Mevsimlik tarım işçisi annelerin anne sütü ve ek gıdaya geçiş hakkında bilgi düzeyi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Assessment of seasonal agricultural worker mothers' knowledge level and attitudes regarding breastfeeding and transition to complementary feeding
  1. Tez No: 987962
  2. Yazar: MUSTAFA BAĞÇECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Mevsimlik tarım işçisi, anne sütü, ek gıda, Seasonal agricultural worker, breast milk, complementary food
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışma, mevsimlik tarım işçisi annelerin anne sütü ve ek gıdaya geçiş hakkındaki bilgi ve tutumlarının nasıl olduğunu, yanlış uygulamalar var ise bunların altında yatan nedenleri saptamak amacı ile yapılmıştır. Araştırma Eskişehir Alpu Aile Sağlığı Merkezi'ne 01.03.2024-01.03.2025 tarihleri arasında başvuran mevsimlik tarım işçisi anneler üzerinde, anne sütü ve ek gıdaya geçiş hakkındaki bilgi ve tutumlarını değerlendirmek amacıyla yapılan kesitsel tipte bir araştırmadır. Çok değişkenli analizde, anne öğrenim durumu ve annenin anne sütü ve ek gıdaya geçiş hakkında eğitim alma durumu ile ilişkili bağımsız risk faktörlerini belirlemek için, çoklu lojistik regresyon analizi Backward: Wald metodu ile kullanıldı. Yapılan istatistik analizlerde güven aralığı %95, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Çalışma grubunu oluşturan 300 annenin yaşları, 18-53 arasında değişmekte olup, ortalama (SD) 30.52 (8.03) yıl idi. Multiple lojistik regresyon analizine göre, özellikle sağlık kuruluşlarından bilgi alan, doğum sonrası işe geç başlayan ve 3'ten az çocuğa sahip annelerin öğrenim düzeyinin daha yüksek olduğu saptandı. Çok değişkenli analiz, annelerin anne sütü ve ek gıdaya geçiş hakkında eğitim alma durumlarını en güçlü biçimde etkileyen faktörün anne sütü ve ek gıda hakkında bilgiye ulaşılan kaynak noktasında sağlık kuruluşuna başvurma olduğunu göstermektedir. Ayrıca süt ürünlerine başlama zamanı ve doğum sonrası işe başlama zamanı da anne sütü ve ek gıda hakkında eğitim alma durumu ile yakından ilişkilidir. Çalışma, mevsimlik tarım işçisi annelerin anne sütü ve ek gıdaya geçiş konusunda desteklenmeye ihtiyaç duyduklarını ortaya koymaktadır. Mevsimlik tarım işçilerine yönelik, düşük eğitim düzeyine uygun olarak görsel ağırlıklı eğitim programları oluşturulmalıdır. Mevsimlik tarım işçilerinin, doğum sonrası işe dönüşünü geciktirmeyi destekleyen sosyal politikalar geliştirilerek, sağlık hizmetlerine erişimi artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine the knowledge and attitudes of seasonal agricultural worker mothers regarding breastfeeding and transition to complementary foods, and to identify the underlying reasons for any incorrect practices. The research is a cross-sectional study conducted on seasonal agricultural worker mothers who applied to the Eskişehir Alpu Family Health Center between March 1, 2024, and March 1, 2025, to evaluate their knowledge and attitudes regarding breastfeeding and complementary feeding. In the multivariate analysis, multiple logistic regression analysis using the Backward: Wald method was used to determine the independent risk factors associated with the mother's educational status and whether the mother had received education about breastfeeding and transition to complementary foods. In the statistical analyses, the confidence interval was set at 95%, and the significance level was set at p<0.05. The ages of the 300 mothers in the study group ranged from 18 to 53 years, with a mean (SD) of 30.52 (8.03) years. According to the multiple logistic regression analysis, mothers who obtained information from health institutions, started work after child birth, and had fewer than three children were found to have a higher level of education. Multivariate analysis shows that the factor most strongly influencing mothers' education about breastfeeding and transition to complementary foods is seeking information about breastfeeding and complementary foods from healthcare institutions. In addition, the timing of introduction of dairy products and the timing of returning to work after childbirth are also closely related to education about breastfeeding and complementary foods. The study reveals that seasonal agricultural worker mothers need support regarding breastfeeding and transition to complementary foods. Visual-based education programs tailored to the low educational level of seasonal agricultural workers should be developed. Social policies supporting delayed return to work after child birth should be developed for seasonal agricultural workers to increase their access to health services.