Sınıf II malokluzyonun geç dönem tedavisinde Forsus ve CS5 sistem sabit fonksiyonel apareylerinin dentofasiyal yapıya etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of Forsus and CS5 system fixed functional appliances on dentofacial structures in the late treatment of class II malocclusion
- Tez No: 987789
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ERHAN GELGÖR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sınıf II malokluzyon, Forsus apareyi, CS5 Sistem, sabit fonksiyonel aparey, sefalometri, Class II malocclusion, Forsus appliance, CS5 System, fixed functional appliance, cephalometry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, post-pubertal dönemde mandibular retrognatiye sahip Sınıf II malokluzyonlu bireylerde Forsus apareyi ve CS5 Sistem sabit fonksiyonel apareylerinin iskeletsel, dentoalveolar ve yumuşak dokuya etkileri karşılaştırılmıştır. Çalışmaya her biri 20 bireyden oluşan iki grup dahil edilmiş, tedavi öncesi ve sonrası lateral sefalometrik radyograflardan elde edilen açısal ve doğrusal ölçümler analiz edilmiştir. Her iki aparey grubunda da maksiller ilerlemenin sınırlandığı, mandibulanın öne yöneldiği ve sagittal uyumda belirgin iyileşme sağlandığı saptanmıştır. ANB açısındaki azalma Forsus grubunda daha fazla bulunmuştur. Co–Gn mesafesi her iki grupta da artarken, Co–A mesafesinde yalnızca CS5 Sistem grubunda azalma izlenmiştir. Üst keserlerde retrüzyon, alt keserlerde protrüzyon meydana gelmiş; mandibular keser proklinasyonu Forsus grubunda daha belirgin olmuştur. Overjet ve overbite değerlerinde anlamlı azalmalar elde edilmiş, Forsus grubunda bu değişikliklerin daha fazla olduğu görülmüştür. Ayrıca U6–PP açısındaki azalma Forsus grubunda anlamlı bulunmuş, CS5 Sistem grubunda ise değişiklik izlenmemiştir. Yumuşak dokuda, her iki aparey de nasolabial açının artmasına ve üst dudak retrüzyonuna yol açmış, Forsus grubunda üst dudak geri konumlanması daha belirgin kaydedilmiştir. Sonuç olarak, Forsus apareyi ve CS5 Sistem, Sınıf II malokluzyonların düzeltilmesinde etkili bulunmuştur. Forsus'un dentoalveolar etkilerinin daha güçlü olduğu, CS5 Sistem'in ise hasta konforu ve kullanım kolaylığı ile klinikte tercih edilebilecek alternatif bir seçenek sunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study compared the skeletal, dentoalveolar, and soft tissue effects of the Forsus appliance and the CS5 System fixed functional appliance in post-pubertal patients with Class II malocclusion due to mandibular retrognathia. The sample consisted of 40 subjects, divided into two equal groups. Pre- and post-treatment lateral cephalometric radiographs were analysed using angular and linear parameters. Both appliances restricted maxillary forward growth, advanced the mandible, and significantly improved sagittal intermaxillary relationships. The reduction in ANB angle was greater in the Forsus group. Effective mandibular length (Co–Gn) increased significantly in both groups, whereas effective maxillary length (Co–A) decreased only in the CS5 group. Upper incisor retrusion and lower incisor protrusion were observed with both appliances, with Forsus producing greater proclination of the mandibular incisors. Overjet and overbite decreased significantly in both groups, with Forsus showing larger reductions. Moreover, a significant decrease in U6–PP angle was detected in the Forsus group, indicating maxillary molar uprighting. Regarding soft tissue, both appliances increased the nasolabial angle and caused upper lip retrusion, which was more pronounced in the Forsus group. In conclusion, both the Forsus appliance and the CS5 System were effective in correcting Class II malocclusions. Forsus demonstrated stronger dentoalveolar effects, while the CS5 System provided advantages in terms of patient comfort and clinical applicability as a viable alternative.