Sâffât Sûresi'nin belâgat açısından tahlili
The analyasis of Surah as-Saffat in terms of rhetoric
- Tez No: 987477
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEHMUS ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Belâgat, Sâffât Sûresi, Beyân, Me'ânî, Bedî, Arapça, Arabic Language, Balāgha, Sūrat al-Ṣāffāt, Bayān, Maʿānī, Badīʿ, Arabic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'in Mekkî sûrelerden biri olan Sâffât Sûresi'nin edebî yapısı bu çalışmada belâgat ilmi çerçevesinde incelenmiştir. Özellikle üç ana belâgat disiplini olan beyân, me'ânî ve bedî' ilimleri perspektifinden yapılan analizlerle sûre içerisindeki lafzî ve mânevî sanatların yapısı ve işlevi ortaya konmaktadır. Sâffât Sûresi, Mekkî sûreler arasında yer almakta olup Kur'ân-ı Kerîm'in i'câzını ortaya koyan güçlü bir edebî yapıya sahiptir. Sûre; tevhid inancının temellendirilmesi, nübüvvetin ispatı ve âhiret inancının kuvvetlendirilmesi gibi temel akidevî konular etrafında şekillenmekte bu bağlamda hem içerik hem de üslûp bakımından son derece etkileyici bir dili bünyesinde barındırmaktadır. Muhtevâsı itibariyle müşriklerin bâtıl inançlarını çürütme ve ilâhî kudreti vurgulama amacı taşıyan sûre, aynı zamanda kıssalar ve hitabî anlatım üslûbuyla Kur'ân-ı Kerîm'in belâgat yönünün en belirgin örneklerinden birini teşkil etmektedir. Sâffât Sûresi'nde lafzî ve mânevî sanatların yoğun biçimde yer aldığı ve bu sanatların sûreye hem anlam hem de edebî açıdan incelik kattığı görülmektedir. Sâffât Sûresi'nde yer alan edebî sanatların anlamla kurduğu ilişkiyi tespit etmek ve bu çerçevede Kur'ân-ı Kerîm'in beliğ üslûbunu ilmî bir yöntemle ortaya koymak çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Ayrıca belâgat öğrenmek isteyenler için klasik belâgat literatürüyle uyumlu bir uygulama örneği sunmak da çalışmanın hedefleri arasında yer almaktadır. Belâgat ilminden yoksun bir yorumun Kur'ân-ı Kerîm'in edebî yönünü eksik bırakacağı düşüncesiyle yapılan bu analiz, sûrenin daha doğru ve kapsamlı anlaşılmasına katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The literary structure of Sūrat al-Ṣāffāt, one of the Makkan chapters of the Qur'ān, is examined in this study within the framework of the science of balāgha. Through analyses conducted from the perspectives of the three principal disciplines of rhetoric bayān, maʿānī, and badīʿ the study elucidates the nature and function of both the lexical and semantic rhetorical devices employed throughout the sūrah. As a Makkan chapter, Sūrat al-Ṣāffāt possesses a powerful literary composition that reflects the Qur'ān's inimitability (iʿjāz). The sūrah is structured around central theological themes such as the affirmation of divine oneness, the proof of prophethood, and the reinforcement of belief in the Hereafter. In this context, it employs a highly impactful style in terms of both content and expression. Aimed at refuting the false beliefs of the polytheists and highlighting divine power, the sūrah also represents one of the most salient examples of Qur'ānic eloquence through its narrative episodes and rhetorical mode of address. The principal aim of this study is to determine the relationship between the rhetorical devices present in Sūrat al-Ṣāffāt and the meanings they convey, and to demonstrate the Qur'ān's eloquent style through a systematic scholarly approach. Furthermore, the study seeks to provide a practical example aligned with the classical rhetorical tradition for those interested in learning balāgha. The sūrah contains a rich array of lexical and semantic rhetorical devices, each contributing both semantic depth and aesthetic refinement to its discourse. Based on the premise that an interpretation lacking the tools of balāgha would inevitably overlook aspects of the Qur'ān's literary dimension, this analysis aims to enhance the accuracy and comprehensiveness of understanding the sūrah.