Filistin bölgesi çocuk edebiyatında vatan teması
The concept of homeland in Palestinian children's literature
- Tez No: 987730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat, çocuk, Arap çocuk edebiyatı, Filistin çocuk edebiyatı, vatan teması, Literature, child, Arabic children's literature, Palestinian children's literature, homeland theme
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
20.yy.ın ortalarında ortaya çıkan ve kısa sürede gelişim gösteren Filistin çocuk edebiyatı, siyasi, toplumsal ve kültürel krizlerin etkisi altında gelişen bir alan olmuştur. Dünya genelinde çocuk edebiyatı standartlarına göre, zengin içerikleri ve benzersiz anlatım teknikleri ile farklılık gösteren Filistin çocuk edebiyatı kendine has bir yapıya sahip olmuştur. 1900'lü yılların ilk çeyreğinden itibaren süregelen savaş ve siyasi çalkantıların yarattığı sorunlar Filistin çocuk edebiyatını derinden etkilemiştir. Çocuk edebiyatı yazarları, bu alanı; çocuklara vatan sevgisi, direniş ruhu, özgürlük ve bağımsızlık gibi vatan teması ile doğrudan ilişkili konuları aktarmak amacıyla bir araç olarak kullanmışlardır. Yazarlar yaşadıkları tüm zorluklara rağmen hatta bazıları yaşamlarını tehlikeye atma pahasına edebi mücadelelerini sürdürmüşlerdir. Filistin çocuk edebiyatı, dünya genelinde vatan temasını merkeze alan meşhur eserlerin kaynağı haline gelmiştir. Bu eserlerin yetişkin veya çocuk fark etmeksizin her kesim için kullanıldığını söylemek mümkündür. Bu durum çocuk edebiyatına dahil edilen eserlerin sınırlarını belirlemeyi zorlaştıran bir durum olsa da yazarların sanatsal ustalıklarının ve edebi başarılarını kanıtlayan bir belge niteliğinde olmuştur. Çocuklara vatan bilincini aşılamak amacıyla kaleme alınan bu eserler geçmişten günümüze kadar önce İngilizler ardından Siyonistler tarafından engellenmeye çalışılmış; ancak tüm baskılara rağmen varlıklarını sürdürmeyi başarmışlardır. Söz konusu bu eserler üzerinde yapılan akademik çalışmalar onları yok edilme tehlikesine karşı koruyarak, edebi ve kültürel değerleri desteklemektedir. Bu çalışmanın temel amaçlarından biri de bahsi geçen amaçlara katkı sağlamaktır. Bu çalışmada Filistin'in siyasi, sosyal, kültürel ve dini yapıları hakkında genel bilgilere yer verilmiş ve Filistin çocuk edebiyatının tarihçesi aktarılmıştır. Bu alanın özellikleri, konuları, amacı ve türlerine değinilmiştir. Başarılı eserler telif eden ve Filistin'de edebiyatın doğuşuna ve gelişimine katkıda bulunan edebiyatçıların hayatları ele alınmıştır. Filistin çocuk edebiyatında, vatan temasını işleyen, önde gelen eserlerin içeriği hakkında genel bilgilere yer verilmesinin ardından eserler hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur. Sonuç bölümünde yapılan tespitlere ve bunlarla ilgili değerlendirmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Palestinian children's literature, which emerged in the mid-twentieth century and developed rapidly within a short period, has evolved under the influence of political, social, and cultural crises. In comparison with global standards of children's literature, Palestinian children's literature has acquired a distinctive structure characterized by its rich content and unique narrative techniques. The ongoing wars and political turmoil that have persisted since the first quarter of the twentieth century have profoundly affected this field. Writers of children's literature have used this genre as a means to convey themes directly related to the homeland, such as love of country, the spirit of resistance, freedom, and independence, to children. Despite all the hardships they faced and in some cases at the risk of their own lives these authors continued their literary struggle.Palestinian children's literature has become a source of renowned works centered on the theme of the homeland on a global scale. It is possible to state that these works have been used by audiences of all ages, regardless of whether they are children or adults. Although this situation makes it difficult to determine the boundaries of works included in children's literature, it also serves as evidence of the authors' artistic mastery and literary achievement. Written with the aim of instilling national consciousness in children, these works have been subjected to attempts of suppression first by the British and later by Zionists from the past to the present; however, despite all forms of pressure, they have managed to survive. Academic studies conducted on these works contribute to protecting them from the threat of eradication and support their literary and cultural value. One of the main objectives of this study is to contribute to these efforts. In this study, general information is provided on the political, social, cultural, and religious structures of Palestine, and the historical development of Palestinian children's literature is presented. The characteristics, themes, purposes, and genres of this field are discussed. The lives of prominent literary figures who produced influential works and contributed to the emergence and development of literature in Palestine are examined. Following an overview of the content of leading works in Palestinian children's literature that address the theme of the homeland, evaluations of these works are offered. In the conclusion, the findings of the study and related assessments are presented.