Uluslararası Ceza Mahkemesinin doğuşu ve gelişimi
The International Criminal Court emergence and development
- Tez No: 987481
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLAZİM İBRAHİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Roma Statüsü, Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rome Statute, International Criminal Court
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, uluslararası ceza hukukunun gelişim süreci içerisinde tarihi bir dönüm noktası olan Uluslararası Ceza Mahkemesinin kuruluşunu ve evrimini incelemektedir. Çalışmada, Mahkemenin ortaya çıkışına zemin hazırlayan tarihsel, siyasal ve hukuksal faktörler detaylı olarak ele alınmış, özellikle 20. yüzyılda yaşanan silahlı çatışmalar ve insanlığa karşı işlenen suçlar bağlamında uluslararası toplumun artan yargılama ihtiyacı vurgulanmıştır. Araştırmada betimsel yöntem benimsenmiş ve UCM'nin kurumsal yapısı, yetki alanı, işleyiş mekanizmaları ve uluslararası adaletin sağlanmasındaki rolü analiz edilmiştir. Mahkemenin Roma Statüsü çerçevesinde nasıl kurulduğu, hangi devletlerin taraf olduğu ve yetki alanını hangi şartlar altında kullandığı açıklanmıştır. Ayrıca Mahkemenin karşılaştığı yapısal, politik ve uygulamaya yönelik zorluklara da değinilmiştir. Sonuç olarak, UCM'nin uluslararası cezasızlıkla mücadelede önemli bir aktör olduğu, ancak siyasi etkiler ve devletlerin iş birliği eksiklikleri nedeniyle etkinliğinin sınırlı kaldığı görülmüştür. Bu bağlamda, UCM'nin daha kapsayıcı, bağımsız ve etkili bir yapı kazanabilmesi için uluslararası toplumun ortak çaba göstermesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the establishment and evolution of the International Criminal Court as a significant milestone in the development of international criminal law. The study explores the historical, political, and legal factors that paved the way for the Court emergence, emphasizing the increasing demand for international justice in response to armed conflicts and crimes against humanity, particularly during the 20th century. The research adopts a descriptive method, analyzing the institutional structure of the ICC, its jurisdiction, operational mechanisms, and its role in the enforcement of international justice. It explains how the Court was established under the Rome Statute, identifies the states parties, and outlines the conditions under which the Court exercises its authority. Furthermore, the study addresses the structural, political, and practical challenges the Court has faced since its inception. The findings indicate that while the ICC is an important actor in the fight against impunity, its effectiveness remains limited due to political influences and a lack of cooperation from some states. Accordingly, the study concludes that strengthening the ICC's inclusiveness, independence, and functionality requires a collective effort by the international community.