Göç alanında faaliyet yürüten STK'lerde çalışan göçmen kadın olmak
Being a migrant woman working in non-governmental organizations operating in the field of migration
- Tez No: 987537
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY LEYLA KUZU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Suriyeli Kadınlar, STK, Cinsiyet Rolleri, İzmir, Migration, Syrian women, NGOs, Gender Roles, İzmir
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Suriye yaşanan savaş sonrası Türkiye başta olmak üzere Suriye'den komşu ülkelere yoğun bir göç yaşanmıştır. 2013 sonrasında artan göç; Türkiye'de göç alanına odaklanan STK sayısında ciddi bir artışa neden olmuştur. Tezin ana konusu, göç alanına odaklanan STK'ler ve bu kurumlarda çalışan göçmen kadınlardır. Yoğun finans desteği sunulan STK'ler kısa bir sürede, göçmenlere yönelik proje üreten, rekabete giren bir sektör haline gelmiştir. Bu durum göçmen kadınların bu sahada iş bulma, hayata tutunma, yeniden konumlanma süreçlerine katkı sunmuştur. STK'lerde iş gücüne katılan göçmen kadınların burada çalışma koşulları ve iş güvenceleri, çalışma izni almak konusunda yaşadıkları sıkıntılar üzerinde durulmuştur. Dil bariyerine takılıp takılmadıkları, iş yerinde göçmen ve kadın kimliklerinden ötürü ayrımcı bir dile maruz kalma durumları, STK'de çalışmanın avantaj ve dezavantajları tez problemlerinden ilkini oluşturmuştur. İkinci temel problem ise iş gücüne katılan göçmen kadınların toplumsal cinsiyet rollerindeki değişimler ve bu değişimlerin kadınların patriarkal pazarlık alanlarını genişletip genişletmediği üzerinedir. İzmir'de STK çalışanı 20 Suriyeli göçmen kadınla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler feminist bir perspektifle analiz edilmiştir. STK'lerde çalışmanın geçici süreli sözleşmelerle yapılıyor oluşu, tüm çalışanlar üzerinde işsizlik kaygısına neden olmaktadır. Ekonomik sorunlar, sosyal uyum ve öteki olma çemberinde çalışan göçmen kadınlar, STK'yi diğer özel sektörlere göre daha iyi maaş getirisi olması ve güvenli iş ortamı sağlaması nedeniyle tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Ekonomik kazancın göçmen kadınlara; hane ile ilgili söz ve insiyatif alma hakkı kazandırdığı görüşme bulgularındandır. Ayrıca tüm kadınların asli görevi gibi kabul edilen ev işleri ve yaşlı-çocuk bakımı söz konusudur. Göçle birlikte işe giren göçmen kadınların, öncesinde tamamını üstlendikleri ev içi emeğe ilişkin hane erkeklerinden iş bölümü talep etmek gibi patriarkal pazarlık alanlarına yöneldikleri gözlemlenmiştir. Göç kuramları içerisinde meso yaklaşım benimseyen Göçmen Ağı Kuramı ve Bourdieu'nun alan, sermaye, habitus kavramları çalışmanın hem yapısal koşullarına hem de eyleyici kararlarının dikkate alması bakımından tezin kuramsal çerçevesini oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Following the Syrian conflict, extensive migration flows positioned Turkey as the leading host country. After 2013, the growing migrant population led to a rapid expansion of NGOs operating in the migration field. Supported by substantial international funding, these NGOs evolved into competitive actors implementing diverse projects aimed at assisting migrants. This institutional growth simultaneously created new employment opportunities for migrant women, contributing to their livelihood strategies and facilitating their social and economic repositioning. This thesis focuses on NGOs working in the migration sector and on migrant women employed within these organizations. Two main research problems guide the study. The first concerns migrant women's working conditions and job security, particularly challenges in obtaining work permits, language barriers, and experiences of discrimination shaped by their migrant and gender identities. It also evaluates the relative advantages and disadvantages of NGO employment compared to other sectors. The second research problem examines how employment influences gender roles within the household and whether these shifts expand women's capacity for“patriarchal bargaining”. The study is based on semi-structured interviews with twenty migrant women employed in NGOs in İzmir and analyzed from a feminist perspective. Findings show that NGO work is predominantly based on temporary contracts, creating widespread job insecurity. Nevertheless, participants expressed a preference for NGO employment due to comparatively better wages, safer working environments, and more respectful workplace relations. Income generated through NGO work enhanced women's agency and decision-making power in household matters. However, responsibilities related to domestic labor and childcare largely remained unchanged, and migration often intensified these burdens. Even so, employment created opportunities for women to renegotiate and redistribute household tasks, expanding the scope of patriarchal bargaining. The study's theoretical framework draws on Migrant Network Theory and Bourdieu's concepts of field, capital, and habitus, highlighting the interplay between structural constraints and women's agency.