kültüre edilince 14. günde TNFα konsantrasyonunda azalma (sırası ile 156,6±79, 42,1±6 ve 35,5±3 pg/ml, p=0,036) aynı gruplarda MMP3 düzeyinde 7 günde (sırası ile 87,4±43,7, 23±8,9 ve 14,7±3,3 pg/ml, p=0,043) ve 14. günde (sırası ile 29,1±11,2, 28,3±18,5 ve 20,3±16,2 pg/ml, p=0,043) azalma gözlendi. MKH'lerin kontrole göre COMP konsantrasyonlarında neden oldukları değişim istatistiksel olarak anlamlı değildi. Metabolom analizinde gruplar arasında 1,5 kattan fazla değişiklik gösteren ve değişimi istatistiksel olarak anlamlı (p<0,05) olan metabolitler tespit edildi. Sonuç olarak, farklı dokulardan elde edilen MKH'ler arasında OA'lı kondrositlere etkileri açısından farklılıklar tespit edilmesine rağmen, tüm gruplarda anti-inflamatuvar, yıkımı inhibe edici ve sentezi uyaran yönde bir etki gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
Osteoarthritis (OA) is a chronic disease that develops slowly, is characterized by progressive joint pain and limitation of movement, and can lead to disability. Various treatment options used in the treatment of OA are physical therapy methods, rehabilitative exercises, simple analgesics, nonsteroidal anti-inflammatory drugs, intraarticular steroids, platelet-rich plasma and hyaluronic acid injections, and various surgical methods. Another current treatment option is mesenchymal stem cell (MSC) injections. In order to show the effect of MSC applications in the treatment of OA and the ways in which this effect is achieved, chondrocytes with OA will be placed in the same cell culture medium with MSCs originating from infrapatellar (P) and subcutaneous (C) adipose tissues and synovium (S) obtained from healthy individuals. ELISA analyses showed when chondrocytes with OA were cultured together with MSCs of P and S origin, TNFα concentration decreased on day 14 (respectively 156.6±79, 42.1±6 and 35.5±3 pg/ml, p=0.036), for the same groups MMP3 was decreased at day 7 (87.4±43.7, 23±8.9, and 14.7±3.3 pg/ml, p=0.043) and day 14 day (sırası ile 29.1±11.2, 28.3±18.5 ve 20.3±16.2 pg/ml, p=0.043, respectively). The changes in COMP concentrations compared to the control groups were not statistically significant. Metabolic analysis revealed metabolites with a statistically significant (p<0.05) change of more than 1.5 times between the groups. To conclude, we detected differences between MSCs obtained from different tissues in terms of their effects on chondrocytes with OA, we observed an anti-inflammatory, anti-degradation and synthesis-stimulating effects in all three tissue-derived MSC groups.