Ney açkısı tekniğinde Salih Demireğen örneği
Salih Demireğin's example in ney opening technique
  1. Tez No: 987817
  2. Yazar: RECAİ ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Din, Music, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dini musiki dersi, Türk dini musikisi, Religious music course, Turkish religious music
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Kamıştan yapılan ney sazı Türk Mûsikîsi ve Türk Tasavvuf Mûsikîsi'nde kullanılan bir enstrümandır. Yapılan çalışmada farklı bağlamlarda ney sazı üzerinde durularak bir kavramsal çerçeve oluşturulmuş ve farklı bir açkı tekniği olan Salih Demireğen' in geliştirdiği ney açkı metodu üzerinde durulmuştur. Buna göre üç bölüm oluşturulmuştur. Birinci bölümde ney sazı hakkında bilgi verilmiş, ikinci bölümde yaşamış bazı önemli neyzenlere ve neyzenlerin çeşitli müzelerde yer alan neylerinde kullanılan açkı tekniklerine, üçüncü bölümde Salih Demireğen ve kendisinin bulup geliştirdiği açkı tekniği, açkı tekniğinde kullandığı aparatlar, zakkum ağacı ile ilgili yapılan laboratuvar çalışması ve açkı tekniğiyle ilgili çeşitli resmi kurumlarda görev yapan neyzen görüşlerine yer verilmiştir. Bu çalışmada veriler Salih Demireğen ve neyzenlerle yapılan görüşme ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler tema, kategori ve kodlara ayrılmış ve doğrudan alıntılarla desteklenmiştir. Ayrıca zakkum ağacı ile ilgili yapılan laboratuvar çalışmasından elde edilen sonuçlar bilimsel veri niteliği taşımaktadır. Çalışmanın son bölümünde ney sazı yapımında kullanılan aparatlar ile Salih Demireğen'in kullandığı aparatlar arasında karşılaştırmalı analiz yapılmış ve Salih Demireğen'in ney yapım süreci betimlenmiştir. Böylelikle ney sazı açkı metoduyla ilgili yeni bir teknik ve aparatlar literatüre kazandırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The ney, made of reed, is an instrument used in Turkish and Turkish Sufi music. This study explores the ney in various contexts, creating a conceptual framework, and focuses on the ney opening method, a unique opening technique developed by Salih Demireğen. Three sections are created accordingly. The first section provides information about the ney opening instrument. The second section details some prominent ney players who lived and the opening techniques used on their neys, which are housed in various museums. The third section covers the opening technique invented and developed by Salih Demireğen and himself, the equipment he used in the opening technique, a laboratory study on the oleander tree, and the opinions of ney players working in various official institutions regarding the opening technique. Data for this study was obtained through interviews with Salih Demireğen and the ney players. The data obtained is divided into themes, categories, and codes, and supported by direct quotes. Furthermore, the results obtained from the laboratory study on the oleander tree constitute scientific data. The final section of the study provides a comparative analysis of the apparatus used in ney making with that used by Salih Demireğen, and describes Salih Demireğen's ney-making process. This study attempts to introduce a new technique and apparatus related to the ney instrument's opening method to the literature.