Kişilerarası ilişki tarzlarının yordayıcıları olarak öz şefkat ve bilişsel ayrışma
Self-compassion and cognitive defusion as predictors of interpersonal relationship styles
- Tez No: 987538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BUĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kişilerarası İlişki Tarzları, Besleyici ve Ketleyici Tarz, Bilişsel Ayrışma, Öz Şefkat, Interpersonal Relationship Styles, Nourishing and Poisoning Style, Cognitive Defusion, Self-Compassion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın ilk ve temel amacı, genç yetişkinlik dönemi için oldukça önemli bir kavram olan kişilerarası ilişki tarzları üzerinde bilişsel ayrışma ve öz şefkatin yordayıcı etkisini incelemektir. Araştırmanın ikincil amacı, öz şefkat, bilişsel ayrışma ve kişilerarası ilişki tarzları değişkenleri arasındaki korelasyonel ilişkileri incelemek ve öz şefkat, bilişsel ayrışma ve kişilerarası ilişki tarzlarının cinsiyet ve yaş demografik değişkenlerinden etkilenme durumunu incelemektir. Çalışma grubunu 2023- 2024 eğitim yılı kapsamında Gaziantep Üniversitesinin çeşitli fakültelerinde öğrenim görmekte olan 490 kız 278 erkek öğrenci olmak üzere toplam 768 gönüllü öğrenci oluşturmaktadır. Veriler toplanırken, ''Demografik Bilgi Formu'', ''Drexel Ayrışma Ölçeği'', ''Öz Anlayış Ölçeği'' ve ''Kişilerarası İlişki Tarzları Ölçeği'' kullanılmıştır. Cinsiyet değişkenleri incelenirken bağımsız örneklemler t testi kullanılmış, yaş değişkeni incelenirken pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler incelenirken korelasyon analizlerinden faydalanılmıştır. Bilişsel ayrışma ve kişilerarası ilişki tarzlarının alt boyutlarından zehirleyici ilişki tarzı arasında anlamlı bir ilişki bulunamadığı için zehirleyici ilişki tarzı regresyon modeline katılmamıştır. Öz şefkat ve bilişsel ayrışma değişkenlerinin kişilerarası ilişki tarzları alt boyutlarından besleyici tarz üzerindeki yordayıcı etkisini tespit edebilmek için hiyerarşik regresyon modeli kullanılmıştır. Besleyici ilişki tarzı ilk olarak öz-şefkat ve ikinci olarak bilişsel ayrışma değişkenleri tarafından yordanmaktadır. Öz-şefkat ve bilişsel ayrışma değişkenleri birlikte varyansın %8'ini açıklamaktadır. Demografik değişkenlerden elde edilen bulgulara göre ise, cinsiyet ile öz şefkat, kişilerarası ilişki tarzları ve bilişsel ayrışma arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Değişkenler yaş değişkeni ile birlikte incelendiğindeyse, bilişsel ayrışma, öz şefkat ve yaş değişkeni arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki gözlemlenirken; kişilerarası ilişki tarzları ile yaş değişkeni arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The first and main purpose of this study is to examine the predictive effect of cognitive defusion and self-compassion on interpersonal relationship styles, which is a very important concept for young adulthood. The secondary aim of the study was to examine the correlational relationships between the variables of self-compassion, cognitive defusion, and interpersonal relationship styles, and to investigate the influence of gender and age demographic variables on self-compassion, cognitive defusion, and interpersonal relationship styles. The sample of the study consists of a total of 768 volunteer students, 490 female and 278 male students, who are studying at various faculties of Gaziantep University within the scope of the 2023-2024 academic year. ''Demographic Information Form'', ''Drexel Defusion Scale'', ''Self-Compassion Scale'' and ''Interpersonal Relationship Styles Scale'' were used to collect the data. Independent samples t-test was used to examine gender and pearson correlation analysis was used when examining the age variable. Correlation analyses were used to examine the relationships between variables. Since no significant relationship was found between cognitive dissociation and toxic relationship style, one of the sub-dimensions of interpersonal relationship styles, toxic relationship style was not included in the regression model. Hierarchical regression model was used to determine the predictive effect of self-compassion and cognitive defusion variables on nourishing style, one of the sub-dimensions of interpersonal relationship styles. Nourishing relationship style is predicted firstly by self-compassion and secondly by cognitive dissociation variables. Self-compassion and cognitive defusion variables together explain 8% of the variance. According to the findings obtained from demographic variables, a significant difference was found between gender and self-compassion, interpersonal relationship styles and cognitive dissociation. When variables were examined together with the age variable, a positive and significant relationship was observed between cognitive defusion, self-compassion, and the age variable; however, no significant relationship was found between interpersonal relationship styles and the age variable.