Nano ve doğal diyatomit kaplamalı fosforlu gübrenin kireçli topraklarda fosfor - silisyum yarayışlılığı ve buğday gelişimine etkisi
The effect of nano and natural diatomite-coated phosphorus fertilizers on phosphorus-silicon availability and wheat development in calcareous soil
  1. Tez No: 987998
  2. Yazar: ZELİHA KAVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR SALTALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fosforlu gübreler, Kimyasal gübreler, Organik gübreler, Phosphorus fertilizers, Chemical fertilizers, Organic fertilizers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
Özet
Silisyum (Si) topraklarda oksijenden sonra en çok bulunan ve bitkilere faydalı olan elementlerden biridir. Topraklarda aktif Si formları bitkileri biyotik ve abitotik strese karşı korumaktadır. Aynı zamanda, Si bileşikleri topraklarda fosfor (P) fikse eden yüzeylere adsorbe olmakta ve bitki P alımını artırmaktadır. Yüksek SiO2 içeren materyallerin başında diyatomit gelmektedir. Bu çalışmanın amaçları; (i) SiO2 içeriği yüksek (%87) doğal diyatomit (DD) ve nano boyuta getirilmiş diyatomit (ND) ile TSP gübresinin kaplanmak. (ii) Elde edilen bu yeni gübrelerin toprakta P - Si yarayışlığına ve bitki P-Si alımına etkisini araştırmaktır. Araştırma, sera koşullarında tesadüf parsellerinde deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak sera koşullarında yürütülmüştür. Denemede iki litre hacminde plastik saksılara, 1,5 kg ağırlığında alkalin ve kireçli toprak konulmuş ve kışlık buğday (Esperiya; Triticum aestivum L.) yetiştirimiştir. Denemede 0, 40 ve 80 mg P kg-1 dozları dikkate alınarak TSP gübresi % 10 DD ve ND ile kaplanarak uygulanmıştır. Deneme sürecinde, ihtiyaç durumunda topraklar tarla kapasitesine getirilmiştir. Denemede buğday Ekiminden 75 gün sonra bitki hasadı yapılmıştır. Hasat sonrası bitki kuru ağırlıkları (65 °C'de kurutulduktan sonra) belirlenmiştir. Bitki kuru (sap+yaprak) örneklerinde Si ve P analizleri yapılmıştır. Toprak örneklerinde ise toplam Si, P ve ekstrakte edilebilir (alınabilir) Si ve P analizleri yapılmıştır. Elde edilen veriler varyans analizine (ANOVA) tabi tutulmuş, ortalamalar ise TUKEY çoklu karşılaştırma ile testi edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, TSP gübresinin DD ve ND ile kaplanması, TSP gübresine göre bitki P içeriklerini ve kaldırılan P miktarını istatistiksel olarak önemli (p<0.01) düzeyde artırmıştır. Bitki Si içerikleri ve deneme sonrası topraklarda alınabilir P konsantrasyonunu, ND-TSP uygulaması TSP uygulamasına göre daha yüksek bulunmuş olup, aralarındaki fark istatsitiksel olarak p<0.05 düzeyinde önemlidir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, fosforlu gübrelerin SiO2 içeriği yüksek diyatomit ile kaplanmasının bitki P alımını artırabileceğini göstermektedir. Ancak, uygulama için tarla denemeleri ile test edilmesinde fayda vardır.
Özet (Çeviri)
Silicon (Si) is one of the most abundant elements in soils, after oxygen, and is beneficial to plants. Active forms of Si in soils protect plants against biotic and abiotic stress. Si compounds also adsorb onto phosphorus (P)-fixing surfaces in soils, increasing plant P uptake. Diatomite is one of the most common materials containing high SiO2. The objectives of this study were; (i) to coat TSP fertilizer with natural diatomite (DD) and nanosized diatomite (ND) with high SiO2 content (87%). (ii) to investigate the effects of these new fertilizers on P-Si availability in soil and plant uptake. The experimental was conducted in randomized plots design with three replications in greenhouse conditions. In the experiment, 1.5 kg of alkaline and calcareous soil was placed in two-liter plastic pots and winter wheat (Esperiya; Triticum aestivum L.) was grown. Different fertilizers and doses of 0, 40, and 80 mg P kg-1 were used in the experiment. During the experiment, soils were brought to field capacity as needed. Plants were harvested 75 days after wheat planting. Post-harvest plant dry weights (after drying at 65°C) were determined. Si and P analyses were conducted in dry plant (stem + leaf) samples. Total Si, P, and extractable Si and P analyses were conducted in soil samples. The obtained data were subjected to analysis of variance (ANOVA), and the means were tested with TUKEY multiple comparisons. According to the research results, coating TSP fertilizer with DD and ND fertilizer increased plant P content and P uptake at a statistically significant level (p<0.01) compared to TSP fertilizer. Plant Si content and available P concentration in soils after the trial were found to be higher in the ND-TSP treatment than that of the TSP treatment. The difference between them was statistically significant at the p<0.05 level. The study results indicated that coating phosphorus fertilizers with diatomite in high SiO2 increased plant P uptake. However, it would be beneficial to test such studies with field trials.