Türkiye'de Geç Soğuk Savaş'ın kültürel etkileri: Amerikanizm ve kültürel yayılma
Cultural effects of the Late Cold War in Turkey: Americanism and cultural diffusion
- Tez No: 987854
- Danışmanlar: PROF. DR. RESUL BABAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, Tarih, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, History of Turkish Revolution, History, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet tarihi, Kültürel diplomasi, Republic history, Cultural diplomacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada,“Geç Soğuk Savaş Dönemi”Amerikan kültürünün Türk kültürü üzerindeki etkileri incelenmektedir. Kültürel Soğuk Savaş olarak adlandırılan Amerikan-Sovyet kültürel mücadeleleri, küresel bir kültürel inşa sürecinin başlangıcı olmuştur. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'yı saran Amerikan yayılmacılığı, Türkiye'yi de etkisi altına alan Amerikanlaşma fenomenini ortaya çıkarmıştır. Amerikanlaştırma süreci; çok-uluslu şirketler, CIA ile iş birliği içinde hareket eden kurumlar ve medya organlarının ortaklaşa yürüttüğü kültürel bir stratejiye dönüşmüştür. Yumuşak güç kullanımının ve yeni ihtiyaçların ön plana çıkarıldığı bu süreçte, her ülkenin kendi yerel koşullarına bağlı farklılıkları olan Amerikanlaşma düzeyleri belirmiştir. Türkiye örneğinde ise, liberal ekonomiye geçilen 1980'li yıllardan itibaren, Amerikan etkisi yoğun biçimde hissedilmeye başlamıştır. Medya kuruluşlarının artışı, reklamcılık alanındaki gelişmeler, yöneticilerin Amerika'ya duydukları sempati gibi sebeplerin neticesinde kendine yer edinen her türlü Amerikan ürünü, Türkiye'de yaşanan köklü sosyal değişimin aracı olmuştur. Bu tez çalışmasında, Türkiye'de oluşan kitle kültürünün Amerika'yla olan ilişkisi değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme farklı türden konsept dergiler, fiziksel mekanlar, basında yer alan tartışmalar, televizyon yayınları, yeme-içme kültürü gibi motiflere odaklanmıştır. Yüksek kültür araştırmalarına bir alternatif olarak gündelik yaşamı ve popüler kültürü konu edinen bu çalışmanın temel hedefi, Türkiye'deki Amerikanlaşmanın araçlarını, kanallarını ve toplumsal karşılığını kültürel Soğuk Savaş perspektifinden okumaktır. Bu minvalde, Avrupa'daki Amerikanlaşma örneklerine yer verilerek, mukayeseli bir bakış açısı geliştirilmiştir. Yerelde beliren Amerika'ya özgü motiflerse, medya ve kültür teorileriyle izah edilmeye çalışılmıştır. Amerikanlaşmanın Türkiye'deki seyri ve kaynakların müsaade ettiği koşullar gereği, bu tez çalışmasının örneklemi şehirlilik kavramı üzerine inşa edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of American culture on Turkish culture during the“Late Cold War Period.”The American-Soviet cultural struggles, known as the Cultural Cold War, marked the beginning of a global cultural construction process. The American expansionism that swept Europe after World War II gave rise to the Americanization phenomenon that also affected Turkey. The Americanization operation carried out by multinational American companies, institutions working in synchronization with the CIA, and media stakeholders evolved into a new type of propaganda organization united around mass culture. In this process, where the use of soft power and new needs were brought to the forefront, different levels of Americanization emerged depending on each country's local conditions. In the case of Turkey, American influence began to be felt intensely from the 1980s onwards, when the transition to a liberal economy occurred. All kinds of American products that found their place as a result of factors such as the increase in media organizations, developments in the advertising field, and the sympathy of administrators towards America became instruments of the radical social change experienced in Turkey. In this thesis study, the relationship between the mass culture formed in Turkey and America has been evaluated. This evaluation focused on motifs such as different types of concept magazines, physical spaces, discussions in the press, television broadcasts, and food and drink culture. The main objective of this study, which deals with daily life and popular culture as an alternative to high culture research, is to read the instruments, channels, and social implications of Americanization in Turkey from a Cultural Cold War perspective. In this regard, a comparative perspective has been developed by including examples of Americanization in Europe. The America-specific motifs emerging locally have been tried to be explained through media and culture theories. Due to the course of Americanization in Turkey and the conditions allowed by the sources, the sample of this thesis study has been built upon the concept of urbanization.