Şizofreni ve şizoaffektif bozuklukta pariyetal korteks hacimlerinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparison of pariyetal cortex volumes with healthy controls in schizophrenia and schizoaffective disorder
- Tez No: 987774
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Schizophrenia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Şizofreni Ve Şizoaffektif Bozuklukta Pariyetal Korteks Hacimlerinin Sağlıklı Kontrollerle Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmada, şizoaffektif bozukluğu (ŞAB) ve şizofrenisi olan hastalarının pariyetal lob (PL) hacminin kendi aralarında ve kontrollerle karşılaştırılması ayrıca pariyetal lob (PL) hacminin ŞAB ve şizofreni'deki pozitif ve negatif semptomlarla olan ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Yöntemler: Bu çalışma, DSM-5 tanı kriterlerine göre şizofreni (20) ve ŞAB (24) tanısı almış hastalar ve sağlıklı kontrol (20) grubu ile yapılmıştır. Sosyodemografik Veri Formu katılımcıların kendisi tarafından, hasta grupları için pozitif semptomları değerlendirme ölçeği (SAPS) ve negatif semptomları değerlendirme ölçeği (SANS) formlarıysa psikiyatrist tarafından doldurulmuştur. Çalışmaya katılanların PL hacimleri Bulut Tabanlı MRİ Segmentasyonu ve Parsellasyon Yöntemi (VBM) ile çekilen görüntülerle hesaplandı. Pariyetal lob hacimleri ile SAPS ve SANS toplam ve alt ölçek puanları karşılaştırılarak hastalıklarda pariyetal lob hacim değişikliğinin ilişkili olduğu negatif ve pozitif belirtiler değerlendirildi. Bulgular: Şizofreni ve ŞAB grubunda kontrol grubuna göre daha küçük PL hacimleri bulunurken, şizofreni ve ŞAB grupları arasında pariyetal lob (PL) hacimleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Pariyetal lob hacimleri ile SANS ve SAPS toplam ve alt ölçek puanlarının korelasyon analizinde pariyetal lob hacimlerinin SANS dikkat alt ölçeğiyle negatif yönlü yüksek derecede korele olduğu bulundu. Sonuçlar: Çalışmamızda, her iki hemisferde, hem şizofreni hem de ŞAB gruplarında pariyetal lob hacimlerinin kontrol grubuna göre daha küçük olduğu saptandı. Bu araştırmanın sonuçları, şizofreni ve ŞAB'ın etyopatogenezini anlamada ve bu hastalıklara ait biyolojik belirteçlerin geliştirilmesinde pariyetal lob'un önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparison of Pariyetal Cortex Volumes with Healthy Controls in Schizophrenia and Schizoaffective Disorder Objective: In this study, it was aimed to compare the pariyetal lobe (PL) volume of patients with schizoaffective disorder (SAD) and chronic schizophrenia among themselves and with controls, and to examine the relationship of pariyetal lobe (PL) volume with positive and negative symptoms in SAD and schizophrenia. Material and Method: This study was conducted with patients diagnosed with schizophrenia (20) and SAD (24) according to DSM-5 diagnostic criteria and a healthy control group (20). The sociodemographic data form was filled by the participants themselves, and the positive symptom assessment scale (SAPS) and negative symptoms assessment scale (SANS) forms for the patient groups were completed by the psychiatrist. The PL volumes of the participants in the study were calculated with the images taken with the Cloud Based MRI Segmentation and Parcelling Method (VBM). Negative and positive symptoms associated with PL volume changes in diseases were evaluated by comparing PL volumes with SAPS and SANS total and subscale scores. Results: While there was a smaller PL volume in the schizophrenia and SAD group compared to the control group, no statistically significant difference was found between the schizophrenia and SAD groups in terms of pariyetal lobe (PL) volumes. In the correlation analysis of PL volumes and SANS and SAPS total and subscale scores, PL volumes were found to be highly negatively correlated with the SANS attention subscale. Conclusions: As an important finding in our study, PL volumes were found to be smaller in both hemispheres, in both schizophrenia and SAD groups compared to the control group. The results of this study emphasize the importance of PL in understanding the etiopathoyinesis of schizophrenia and SAD and in developing biomarkers for these diseases.