Uluslararası ceza hukukunda savaş suçları
War crimes in international criminal law
  1. Tez No: 987859
  2. Yazar: ABDULMALIK ABUWATFA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURTEN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Türkistan, Filistin, Savaş suçları, Uluslararası Ceza Mahkemesi, Uluslararası ceza hukuku, East Turkhistan, Palestine, War crimes, International Criminal Court, International criminal law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, uluslararası ceza hukukunun temel ilkeleri, savaş suçlarıyla ilişkisi ve uluslararası hukuk sistemi içindeki yeri kapsamlı bir şekilde incelenmektedir. Çalışmada öncelikle uluslararası ceza hukuku kavramı tanımlanmış ve bu hukukun tarihsel gelişim süreci ele alınmıştır. Devamında savaş suçlarının tanımı, kapsamı ve uluslararası hukukta oynadığı kritik rol detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Bu bağlamda, Lahey ve Nürnberg gibi uluslararası mahkemelerin yanı sıra Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yapısı, yetkileri ve savaş suçları konusundaki kararları değerlendirilmektedir. Tezin bir diğer odak noktası, savaş suçlarını düzenleyen uluslararası sözleşmelerin ve protokollerin analizi olmuştur. Bu kapsamda, 1949 Cenevre Sözleşmeleri ve Ek Protokoller gibi temel belgelerin uluslararası ceza hukukuna etkisi ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Çalışma ayrıca, savaş suçlarının tarihsel ve güncel örnekler üzerinden değerlendirilmesini hedeflemiştir. Filistin'deki insan hakları ihlalleri, Gazze'deki krizler ve Doğu Türkistan'da yaşanan durum gibi vakalar, uluslararası ceza hukukunun uygulanabilirliği, sınırları ve etkinliği bağlamında detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Özellikle, bu vakaların uluslararası kamuoyunda yarattığı etkiler ve diplomatik süreçlere yansımaları da ele alınmıştır. Bu tez, savaş suçlarının uluslararası hukuk sistemi içinde nasıl ele alındığını anlamayı, bu suçlarla mücadelede karşılaşılan zorlukları ve eksiklikleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ayrıca, uluslararası ceza hukukunun gelecekteki işlevselliği üzerine öneriler sunarak, bu alandaki gelişim süreçlerine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis comprehensively examines the fundamental principles of international criminal law, its relationship with war crimes, and its place within the international legal system. Initially, the concept of international criminal law is defined, and its historical development process is discussed. Subsequently, the definition, scope, and critical role of war crimes in international law are elaborated in detail. In this context, the structures, jurisdictions, and decisions of international courts such as The Hague and Nuremberg Tribunals, as well as the International Criminal Court, are evaluated. Another focal point of the thesis is the analysis of international treaties and protocols regulating war crimes. Within this scope, key documents such as the 1949 Geneva Conventions and Additional Protocols are examined in detail for their impact on international criminal law. The study also aims to evaluate war crimes through historical and contemporary examples. Cases such as human rights violations in Palestine, the crises in Gaza, and the situation in East Turkestan are analyzed comprehensively within the framework of the applicability, limitations, and effectiveness of international criminal law. Furthermore, the impact of these cases on international public opinion and their reflections on diplomatic processes are addressed. Additionally, it seeks to contribute to the development of this field by presenting practical recommendations and identifying reform needs for establishing international justice.