İnşaat atıkları içeren geopolimer harçların mekanik ve durabilite özellikleri üzerine bir araştırma
An investigation on the mechanical and durability properties of geopolymer mortars containing construction waste
- Tez No: 987786
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEMSİ YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık beton, Waste concrete
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, inşaat atıkları kullanılarak üretilen geopolimer harçların mekanik ve durabilite özellikleri araştırılmıştır. Çalışma kapsamında, kentsel dönüşüm ve deprem gibi nedenlerle yıkılan yapılardan elde edilen tuğla, kiremit ve seramik atıkları ince boyutta (0-5 mm) öğütülerek harç üretiminde agrega olarak değerlendirilmiştir. Bağlayıcı bileşen olarak uçucu kül ve yüksek fırın cürufu kullanılmış; sodyum silikat (Na₂SiO₃) ve sodyum hidroksit (NaOH) çözeltileri aktivatör olarak tercih edilmiştir. Farklı karışım oranlarına sahip numuneler hazırlanarak 3,7 ve 28 gün süreyle açık havada kürlenmiştir. Hazırlanan numuneler üzerinde basınç dayanımı, eğilme dayanımı ve yüksek sıcaklık dayanımı gibi mekanik testlerin yanı sıra, kılcal su emme, sülfat etkisi, genleşme ve aşınma gibi durabilite deneyleri gerçekleştirilmiştir. Deneylerde 40×40×160 mm, 71×71×71 mm ve 25×25×185 mm boyutlarında numuneler kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, inşaat atıklarının geopolimer harç üretiminde etkin şekilde değerlendirilebileceğini ve bu malzemelerin hem çevresel sürdürülebilirlik hem de teknik performans açısından umut vadettiğini göstermiştir. Bu doğrultuda, çevre kirliliğinin azaltılması, doğal kaynakların korunması ve atık malzemelerin ekonomik değere dönüştürülmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the mechanical and durability properties of geopolymer mortars produced using construction waste were investigated. Within the scope of the research, brick, tile, and ceramic wastes obtained from demolished buildings due to urban transformation and earthquakes were ground to fine particles (0-5 mm) and utilized as aggregate in the production of geopolymer mortar. Fly ash and ground granulated blast furnace slag (GGBFS) were used as binder materials, while sodium silicate (Na₂SiO₃) and sodium hydroxide (NaOH) solutions were employed as alkaline activators. Specimens with different mixture ratios were prepared and cured under ambient conditions for 3, 7, and 28 days. To evaluate the mechanical performance, compressive strength, flexural strength, and high-temperature resistance tests were conducted. For the durability assessment, capillary water absorption, sulfate resistance, expansion, and abrasion resistance tests were performed. Samples with dimensions of 40×40×160 mm, 70×70×70 mm, and 25×25×185 mm were used according to relevant standards. The results demonstrated that construction waste can be effectively used in geopolymer mortar production and that the developed materials have promising potential in terms of both environmental sustainability and technical performance. Accordingly, the study aims to reduce environmental pollution, conserve natural resources, and transform construction waste into materials with economic value.