Kırsal bölgelerdeki otel işletmelerinin ekoturizm algısının tespiti: Çamlıhemşin örneği
Determining the ecotourism perception of hotel enterpires in rural areas: The case of Çamlıhemşin
  1. Tez No: 987649
  2. Yazar: EDA AYDIN KESİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AKYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Analitik Hiyerarşi Süreci, Çamlıhemşin, Ekoturizm, Otel İşletmeleri, Analytic Hierarchy Method, Çamlıhemşin, Ecotourism, Hotel Enterprises
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Rize ili Çamlıhemşin ilçesinde faaliyet gösteren otel işletmelerinin ekoturizm algısını ortaya koymak ve ekoturizm açısından hangi kriterlerin daha önemli olduğunu belirlemektir. Araştırmanın kapsamını, ilçede yer alan ve ekoturizm faaliyetleriyle ilişkilendirilebilecek otel işletmeleri oluşturmaktadır. Bu kapsamda, 16 otel yöneticisi ile anket uygulanmış ve elde edilen veriler Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışmada kullanılan kriterler, daha önce geçerliliği kanıtlanmış akademik araştırmalardan uyarlanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, otel yöneticilerinin ekoturizm algısında en önemli kriter doğal yaşam olarak öne çıkmıştır. Bunu sırasıyla fiyat, turizm tesisleri, altyapı, kültürel yapı ve güvenlik takip etmektedir. Coğrafi özellikler, iklim ve ulaşım ise görece daha düşük önem derecelerine sahip bulunmuştur. Bu sonuçlar, Çamlıhemşin'de ekoturizmin doğa temelli bir yapıya sahip olduğunu, ancak ekonomik unsurlar ve tesis altyapısının da karar süreçlerinde belirleyici rol oynadığını göstermektedir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, Çamlıhemşin'de ekoturizmin sürdürülebilir biçimde gelişebilmesi için doğal yaşamın korunmasına öncelik veren, altyapı ve tesis kalitesini iyileştiren, yerel halkı da sürece dahil eden bütüncül politikaların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to reveal the perception of ecotourism among hotel businesses operating in the Çamlıhemşin district of Rize province and to determine which criteria are considered more important in terms of ecotourism. The scope of the study includes hotels in the district that can be associated with ecotourism activities. In this context, surveys were conducted with 16 hotel managers, and the data obtained were analyzed using the Analytic Hierarchy Process (AHP) method. The criteria used in the study were adapted from previously validated academic research. According to the analysis results, the most important criterion in hotel managers' perception of ecotourism is natural environment. This is followed by price, tourism facilities, infrastructure, cultural structure, and safety, respectively. Geographical features, climate, and transportation were found to be of relatively lower importance. These findings indicate that ecotourism in Çamlıhemşin is primarily nature-based, but economic factors and facility infrastructure also play a decisive role in decision-making processes. Based on the results, it is recommended to develop integrated policies that prioritize the conservation of natural life, improve infrastructure and facility quality, and involve local communities to ensure the sustainable development of ecotourism in Çamlıhemşin.