Ankilozan spondilit hastalarında entezis bölgelerinin ultrasonografi ve shear-wave elastografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of enthesis areas by ultrasonography and shear-wave elastography in patients with ankylosing spondilitis
- Tez No: 987981
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER YAĞCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, ultrasonografi, shear-wave elastografi, entezis, tendon, Ankylosing Spondylitis, ultrasonography, shear-wave elastography, enthesis, tendon
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ankilozan spondilit tanılı hastalarda entezis bölgelerini ultrasonografi ve shear wave elastografi ile değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya ASAS 2009 kriterlerine göre radyografik aksiyel spondiloartropati tanısı almış hastalar ile bilinen romatolojik hastalık öyküsü olmayan sağlıklı gönüllüler dahil edilmiştir. Tüm katılımcılar birinci klinisyen tarafından değerlendirilmiştir. Hastaların klinik bilgilerine kör olan ikinci klinisyen tarafından ultrasonografik ve elastografik inceleme yapılmıştır. Ultrasonografik değerlendirme her iki ekstremitede 6'şar bölge olmak üzere 12 entezis alanı üzerinde yapılmıştır. Değerlendirilen bölgeler; triseps tendonu, kuadriseps tendonu, patellar tendon proksimal ve distal yapışma alanı, aşil tendonu ve plantar fasyadır. Ultrasonografik değerlendirme sonucu Madrid Sonografik Entezit İndeksi (MASEI) ve Glasgow Ultrasonografik Entezit Skorlama Sistemi (GUESS) kullanılarak entezit skorları hesaplanmıştır. Ultrasonografik değerlendirme yapılmış olan bölgelerin elastografik incelemesi yapılarak tendon sertlik düzeyleri ölçülmüştür. Patellar tendon, aşil tendonu ve plantar fasya incelemeleri, tendonlar 3 eşit parçaya bölünecek proksimal, orta ve distal üçte birlik kısım olacak şekilde 3'er bölge üzerinde yapılmıştır. Gözlemci içi ve gözlemciler arası güvenilirlik analizi yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 36 radyografik axSpA tanılı ve 35 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. MASEI skorları radyografik axSpA grubunda 25,27, kontrol grubunda ise 10,25 olarak hesaplanmıştır. GUESS skorları radyografik axSpA grubunda 10,36, kontrol grubunda ise 4,54'tür. Radyografik axSpA grubunda elastografik inceleme sonucu sol triseps, bilateral patellar tendon, sol aşil tendonu orta kesim ve bilateral plantar fasya kontrol grubuna göre daha sert saptanmıştır. Tendon sertlik düzeyleri ile yaş ve VKİ arasında bir ilişki saptanamasa da hastalık süresi ile sertlik düzeyi korele bulunmuştur. Gözlemci içi güvenilirlik katsayıları her bir tendon için 0,841 ile 0,999 arasında değişkenlik gösterirken, gözlemciler arası güvenilirlik katsayılarının 0,866 ile 0,999 arasında olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Radyografik axSpA tanılı hasta grubunda sol triseps tendonu, bilateral patellar tendon, sol aşil tendonu orta 1/3 kısım ve bilateral plantar fasyada sağlıklı kontrollere göre tendon sertlik düzeylerinde artış saptanmıştır. Tendon sertliği ultrasonografik skorlar ve hastalık süresi korelasyon gösterdiğinden SWE'nin hastalığın takibinde yararlı bilgi sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to evaluate the enthesis area with ultrasonography and shear wave elastography in patients diagnosed with ankylosing spondylitis. Material and Methods: Patients diagnosed with radiographic axial spondyloarthropathy according to ASAS 2009 criteria and healthy volunteers without a known history of rheumatological disease were included in the study. All participants were evaluated by the primary clinician. Ultrasonographic and elastographic examination was performed by the second clinician who was blinded to the clinical information of the patients. Ultrasonographic evaluation was performed on six entesis areas on each extremity. Evaluated entesis areas are triceps tendon, quadriceps tendon, proximal and distal insertion of patellar tendon, Achilles tendon and the plantar fascia. As a result of ultrasonographic evaluation, enthesitis scores are calculated using Glasgow Ultrasound Enthesitis Scoring System (GUESS) and Madrid Sonography Enthesitis Index (MASEI). Tendon stiffness levels were measured by elastographic examination. Elastographic calculation of patellar, Achilles and plantar fascia tendons were performed by dividing each tendon into three parts as proximal, middle and distal. Intra-observer and inter-observer reliability analysis was performed. Results: Our study included 36 radiographic axSpA and 35 healthy volunteers. MASEI scores were calculated as 25.27 in the radiographic axSpA group and 10.25 in the control group. GUESS scores were 10.36 in the radiographic axSpA group and 4.54 in the control group. As a result of elastographic examination, left triceps tendon, bilateral patellar tendon, middle part of left Achilles tendon and bilateral plantar fascia were found to be stiffer in the radiographic axSpA group compared to the control group. Although no correlation was found between tendon stiffness levels and age or BMI, disease duration and stiffness were found to be correlated. While the intra-observer reliability coefficients varied between 0.841 and 0.999 for each tendon, the inter-observer reliability coefficients were between 0.866 and 0.999. Conclusion: Tendon stiffness levels were increased in the left triceps tendon, bilateral patellar tendon, middle part of the left Achilles tendon and bilateral plantar fascia in the radiographic axSpA patient group compared to healthy controls. Since tendon stiffness is correlated to sonographic enthesitis scores and disease duration, SWE may provide beneficial information in the disease follow-up process.