Bazı diyatomelerin izolasyonu ve kültürü
The isolation and culture of diatoms
- Tez No: 285124
- Danışmanlar: PROF. DR. ATAKAN SUKATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Diyatome, Diatomit, Bacillariophyceae, Diyatome izolasyonu, Diatome Kültürü, Diatom, Diatomite, Bacillariophyceae, Diatom isolation, Diatom culture
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Diyatomeler; çoğunlukla foto-ototrofik olup, denizlerde ve tatlı sularda en büyük organik madde üreticileri olmaları nedeniyle etkin bir role sahiptirler. Ayrıca nemli topraklarda da gelişebilen bu organizmalar, oldukça ekstrem koşullarda da yayılış olanağına sahiptirler. Bu nedenle, diatomelerin bolluğu ve çeşitliliği; diğer fitoplankton organizmalarla birlikte, besin zincirindeki sekonder verimliliği ve dolayısıyla diğer sucul organizmaların bolluğunu etkilemektedir. Diyatomeler fristül adı verilen; epiteka ve hipoteka olarak adlandırılan iki kapaktan oluşurlar. Çeperlerinin iç kısımlarında, amorf SiO2 biriktirmeleri (nano boyuttaki SiO2`nin çökelmesi-biyominerilazasyon) bu canlıları eşsiz kılan özelliklerinin başında gelir. Bu organizmalar öldüklerinde, silisyumdioksitten oluşan kabukları göllerde ve okyanus tabanlarında birikerek, Diatomit adı verilen silisli çökelleri meydana getirirler. Diatomitler; günümüzde dinamit yapımı, ateşe dayanıklı tuğlaların yapılması gibi sanayinin çeşitli alanlarında kullanılmaktadır. Ayrıca silika kabukların dayanıklı yapısı, diatomelerin önemini bir kat daha arttırmaktadır. Silika biyominerilizasyonu, nano boyutta malzeme üretiminde bilim adamları için önemli bir örnektir.Bu tez ile; İzmir ili çevresinde belirlenecek olan istasyonlardan, Bacillariophyceae sınıfına ait diyatomelerden uygun olan türler, doğal ortamlarından izole edilip, laboratuarda kontrollü koşullar altında kültür ortamlarında inkübasyona bırakılarak kültüre edilmesi sağlanacaktır. Alg hücrelerinin seyreltme, katı ve yarı katı agara ekimleri yapılarak izolasyonu sağlanmaya çalışılacaktır. Daha sonra saflaştırılan bu türlerin morfolojik özelliklerine dayanarak tür tayini yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Diatoms as the phototrophic organisms have an effective role in the environment as they are the biggest organic material producers in the oceans and fresh water environments. These organisms survive also in solid environment and have ability to grow in extreme conditions. The abundance and the variety of the diatoms affect the abundance of other phytoplankton in the food chain which is the co product of the secondary production. Diatoms shells or frustules comprise two parts known as hypoteca and epiteca. These parts are made of nano SiO2 by the silica accumulation process known as biominerilization inside the cell wall. When diatoms die, they accumulate at the base of the ocean, forming the mineral known as diatomite. The diatomite has variety of applications in diverse areas including dynamite and fire-resistant brick production. There has been an increasing interest in the use of diatoms in processing of nano materials in recent years. The biominerilization of silica further provides an example for the scientists for the processing of nano materials with intricate structures.In this thesis, the diatoms belonging Bacillariophyceae class will collected and isolated from the determined stations around İzmir and cultured in the laboratory under certain conditions. The isolation of the algae cells will be carried out by culturing in diluted, solid and semi-solid agar. After getting axenic culture, the species of the algae cells will be determined by their morphological specialty.