Kalıtımsal meme ve over kanserine yönelik genetik tarama yapılan kadın hastalarda ruhsal sıkıntıyı belirleyen faktörlerin incelenmesi: Başa çıkma stratejileri ve algılanan sosyal desteğin rolü
Psychological distress in woman undergoing genetic screening for hereditary breast and ovarian cancer: The role of coping strategies and perceived social support
- Tez No: 987995
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ AKVARDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: BRCA1, Psikolojik sıkıntı, BRCA1, Psychological distress
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Meme kanseri, kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık %30'unu oluşturmaktadır ve her sekiz kadından birinde 85 yaşına kadar meme kanseri gelişmesi öngörülmektedir. Meme kanseri genetik ve çevresel unsurlar nedeniyle meydana gelmektedir. Genetik testler aracılığı ile saptanan genetik unsurların en önemlileri BRCA1/2 genleridir. Hastaların gelecekteki kanser risklerinin anlaşılması, yorumlanması ve buna yönelik önlemlerin alınması genetik danışmanlık aracılığı ile gerçekleşir. Genetik testler gelecekteki kanser belirsizliğini aydınlatmaya yardımcı olurken diğer yandan kişinin hayatında birçok psikososyal etkiye neden olabilmektedir. Ailesel meme ve over kanseri genetik tarama sürecinde meme kanseri tanılı hastaların yaşayacakları ruhsal sıkıntı ve buna aracılık eden faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Toplumumuzda genetik test sürecinin ruhsal etkilerini araştıran başka çalışmaya rastlanmamıştır Yöntem: Çalışmamıza meme kanseri tanısı bulunan, genetik açıdan riskli olduğu ön görülen ve bu nedenle tıbbi genetik polikliniğine BRCA1/2 genetik taraması için yönlendirilen 63 kadın hasta alınmıştır. Çalışmamızda prospektif dizayna uygun olarak genetik testin sonucu öğrenilmeden ve öğrenildikten sonra olmak üzere iki ayrı değerlendirme gerçekleştirilmiştir. İlk değerlendirmede sosyodemografik ve klinik veri formu, SCL-90-R belirti tarama testi, depresyon ve anksiyete şiddetini ölçmek amacıyla Hastane Anksiyete ve Depresyon ölçeği (HADÖ), hastaların baş etme stratejilerini irdeleyen Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği (COPE), kansere yönelik stres düzeyini belirlemek amacıyla Olayların Etkisi Ölçeği-R (OEÖ-R) ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) uygulanmıştır. Genetik test sonucu öğrenildikten 1 ay sonra ikinci değerlendirme gerçekleştirilmiştir. Bu değerlendirmede; anksiyete ve depresyon düzeylerindeki değişimin belirlenmesi amacıyla HADÖ, kişilerin kansere yönelik stres düzeylerindeki değişimi ölçebilmek amacıyla OEÖ-R tekrarlanmıştır. Ayrıca hastaların genetik tarama testi sonrası ailesi ile sosyal iletişimlerini, kanser risk algısını, test sonucuna göre koruyucu tedavi yaklaşımlarına yönelik tutumlarını sorgulayan, literatür taramasında elde ettiğimiz veriler ile oluşturduğumuz genetik tarama sonrası soru formu uygulanmıştır. Bulgular: Genetik testi negatif sonuçlanan katılımcıların test sonrası HADÖ depresyon ve HADÖ anksiyete seviyeleri test öncesi değerlendirmeye göre anlamlı derecede düşmüştür. Genetik tarama sürecinde evli olma, ilkokul mezunu olma, menopoza girmemiş olma, genetik test hakkında bilgi sahibi olmama, aktif olarak kemoterapi alma, ailede meme veya over kanseri bulunması, gelecekte meme ve/veya over kanseri geçirme riski algısının yüksek olması ruhsal sıkıntıyı arttıran faktörler olarak bulunmuştur. Planlama ve pozitif yeniden yorumlama stratejileri ile ruhsal sıkıntı düzeyi arasında negatif yönlü korelasyon saptanırken soruna odaklanma duyguları açığa vurma ve madde kullanımı stratejileri ile ruhsal sıkıntı düzeyi arasında pozitif yönlü korelasyon saptanmıştır. ÇBASDÖ puanları ile iki değerlendirme noktası arasında gözlenen OEÖ-R seviyelerindeki düşüş arasında aynı yönlü korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda test öncesi ve test sonrası dönemde hastaların ruhsal sıkıntısına aracılık eden sosyodemografik ve klinik faktörler belirlenmiştir. Negatif test sonucunun hastaların ruhsal durumunu olumlu yönde etkilendiği görülürken bazı hasta grupları negatif sonuca rağmen kansere yönelik endişelerinin devam ettiği gözlenmiştir. Test sonucundan bağımsız olarak ruhsal sıkıntıyı direkt olarak etkileyen faktörlerden biri yüksek kanser riski algısıdır. Genetik tarama sürecindeki hastalara sosyal destek sistemlerinin değerlendirilmesi ve işlevsel başa çıkma stratejilerinin arttırılması yönünde yapılacak psikoterapötik müdahalelerin önemli olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Background and Objectives: Breast cancer constitutes approximately 30% of cancers in women. It is estimated that one in eight women will develop breast cancer by the age of 85. Breast cancer occurs due to hereditary and environmental factors. Among the most important hereditary factors identified by genetic tests are the BRCA1/2 genes. Genetic counseling provides a framework for discussing with the patient the risk of developing cancer in relation with these particular genetic mutations as well as the potential benefits of implementing preventive interventions. However helpful in reducing uncertainty regarding future cancer risk, genetic testing is also likely to have several psychosocial impacts on the affected individual. The aims of this study were to assess the different aspects of the psychological distress experienced by women with breast cancer during the genetic screening and counseling as well as to describe factors that might mediate psychological and behavioural outcomes associated with the process. No prior study has examined the psychological impacts of genetic screening on Turkish samples. Method: In our study, 63 female patients diagnosed with breast cancer, who were considered to be genetically risky and therefore referred to the medical genetics outpatient clinic for BRCA1/2 genetic screening were included. The prospective design provided the opportunity to perform patient evaluations in two different time points, i.e., before and after genetic test result. The pre-test evaluation consisted of the face-to-face interviews as well as the implementation of a series of scales including sociodemographic and clinical data form, the SCL-90-R symptom screening test, the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), the Coping Attitudes Evaluation Scale (COPE), the Impacts of Events Scale-Revised (IES-R) and the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS). The second evaluation was carried out 1 month after the genetic test result was learned. In this evaluation, participants were requested to complete HADS and IES-R for the second time in order to determine potential changes in the distress level. In addition, a post-genetic screening questionnaire, which we created with the data obtained from the literature review, questioning the social communication of the patients with their families after the genetic screening test, their perceived cancer risk, and their attitudes towards preventive treatment approaches according to the test result was applied. Results: Participants who received a negative genetic test result presented with a significant decline in their depression and anxiety levels. Being married, a lower degree of education, being premenopausal, receiving ongoing chemotherapy, having a family history of cancer and an overestimated risk perception were all determined as factors associated with an increase in the psychological distress. As to coping strategies, planning and positive reinterpretation were found to negatively, whereas focusing on the problem and revealing emotions and substance use were found to positively correlate with the level of distress. A positive correlation was also found between the MSPSS scores and the decline in the IES-R levels between the two evaluation points. Conclusion: In our study, sociodemographic and clinical factors that mediated the psychological distress of the patients were determined before and after genetic test. Our findings collectively indicated that receiving a negative genetic test result was associated with a significant psychological relief among the participants as a whole, although some patients' distress and concerns about the future cancer risk did not seem to subside even after the disclosure of the results. A perception of overestimated cancer risk was found to be strongly associated with psychological distress regardless of the test result. Psychosocial interventions aiming to enhance social support and improve functional coping strategies might help patients to overcome the psychological impacts of the genetic screening and counseling.